Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Mi történt? Orbán Viktor a jobboldal sikerét hozó spanyol tartományi választás után a Karmelitában fogadta Santiago Abascalt, a populista/radikális/új jobboldali párt, a Vox elnökét. Erdogan törökországi győzelme után a markánsan jobboldali európai fordulat hívei újabb reményt kaptak.

Jobboldali együttműködés: A Fidesz és a Vox vezetői korábban is rendszeresen egyeztettek, most megerősítették együttműködésüket.

Mondások:

  • Orbán: „Szeretnénk, ha Európában is lenne egy jobboldali fordulat.” Spanyolországot mindig is „fontos országnak tartottuk, amelynek döntő szava van az európai ügyekben.” 
  • Abascal: „Az ideológiai diszkrimináció az igazi veszély az európai egységre. Ma Magyarország és Lengyelország vannak soron, de bármikor más országokat is pellengérre állíthatnak a brüsszeli bürokraták” – utalt többek között a magyar EU-elnökség elleni kezdeményezésre.

Választási előretörés: A spanyol tartományi választásokon a középjobbos Néppárt (PP) nyert nagyot, de a Vox is javított: megduplázta a szavazatszámát, és országosan a harmadik legnagyobb párt lett. Öt tartományban a PP velük lép várhatóan koalícióra.

Mi várható? A szocialistáknak kudarcot jelentő eredmény után Pedro Sànchez kormányfő előrehozta júliusra a parlamenti választást.

  • A PP egyértelmű győzelemre áll, a közvélemény-kutatók most 33 százalékot mérnek nekik. A szocialisták 23 százalékon állnak, a Vox pedig 15 százalékkal következik.

Lesz jobboldali egység? A PP elkerülné az együttműködést a centrista szavazók által elutasított Vox-szal, de az arányos spanyol választási rendszerben koalíciós kényszerben lesznek. Ha nem lépnek nagykoalícióra a szocialistákkal, csak a Vox marad számukra.

Európai kitekintés: A Vox előretörését Orbán mellett Franciaországban Le Pen, Olaszországban Salvini is örömmel fogadta. Utóbbi abban bízik, hogy a PP és a Vox esetleges közeledése európai szinten is összehozhatja a széttöredezett jobboldal pártcsaládjait, az EPP-t, az ECR-t és az ID-t.

Az európai jobboldali internacionálénak ugyanakkor komoly akadályai vannak.

  • Ehhez jobbrább kellene tolódnia az Európai Néppártnak, ami a legnagyobb pártszövetség egységét veszélyeztetné, miközben a jobboldali tömbök egy sor kérdésben távol vannak egymástól az Oroszországhoz való viszonytól a tőlük is jobbra állókkal való viszonyig.
  • Az európai centrumtól marginalizálódó Orbán Viktornak egy ilyen forgatókönyv azonban nagy nyereséget jelentene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Fidesz Orbán Viktor Spanyolország választás vox Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.