Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 18. 10:34 Közélet

Kezd eredményre vezetni a jegybankok szigora, a FED pedig továbbra sem fékez

Gyengül az olaj iránti kereslet a kedvezőtlen világgazdasági kilátások miatt, aminek következtében az olajár csökkenését prognosztizálja a Bloomberg elemzése. Noha a héten a West Texas Intermediate (WTI) nyersolajfajta ára még emelkedett, a határidős jegyzések már a második hete esést mutatnak, a későbbiekben lezajló vételekre tehát egyre alacsonyabb árakat tudnak kialkudni a vásárlók szerte a világon.

A koronavírus-járvány kínai fellángolása és a központi bankok gyors léptékben szigorodó monetáris politikája egyszerre rontják az olajpiac keresleti kilátásait – a nyersanyag iránt mutatkozó érdeklődés két hónapja nem látott mélységben jár mostanság.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve ráadásul kész folytatni a kamatemelést, hogy megfékezhesse az Egyesült Államokban is rendkívüli inflációt.

Az olajpiac olyannyira kitett a világ két legnagyobb gazdaságának, hogy a gyenge amerikai és kínai keresletet még az orosz nyersolajra vonatkozó uniós szankciók december 5-i hatályba lépése sem ellensúlyozza majd a Bloombergnek nyilatkozó piaci elemző szerint – igaz, a tengeri szállítású orosz olajszállítmányok európai tiltásával a kínálati oldalon is bizonytalanságok jelentkezhetnek a télen. Kérdés, hogy ez a mindennapokat mennyiben érinti majd, ugyanis a finomított üzemanyagok piaca is szűkül, ami főleg a gázolaj esetében mutatkozik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

Közélet olaj olajár olajpiac recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. december 1. 04:34 Közélet

Halk szavú és békés volt az egyházi iskolák tanárainak demonstrációja, mégis új helyzetet teremtett

Az egyházi iskolákkal kivételezik a kormány, de ez nem látszik a tanárok bérén

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.