Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 12. 16:05 Közélet, Világ

Lehetne és kellene is csökkenteni az orosz gázfüggőséget, de a kormány nem törekszik rá

Az idén sem elsősorban azon fog dolgozni a kormányzat, hogy diverzifikálja az ország gázbeszerzéseit, holott szakértők szerint egyértelműen erre lenne szükség. Néhány éve még Szijjártó Péter is ezt szorgalmazta, a külügyminiszter tegnapi bejelentése szerint azonban az idén még inkább az oroszra építik az ellátást.

Miről van szó? Szijjártó Péter kedden Moszkvában tárgyalt, ahol a hazai gázellátást érintő ügyekről is egyeztetett Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel. A magyar külügyminiszter tegnapi tájékoztatása szerint az alábbiakról egyeztek meg:

 • A Gazprom szükség esetén a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül is szállít gázt Magyarországra.
 • Ha ismét emelkedne a gáz ára, a magyar vevőnek ezentúl is lehetősége lesz késleltetve fizetni.
 • A Török Áramlaton, déli irányból továbbra is zavartalan lesz a gázszállítás Magyarország felé.

Magyarázat: Az egyeztetés szükségességét Szijjártó Péter azzal indokolta, hogy „az energiaellátás ügye fizikai kérdés és nem politikai”, így Magyarország rá van utalva az orosz gázra.

 • Márpedig szakértők szerint 2023 telén, ha nem alakul olyan kedvezően a helyzet, mint legutóbb, akkor tényleg Európa-szerte gond lehet az ellátással.

Számokban: A probléma csak az, hogy ennek az érvelésnek az első fele egész biztosan nem igaz, a második pedig egyelőre csak feltételezés.

 • Bár Szijjártó szerint tavaly a hazánkba érkező földgáz 80-85 százaléka érkezett Oroszországból, a hivatalos külkereskedelmi adatok szerint ennél sokkal kevesebb.
 • Az orosz import kevesebb mint 5,3 milliárd köbméter volt, ami lényegében megegyezik az állami szereplők vásárlásaival.
 • Persze a közvetett orosz import (amely egy más nemzetiségű kereskedőn keresztül fut be) lehet ennél több, de a 80-85 százalék így is soknak tűnik, főleg, hogy a nem állami beszerzéseknél már tavaly megindult az orosz gáz kiváltása.

Mi változott? Szijjártó arról is beszélt, hogy ha nem lenne a hazánkba Oroszországból dél felől gázt szállító Török Áramlat, akkor lehetetlen lenne Magyarország földgázellátása. Ezért is fizikai kérdés az energiaellátás ügye. Ez azonban teljesen valótlan állítás.

 • Orosz gáz Ukrajnán keresztül is jöhetne Magyarországra. Szlovákiába most is szállítanak Ukrajnán keresztül, Magyarországra pedig az olaj jön abból az irányból.
 • Teljesen egyértelműen van kapacitás nyugati gáz szállítására is Magyarország felé, és ősszel le is lehetett követni, ahogyan ez megtörténik.
 • Az átalakuló európai beszerzés miatt az elmúlt egy évben is látványosan változott a gáz áramlási iránya a kontinensen.
 • Jelentős beruházásokkal elkezdtek felszámolni olyan szűk keresztmetszeteket is a hálózaton, amelyek eddig pont a régiónk gázzal való ellátását nehezítették nyugati irányból.

Abban igaza van Szijjártó Péternek, hogy a 2023-as téli ellátás továbbra is kérdőjeles. Bár a kilátások sokkal jobbak, mint tavaly ilyenkor, az orosz szállítások visszaesése miatt erősen kérdéses, milyen ütemben gyűlik majd a gáz nyáron az európai tárolókba.

 • Fontos az is, hogy mennyire lesz meleg és csapadékos a nyár: az aszály nem tenne jót a tartalékolásnak.

Miért fontos? Szakértők szerint a következő időszak nagy kihívása Magyarország számára, hogy diverzifikálja gázbeszerzéseit, azaz ne egy helyről vásárolja a földgázt. Korábban – akárcsak Európa – hazánk sem helyezett erre kellő hangsúlyt, ami jelentős szerepet játszott az elmúlt másfél év energiaválságában.

 • Négy évvel ezelőtt még Szijjártó Péter is hangsúlyozta ennek jelentőségét. Úgy fogalmazott, hogy

„Magyarország nemzetbiztonsági és gazdasági érdekeit is az szolgálja, ha minél több forrásból tudná beszerezni a gazdaság működtetéséhez és a lakosság igényeinek kielégítéséhez szükséges gázmennyiséget”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőértTavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gázJanuár volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Magyarország osztja szét az orosz földgáztAz orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ földgáz gázbeszerzés gazprom orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.