Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. december 15. 06:53 Közélet

Több mint ezer intézményben jelent már meg az ellenállás – térképen az összes őszi iskolai demonstráció

Az idei tanévben eddig – a december 8-i sztrájknappal együtt – 312 településen mintegy ezer oktatási intézményben jelent meg a tiltakozás hangja. Pénteken iskolaigazgatókkal egyeztet a kormány, de a szakszervezetek nem kaptak meghívót.

Előzmények: Nem fulladt ki az ellenállás, december 8-án, a tanár-szakszervezetek és civil csoportok által szervezett sztrájknapon az elérhető legteljesebb, nem hivatalos adatok szerint több iskolai dolgozó lépett sztrájkba és döntött a polgári elégedetlenség mellett, mint a tanárkirúgások előtti sztrájknapon.

Egy fontos részlet: Miután az egyházi fenntartású iskolák korábban külön demonstrációt szerveztek, a budapesti Piarista Gimnázium 18 tanára a katekizmusra hivatkozva buzdított polgári engedetlenségre. (Arról, hogy az egyházi iskolák kiállása miért különösen fontos, és hogy a magyar oktatási rendszerben miért van kitüntetett pozíciója az egyházi szektornak, itt írtunk részletesen.)

Következmények: A szombati kormányülésen jelen volt a köznevelési államtitkár mellett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, aki később a Népszavának megerősítette, hogy pénteken szakmai egyeztetés lesz a kormány képviselő szereplők és iskolaigazgatók között. Az egyeztetésről többet nem tudni, de sajtóértesülések szerint tankerületenként tíz pedagógust várnak az igazgatók mellett – viszont a két nagy pedagógus szakszervezetet nem hívták meg. 

December 12-én hétfőn megszületett az elvi megállapodás az EU és a magyar kormány között, ez pedig, a kormány korábbi közlései alapján, megnyitja a lehetőséget egy 21 százalékos tanári béremelésre. A miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt mondta: ha január 1-étől hozzáfér Magyarország a kohéziós pénzekhez, akkor január 1-től megvalósul ez a béremelés. 

Konfliktus: A szakszervezetek eddig legalább 45 százalékos béremelést követeltek. A 21 százalékos béremelést pedig nevetséges ajánlatnak nevezte a PDSZ korábban.

Összesítés: hol tart most a tanárok tiltakozási hulláma? December 8-án 366 köznevelési intézményben volt valamilyen akció – az országban összesen mintegy 5800 oktatási intézmény van –, és legalább

  • 595 dolgozó polgári elégedetlenségi akcióba, és
  • 4821 dolgozó sztrájkba lépett.
  • Az állami oktatási szektor intézményeit nézve is 10 százalék alatti az érintett intézmények száma.

Ez ez adat azonban csalóka, ugyanis eltünteti az intézmények közötti különbségeket: ha az ország összes gimnáziumában leállna az oktatás, akkor is azt látnánk, hogy csak az összes közoktatási intézmény mintegy 15 százaléka lenne érintett.

Érdemes megnézni ezért az adatokat gimnáziumokra szűkítve is: mintegy 60 állami gimnáziumban sztrájkoltak vagy engedetlenkedtek dolgozók december 8-án az országban, tehát az ilyen gimnáziumok durván közel egyötödében történt munkabeszüntetés vagy engedetlenségi akció. (Részletesebben elemeztük az adatokat itt.)

Térképen minden egyes intézmény, ahol megjelent az ellenállás hangja: a tanévkezdéstől a december 8-i sztrájknapig bezárólag összesen 310 településen és több mint 1080 intézményben – az összes intézmény közel egyötöde – zajlott valamilyen akció: vagy sztrájk, vagy polgári engedetlenség, kiállás, szolidaritási akció, vagy ülősztrájk.

Több mint ezer intézményben volt legalább egyvalaki, aki nyilvánosan felemelte a hangját a magyar oktatás ügyéért és a tanárok helyzetéért. 

A Civil Közoktatási Platform adatösszesítő térképén látható az összes magyar oktatási intézmény, ahol történt valamilyen tiltakozás a magyar oktatás ügyéért a tanévkezdés óta. Az adatok nem hivatalosak, a CKP viszont közvetlenül a szakszervezetektől és civil csoportoktól kapja az információt, és összesítve teszi közzé azokat: a térkép kapcsolódó adatai egyenként felsorolják az összes magyar oktatási intézményt, ahol sztrájkoltak vagy engedetlenkedtek a dolgozók. (A térképen a szám azt jelzi, hogy hány akcióval van fent a rendszerben az adott intézmény. Ezen a linken a térkép alatt is felsorolják magukat az intézményeket.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet béremelés pedagógusbérek sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.