Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Mi történt? Orbán Viktor a jobboldal sikerét hozó spanyol tartományi választás után a Karmelitában fogadta Santiago Abascalt, a populista/radikális/új jobboldali párt, a Vox elnökét. Erdogan törökországi győzelme után a markánsan jobboldali európai fordulat hívei újabb reményt kaptak.

Jobboldali együttműködés: A Fidesz és a Vox vezetői korábban is rendszeresen egyeztettek, most megerősítették együttműködésüket.

Mondások:

  • Orbán: „Szeretnénk, ha Európában is lenne egy jobboldali fordulat.” Spanyolországot mindig is „fontos országnak tartottuk, amelynek döntő szava van az európai ügyekben.” 
  • Abascal: „Az ideológiai diszkrimináció az igazi veszély az európai egységre. Ma Magyarország és Lengyelország vannak soron, de bármikor más országokat is pellengérre állíthatnak a brüsszeli bürokraták” – utalt többek között a magyar EU-elnökség elleni kezdeményezésre.

Választási előretörés: A spanyol tartományi választásokon a középjobbos Néppárt (PP) nyert nagyot, de a Vox is javított: megduplázta a szavazatszámát, és országosan a harmadik legnagyobb párt lett. Öt tartományban a PP velük lép várhatóan koalícióra.

Mi várható? A szocialistáknak kudarcot jelentő eredmény után Pedro Sànchez kormányfő előrehozta júliusra a parlamenti választást.

  • A PP egyértelmű győzelemre áll, a közvélemény-kutatók most 33 százalékot mérnek nekik. A szocialisták 23 százalékon állnak, a Vox pedig 15 százalékkal következik.

Lesz jobboldali egység? A PP elkerülné az együttműködést a centrista szavazók által elutasított Vox-szal, de az arányos spanyol választási rendszerben koalíciós kényszerben lesznek. Ha nem lépnek nagykoalícióra a szocialistákkal, csak a Vox marad számukra.

Európai kitekintés: A Vox előretörését Orbán mellett Franciaországban Le Pen, Olaszországban Salvini is örömmel fogadta. Utóbbi abban bízik, hogy a PP és a Vox esetleges közeledése európai szinten is összehozhatja a széttöredezett jobboldal pártcsaládjait, az EPP-t, az ECR-t és az ID-t.

Az európai jobboldali internacionálénak ugyanakkor komoly akadályai vannak.

  • Ehhez jobbrább kellene tolódnia az Európai Néppártnak, ami a legnagyobb pártszövetség egységét veszélyeztetné, miközben a jobboldali tömbök egy sor kérdésben távol vannak egymástól az Oroszországhoz való viszonytól a tőlük is jobbra állókkal való viszonyig.
  • Az európai centrumtól marginalizálódó Orbán Viktornak egy ilyen forgatókönyv azonban nagy nyereséget jelentene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Fidesz Orbán Viktor Spanyolország választás vox Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.