Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. november 18. 10:34 Közélet

Kezd eredményre vezetni a jegybankok szigora, a FED pedig továbbra sem fékez

Gyengül az olaj iránti kereslet a kedvezőtlen világgazdasági kilátások miatt, aminek következtében az olajár csökkenését prognosztizálja a Bloomberg elemzése. Noha a héten a West Texas Intermediate (WTI) nyersolajfajta ára még emelkedett, a határidős jegyzések már a második hete esést mutatnak, a későbbiekben lezajló vételekre tehát egyre alacsonyabb árakat tudnak kialkudni a vásárlók szerte a világon.

A koronavírus-járvány kínai fellángolása és a központi bankok gyors léptékben szigorodó monetáris politikája egyszerre rontják az olajpiac keresleti kilátásait – a nyersanyag iránt mutatkozó érdeklődés két hónapja nem látott mélységben jár mostanság.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve ráadásul kész folytatni a kamatemelést, hogy megfékezhesse az Egyesült Államokban is rendkívüli inflációt.

Az olajpiac olyannyira kitett a világ két legnagyobb gazdaságának, hogy a gyenge amerikai és kínai keresletet még az orosz nyersolajra vonatkozó uniós szankciók december 5-i hatályba lépése sem ellensúlyozza majd a Bloombergnek nyilatkozó piaci elemző szerint – igaz, a tengeri szállítású orosz olajszállítmányok európai tiltásával a kínálati oldalon is bizonytalanságok jelentkezhetnek a télen. Kérdés, hogy ez a mindennapokat mennyiben érinti majd, ugyanis a finomított üzemanyagok piaca is szűkül, ami főleg a gázolaj esetében mutatkozik meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

Közélet olaj olajár olajpiac recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. március 31. 17:52 Közélet

Már 1767 pedagógus aláírta, hogy elhagyná a pályát, ha jön az új köznevelési státusztörvény

Bő két nap alatt közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy felhagy a tanítással, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit.

Pálos Máté
2023. március 31. 13:04 Közélet

Romokban a magyar akadémiai szabadság és egyetemi autonómia

Nemzetközi elemzések szerint az elmúlt tíz évben a magyar akadémiai szabadság jelentősen csökkent, a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek modellje pedig példátlan Európában.

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fontos

Stubnya Bence
2023. április 1. 04:34 Podcast

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban.

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?