Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 24. 17:12 Közélet

Megtaláltuk Schadl György repülőjét, amely még a vádiratban sem szerepel

Egy hobbirepülőgépe is van a korrupcióval vádolt Schadl Györgynek. A magyar légijárműlajstrom szerint a végrehajtói kar korábbi elnöke egy Piper típusú könnyű repülő tulajdonosa. A gépet minden jel szerint abban az időszakban vásárolta, amikor a vád szerint százmilliós bevétele származott a korrupciós ügyekből, és rendszeresen csúszópénzt adott át Völner Pál akkori igazságügyi államtitkárnak.

A milliárdos biznisz

A Schadl-ügy minden bizonnyal az elmúlt évek legnagyobb és legjobban dokumentált politikai korrupciós botránya. A tárgyalás a napokban is zajlik: Schadl múlt héten, a büntetőügy másik főszereplője, Völner Pál volt fideszes igazságügyi államtitkár pedig kedden tett vallomást. Utóbbiban Varga Judit igazságügyi miniszter és Bayer Zsolt publicista neve is elhangzott.

Bár a történetben rengeteg durva sztori került elő elcsalt egyetemi vizsgáktól egy bíró elleni bosszúhadjáraton át szexvideóig, a főügy a végrehajtói pénzekről szól. Röviden a lényeg, hogy a gyanú szerint

Völner Pál közbejárásával Schadl emberei jutottak pozícióba a területi monopóliumokként működő végrehajtói piacon, és a pénzt, amit ezzel kerestek, visszajuttatták Schadl-nek.

Rengeteg pénzről van szó, a végrehajtás ugyanis elég jó biznisz. Egy adott területen monopolhelyzetbe kerülhetett az, aki pályázaton elnyerte a területileg illetékes végrehajtói posztot. Ezeket a pályázatokat pedig az igazságügyi tárcánál Völner Pál vezetésével bírálták el. A vád szerint Schadl éveken keresztül rendszeresen 2-5 millió forintos összegeket adott át az államtitkárnak azért, hogy az általa kiszemelt emberek kerüljenek ezekbe a pozíciókba.

A monopóliumok hatalmas bevételhez és profithoz juttatták a pozícióba került emberek végrehajtói cégeit, és ebből jelentős összeg csorgott vissza Schadl Györgyhöz. A 24.hu azt írta, hogy az érintett vállalatok a megalakulásuk óta összesen több mint 2,3 milliárd forint profitot termeltek, Schadl pedig az ügyészség szerint 924 millió forintos illegális jövedelemre tett szert a korrupciós ügyek révén. A két összeg közötti közel másfél milliárd forint sorsa azonban szintén kérdéses.

Ahogy a fentiekből is látszik, ez a jól fizető hálózat nem jöhetett volna létre Völner Pál jelentős szerepvállalása nélkül, ezért fizetett neki rendszeresen milliókat Schadl. A vád szerint az államtitkár 2021 nyaráig összesen 83 millió forintot kapott a végrehajtói kar elnökétől.

A büntetőügy tárgyalása februárban indult.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pálra nyolc év börtönt kért,

emellett Schadl-re 200, a volt államtitkárra pedig 25 millió forintos pénzbüntetést is kiszabnának. Több vádlott már a per első szakaszában beismerte bűnösségét, ők felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Schadl és Völner azonban egyaránt kitartott saját ártatlansága mellett.

Ez ugyanakkor nem gátolta meg a nyomozóhatóságot, hogy vagyonuk egy részét zár alá vegyék. Ahogy arról a 24.hu korábban beszámolt, Schadlnél, illetve cégeinél lefoglaltak:

  • több millió forintnyi valutát,
  • 174,5 millió forintot Schadl bankszámláján,
  • feleségével közös cégének 50 százalékos üzletrészét,
  • egy 7,5 millió forint értékű Breguet karórát,
  • nyolc belvárosi lakást,
  • négy vidéki házat, köztük egy siófoki nyaralót,
  • három budapesti üzlethelyiséget,
  • két pincét,
  • továbbá egy szentendrei telket.

Emellett egy budai bankfiók széfjéből közel 110 millió forint értékben órákat és ékszereket is, amiket a vádirat szerint Schadl a börtönből kitelefonálva próbált meg elrejtetni feleségével és apjával.

Piper PA-28 Cherokee

Bár korábban is lehetett sejteni, hogy a végrehajtói kar egykori elnökének nem minden vagyonát helyezték zár alá, a vádiratban felsorolt vagyontárgyak között biztosan nem szerepel az a repülőgép, amely a magyar légijárműlajstrom szerint a tulajdonában van. Morvai Attila, Schadl György ügyvédje is megerősítette a G7 kérdésére, hogy a vádiratban nincs szó repülőről.

A legutóbb május elején frissített adatbázis szerint

Schadl Györgynek egy Piper PA-28 Cherokee típusú légcsavaros gépe van.

A képek alapján ez egy négyüléses, teljesen fémből készült, egymotoros repülő, amit a leírások szerint repülési kiképzésre, légitaxira és személyes használatra terveztek. A gép egyáltalán nem új, a lajstrom szerint 1968-ban gyártották, azaz a típus korai korszakából való, ráadásul a hivatalos adatok alapján 2017 óta érvényes légialkalmassági bizonyítványa sincs.

Újonnan egy ilyen repülő nagyjából 200 ezer dollárba, azaz jelenlegi árfolyamon durván 70 millió forintba kerül, használtan azonban jóval olcsóbb, különösen a régebbi modellek. Egy Schadl gépénél pár évvel fiatalabb repülőt például 44 ezer dollárért (15 millió forintért) hirdetnek.

A repülő az elérhető adatok alapján 2018 elején még nem volt Schadl tulajdonában. Ekkor egy komárnói bejegyzésű szlovák cég birtokolta. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor került Schadlhöz a gép, de a szlovák vállalat beszámolói alapján valószínűleg valamikor még 2018-ban adhatták el. Ekkor már jó eséllyel zajlottak azok a korrupciós bűncselekmények, amelyekkel a végrehajtói kar egykori elnökét vádolják. Az első ötmillió forintot Schadl 2018. május 22-én adhatta át Völner Pálnak (pdf).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPont azoknak nem kellene repülőre szállni, akiknek ez természetesEurópában a felső középosztály a legnagyobb környezetszennyező csoport, de a jelenlegi szabályok nem ösztönzik őket arra, hogy visszafogják a kibocsátásukat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA középosztálybeli családok is elkezdtek magánrepülővel járniA légi közlekedésen belül sem egyöntetű a járvány okozta válság, a kisgépek utazóközönsége sokkal szélesebbé vált.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet repülő repülőgép Schadl György Völner Pál Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.

Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Az Uber Taxi nevet már tavaly bejegyezték, az engedélykérelmük azonban még elbírálásra vár.

Pálos Máté
2024. február 27. 11:55 Közélet

Romániától nyugatra Magyarországon a legrosszabb a fiatalok helyzete az EU-ban

Magyarország határain a legnagyobbak a különbségek a kontinensen a fiatalok anyagi helyzetét illetően.

Fontos

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.