Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. május 23. 09:04 Közélet, Világ

Orbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba – állítja a Fidesz republikánus embere

Orbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni – állítja a Foreign Policy (FP) a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

Háttér: A magyar kormánypárt intenzíven építi kapcsolatait a republikánus holdudvarral. Májusban másodszor tartották Budapesten az amerikai CPAC dzsemboriját. Orbán Texasban is nagy ovációt kapott a republikánus közönségtől.

  • „Magyarország egy inkubátor, ahol a jövő konzervatív politikáját kísérletezik ki” – mondta saját politikájáról a magyar miniszterelnök. Szerinte a Fidesz kampányreceptje a világon bárhol alkalmazható: „No migration, no gender, no war”. (Azaz elutasítja a bevándorlást, a társadalmi nem koncepcióját és azonnali békét akar Ukrajnában.)

A Fidesz amerikai kapcsolatépítésére fókuszál az FP elemzése, és arra, hogy melyik elemek működhetnek republikánus közegben a Fidesz ideológiai csomagjából.

  • „Sok konzervatív kutató és író külföldről, akik az Orbán-kormány által alapított intézmények és alapítványok finanszírozásával töltöttek időt Magyarországon, a miniszterelnök hangos hívei lettek. A konzervatív amerikaiak Magyarországra zarándoklása persze nem véletlen, hanem kormánypolitika: egy tudatos soft power stratégia – ami pontosan a tervek szerint működik.”

Néhány ismertebb amerikai szereplő magyar kormányzati megbízással:

  • Rod Dreher: az ortodox hitre áttért író Louisanából „száműzetését tölti” Magyarországon. Ő javasolta Tucker Carlson felkérését. Most a Danube Institute kormányzati think tanknek dolgozik, konzervatív értelmiségieket győzköd a világban a budapesti színre lépésről.
  • Gladden Pappin: az MCC korábbi ösztöndíjasát áprilisban az átalakított Külügyi Intézet új elnökévé neveztek ki. A magyar közmunkaprogramot és családpolitikát ajánlja az állami szociális programoktól hagyományosan ódzkodó amerikai republikánusok figyelmébe.
  • Frank Füredy: a magyar származású korábbi trockista szociológus a novemberben elindult MCC Brussels-t vezeti. Elmondása szerint véletlenül futott bele egy londoni kocsma előtt az ott iszogató Orbán Balázsba, ami után a miniszterelnök politikai igazgatója felkérte a posztra.

Eszmei hegemónia: Füredy a marxista Gramscira hivatkozva (őt hasonló keretek között Békés Márton, a Fidesz fontos ideológusa is gyakran idézi) érvel amellett, hogy miért van szükség az MCC-hez hasonló intézményekre:

  • „Orbánnak intellektuális hegemóniára van szüksége a társadalomban egy ilyen projekt hosszú távú sikeréhez.”

A balliberális túlsúly ellenében érvel Dreher is, de a tágabb politikai célokat nyíltabban írja le, mint nálunk szokás. Mint mondja, az orbáni építkezés egyfajta mélyállam létrehozására irányul.

  • A „mélyállam” kifejezést a jobboldal többnyire szitokszóként használja (lásd például az elmúlt hetekből Orbán Balázs amerikai interjúját), mondván, az a baloldal hatalmának nem demokratikus bástyája az adminisztrációban, az egyetemeken vagy a médiában.
  • „Azt hiszem, az Orbán-kormány azért is építi az összes ilyen intézményt, kormányzati alapokat és a kormány hatalmát használva fel, mert tudja, hogy nem lesz örökké miniszterelnök. A Fidesz nem lesz mindig kormányon. Azt akarja, hogy legyen egyfajta mélyállama, ami mindenképpen túléli, bárki is jön utána” – mondja Dreher a cikkben.

Orbántól a floridai kormányzó Ron DeSantis, Trump elnökjelölti kihívója tanulta az egyik legtöbbet Amerikában Dreher szerint, és az anti-LMBTQ fellépésére és a kulturális háborúkban a Fidesz receptjének a követésére hivatkozik.

A DeSantis-szal való magyar kapcsolatépítés részben a magyar származású milliárdos Thomas Peterffy-n keresztül megy. Ha jól számol, Orbán Trump és DeSantis győzelmével egyaránt nyerhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar társadalomban létrejött a deepstate az egyetemi átalakításokkalA kuratóriumokba politikai alapon beültetett tagok akár évtizedekig is a székükben maradhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezniA 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTaláltunk 117 milliárd forintnyi extraprofitot ott, ahová a kormány nem akar nézniNagyon látványos, hogy mennyivel több nyereséget érnek el az építőiparban a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló nagyvállalkozók cégei.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Fidesz konzervatív Orbán Viktor republikánus usa Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.