Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Szüneteltetik az üzemanyag-kiszolgálást augusztus 19-én és 20-án, tehát jövő héten pénteken és szombaton a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak – derül ki a szövetség közleményéből. A bezáró kutasok a döntést a kialakult ellátási problémákkal és bizonytalanságokkal, illetve a ki nem fizetett anyagi támogatásokkal magyarázták.

Mindez azt jelenti, hogy egy hét múlva a magyar benzinkutak nagyjából harmadánál-negyedénél nem lehet majd üzemanyagot vásárolni. A Független Benzinkutak Szövetsége a nem nagy hálózatokhoz tartozó úgynevezett fehér kutakat tömöríti. Egri Gábor, a szervezet elnöke lapunknak azt mondta, összesen 400 vállalati tagjuk van, ezek közül azonban néhány több kutat is fenntart, így az érintett cégeknek 500-600 töltőállomása lehet. Nem biztos, hogy ezek közül mindegyik zárva marad, de Egri Gábor tájékoztatása szerint

a szövetség közgyűlése nagy támogatással fogadta el ma a figyelemfelhívó akciót, így várhatóan sokan csatlakoznak majd hozzá.

Magyarországon az elmúlt években kétezer körül alakult a benzinkutak száma, és inkább csökkenő tendenciát mutatott. A KSH 2020-as kiadványában azt írta, hogy országszerte 2051 töltőállomás van, ami tizeneggyel kevesebb az egy évvel korábbinál (pdf). Ezek közül azonban vélhetően nem mindegyik nyilvános. A Lechner Tudásközpont például öt éve térképre vitte a hazai benzinkutakat, és bár akkor még 2146 töltőállomást tartottak nyilván, ezek közül csak 1701 került fel a grafikára, részben azért, mert néhány zárt területen, például ipari parkokban volt.

Ez alapján szűk 2000 nyilvános kút működhet az országban, és ezt erősítette meg lapunknak Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is.

Ebből zárhat be jövő hétvégén 500-600, azaz durván az összes egység 25-30 százaléka.

Bár az idén augusztus 20. szombatra esik, így a nemzeti ünnep nem hosszú hétvége, de részben a budapesti tűzijáték, részben a szabadságok miatt biztosan átlag feletti lesz az igény az üzemanyagok iránt. Ilyen körülmények között nem nehéz megjósolni, hogy az összes benzinkút ötödének-hatodának kiesése gondot okoz majd, fokozódni fognak az ellátási problémák.

Különösen az országnak azokon a részein lehet probléma, ahol nincsenek túl sűrűn benzinkutak. A Lechner Tudásközpont már említett térképe épp azt a célt szolgálta, hogy megmutassa: mennyit kell utazni az ország egyes pontjairól a legközelebbi üzemanyag-töltőállomásig. Bár itthon elég jó a benzinkút-ellátottság, így is voltak olyan területek – főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megye határközeli részein – ahol 16 kilométeres körzetben nem lehetett tankolni. Ha egy ilyen helyről esik ki egy-két kút, akkor kifejezetten nagy területek maradhatnak ellátatlanul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

Közélet Vállalat benzin benzinkút hiány üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki