Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 18. 14:21 Élet, Közélet

Régóta húzódó ügyet zártak le a kútamnesztiával

Ha az Országgyűlés is megszavazza azt a napokban közzétett törvényjavaslatot, ami a hazai fúrt kutak jogi helyzetét rendezné, 2024-től jöhet a kútamnesztia: a sekélyebb, engedély nélkül létesített kutak egy része mentesülne az engedélykötelezettség alól, és újakat is így lehetne létesíteni.

A törvényjavaslat kifejezetten a családi házak, a háztáji gazdaság vízigénye kielégítésének könnyítésére irányul:

  • a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat nem kell engedélyeztetni, se bejelenteni,
  • amennyiben ezek vízkészlet-védelmi szempontból nem érzékeny területen találhatóak, ezeken a területeken ugyanis a háztartási kutak fúrása bejelentésköteles lesz.
  • És mennyiségi korlát vonatkozik majd a vízfogyasztásra, ami évi maximum 500 köbméter lesz.

A cél az ívóvízhez való közvetlen hozzáférés elősegítése a javaslat indoklása szerint, másrészt közvetetten azáltal, hogy a ingatlantulajdonosok nem a vezetékes, hanem a kútból nyert vízzel locsolják a kertjeiket.

Előzmények: A kerti kutak létesítése 1996 óta engedélyköteles, ezelőtt viszont a laza szabályozás miatt nagyon sok kút létesült, és maradt használatban engedély nélkül. A Fidesz-kormányok többször is nekifutottak a terület szabályozásának, de eddig nem sikerült a helyzetet rendezni.

  • Az új törvényjavaslat megjelenése előtt az idei év végéig lehetett volna engedélyeztetni a kutakat, jövőre pedig már bírságot kellett volna fizetni.
  • 2017-ben Áder János köztársasági elnök azért kifogásolt egy hasonló tartalmú törvénytervezetet, mert az szerinte veszélyeztette a felszín alatti vízkészletet, és az Alkotmánybíróságon a szabályozás nem is ment át.

Az új szabályozásban újdonság, hogy a vízügyi hatóságnak augusztus végéig létre kéne hoznia egy ún. vízkészlet-védelmi országtérképet, ami meghatározná, hogy hol nem veszélyeztetnék a kutak az országos vízkészletet.

  • Ez azt a problémát is kezelné, hogy mivel egyes becslések szerint országosan több százezer engedély nélkül létesült kút van, nem volt reális, hogy ellenőrizzék az engedélyszerzést.

Igen, de: Környezetvédelmi civil szervezetek korábban azzal kritizálták a kútamnesztiát, hogy a fúrt kutak megkönnyítik a szennyezőanyagok leszivárgását a mélyebb vízrétegekbe.

  • Illetve amellett érveltek, hogy az engedélykötelesség szükséges ahhoz, hogy csak szakszerű módon jöhessen létre kutak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet kerti kút kút víz vízgazdálkodás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.