Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 18. 10:34 Közélet

Kezd eredményre vezetni a jegybankok szigora, a FED pedig továbbra sem fékez

Gyengül az olaj iránti kereslet a kedvezőtlen világgazdasági kilátások miatt, aminek következtében az olajár csökkenését prognosztizálja a Bloomberg elemzése. Noha a héten a West Texas Intermediate (WTI) nyersolajfajta ára még emelkedett, a határidős jegyzések már a második hete esést mutatnak, a későbbiekben lezajló vételekre tehát egyre alacsonyabb árakat tudnak kialkudni a vásárlók szerte a világon.

A koronavírus-járvány kínai fellángolása és a központi bankok gyors léptékben szigorodó monetáris politikája egyszerre rontják az olajpiac keresleti kilátásait – a nyersanyag iránt mutatkozó érdeklődés két hónapja nem látott mélységben jár mostanság.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve ráadásul kész folytatni a kamatemelést, hogy megfékezhesse az Egyesült Államokban is rendkívüli inflációt.

Az olajpiac olyannyira kitett a világ két legnagyobb gazdaságának, hogy a gyenge amerikai és kínai keresletet még az orosz nyersolajra vonatkozó uniós szankciók december 5-i hatályba lépése sem ellensúlyozza majd a Bloombergnek nyilatkozó piaci elemző szerint – igaz, a tengeri szállítású orosz olajszállítmányok európai tiltásával a kínálati oldalon is bizonytalanságok jelentkezhetnek a télen. Kérdés, hogy ez a mindennapokat mennyiben érinti majd, ugyanis a finomított üzemanyagok piaca is szűkül, ami főleg a gázolaj esetében mutatkozik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet olaj olajár olajpiac recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

Az átalányt fizető gázfogyasztók számlái mostantól nem ugranak meg, de szakértő szerzőnk levezetése szerint ennek eddig sem lett volna szabad megtörténnie.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Miklós László
2024. április 6. 04:34 Közélet

Azért volt nálunk átlagon felül drága az élelmiszer, mert megnövelték a forgalmi adókat

Nem az ársapka, hanem a kiskereskedelmi adó megemelése növelte az élelmiszer-inflációt. A kormány azonban máshogy is hozzájuthatott volna a pénzéhez – írja szakértő szerzőnk.