Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 18. 14:21 Élet, Közélet

Régóta húzódó ügyet zártak le a kútamnesztiával

Ha az Országgyűlés is megszavazza azt a napokban közzétett törvényjavaslatot, ami a hazai fúrt kutak jogi helyzetét rendezné, 2024-től jöhet a kútamnesztia: a sekélyebb, engedély nélkül létesített kutak egy része mentesülne az engedélykötelezettség alól, és újakat is így lehetne létesíteni.

A törvényjavaslat kifejezetten a családi házak, a háztáji gazdaság vízigénye kielégítésének könnyítésére irányul:

  • a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat nem kell engedélyeztetni, se bejelenteni,
  • amennyiben ezek vízkészlet-védelmi szempontból nem érzékeny területen találhatóak, ezeken a területeken ugyanis a háztartási kutak fúrása bejelentésköteles lesz.
  • És mennyiségi korlát vonatkozik majd a vízfogyasztásra, ami évi maximum 500 köbméter lesz.

A cél az ívóvízhez való közvetlen hozzáférés elősegítése a javaslat indoklása szerint, másrészt közvetetten azáltal, hogy a ingatlantulajdonosok nem a vezetékes, hanem a kútból nyert vízzel locsolják a kertjeiket.

Előzmények: A kerti kutak létesítése 1996 óta engedélyköteles, ezelőtt viszont a laza szabályozás miatt nagyon sok kút létesült, és maradt használatban engedély nélkül. A Fidesz-kormányok többször is nekifutottak a terület szabályozásának, de eddig nem sikerült a helyzetet rendezni.

  • Az új törvényjavaslat megjelenése előtt az idei év végéig lehetett volna engedélyeztetni a kutakat, jövőre pedig már bírságot kellett volna fizetni.
  • 2017-ben Áder János köztársasági elnök azért kifogásolt egy hasonló tartalmú törvénytervezetet, mert az szerinte veszélyeztette a felszín alatti vízkészletet, és az Alkotmánybíróságon a szabályozás nem is ment át.

Az új szabályozásban újdonság, hogy a vízügyi hatóságnak augusztus végéig létre kéne hoznia egy ún. vízkészlet-védelmi országtérképet, ami meghatározná, hogy hol nem veszélyeztetnék a kutak az országos vízkészletet.

  • Ez azt a problémát is kezelné, hogy mivel egyes becslések szerint országosan több százezer engedély nélkül létesült kút van, nem volt reális, hogy ellenőrizzék az engedélyszerzést.

Igen, de: Környezetvédelmi civil szervezetek korábban azzal kritizálták a kútamnesztiát, hogy a fúrt kutak megkönnyítik a szennyezőanyagok leszivárgását a mélyebb vízrétegekbe.

  • Illetve amellett érveltek, hogy az engedélykötelesség szükséges ahhoz, hogy csak szakszerű módon jöhessen létre kutak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet kerti kút kút víz vízgazdálkodás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Pálos Máté
2023. május 30. 14:28 Élet

Az alkotóknak óriási siker, a Nemzeti Filmintézetnek kudarc az Arany Pálma

Kategóriájában a világ egyik legrangosabb elismerését kapta meg Buda Flóra Anna rövidfilmje, de szinte rögtön utána kirobbant a vita, hogy mit jelent ebben a kontextusban a „magyar siker”.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.