Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Mi történt? Orbán Viktor a jobboldal sikerét hozó spanyol tartományi választás után a Karmelitában fogadta Santiago Abascalt, a populista/radikális/új jobboldali párt, a Vox elnökét. Erdogan törökországi győzelme után a markánsan jobboldali európai fordulat hívei újabb reményt kaptak.

Jobboldali együttműködés: A Fidesz és a Vox vezetői korábban is rendszeresen egyeztettek, most megerősítették együttműködésüket.

Mondások:

  • Orbán: „Szeretnénk, ha Európában is lenne egy jobboldali fordulat.” Spanyolországot mindig is „fontos országnak tartottuk, amelynek döntő szava van az európai ügyekben.” 
  • Abascal: „Az ideológiai diszkrimináció az igazi veszély az európai egységre. Ma Magyarország és Lengyelország vannak soron, de bármikor más országokat is pellengérre állíthatnak a brüsszeli bürokraták” – utalt többek között a magyar EU-elnökség elleni kezdeményezésre.

Választási előretörés: A spanyol tartományi választásokon a középjobbos Néppárt (PP) nyert nagyot, de a Vox is javított: megduplázta a szavazatszámát, és országosan a harmadik legnagyobb párt lett. Öt tartományban a PP velük lép várhatóan koalícióra.

Mi várható? A szocialistáknak kudarcot jelentő eredmény után Pedro Sànchez kormányfő előrehozta júliusra a parlamenti választást.

  • A PP egyértelmű győzelemre áll, a közvélemény-kutatók most 33 százalékot mérnek nekik. A szocialisták 23 százalékon állnak, a Vox pedig 15 százalékkal következik.

Lesz jobboldali egység? A PP elkerülné az együttműködést a centrista szavazók által elutasított Vox-szal, de az arányos spanyol választási rendszerben koalíciós kényszerben lesznek. Ha nem lépnek nagykoalícióra a szocialistákkal, csak a Vox marad számukra.

Európai kitekintés: A Vox előretörését Orbán mellett Franciaországban Le Pen, Olaszországban Salvini is örömmel fogadta. Utóbbi abban bízik, hogy a PP és a Vox esetleges közeledése európai szinten is összehozhatja a széttöredezett jobboldal pártcsaládjait, az EPP-t, az ECR-t és az ID-t.

Az európai jobboldali internacionálénak ugyanakkor komoly akadályai vannak.

  • Ehhez jobbrább kellene tolódnia az Európai Néppártnak, ami a legnagyobb pártszövetség egységét veszélyeztetné, miközben a jobboldali tömbök egy sor kérdésben távol vannak egymástól az Oroszországhoz való viszonytól a tőlük is jobbra állókkal való viszonyig.
  • Az európai centrumtól marginalizálódó Orbán Viktornak egy ilyen forgatókönyv azonban nagy nyereséget jelentene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Fidesz Orbán Viktor Spanyolország választás vox Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 12:55 Közélet

Senki nem tudja, ki fogja befejezni a 10 éve tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat

A kínai partnerek nem folytatják a munkát Budapest és Belgrád között, Mészáros Lőrinc cége is inkább a győri fővonal javításán dolgozik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.