Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Szüneteltetik az üzemanyag-kiszolgálást augusztus 19-én és 20-án, tehát jövő héten pénteken és szombaton a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak – derül ki a szövetség közleményéből. A bezáró kutasok a döntést a kialakult ellátási problémákkal és bizonytalanságokkal, illetve a ki nem fizetett anyagi támogatásokkal magyarázták.

Mindez azt jelenti, hogy egy hét múlva a magyar benzinkutak nagyjából harmadánál-negyedénél nem lehet majd üzemanyagot vásárolni. A Független Benzinkutak Szövetsége a nem nagy hálózatokhoz tartozó úgynevezett fehér kutakat tömöríti. Egri Gábor, a szervezet elnöke lapunknak azt mondta, összesen 400 vállalati tagjuk van, ezek közül azonban néhány több kutat is fenntart, így az érintett cégeknek 500-600 töltőállomása lehet. Nem biztos, hogy ezek közül mindegyik zárva marad, de Egri Gábor tájékoztatása szerint

a szövetség közgyűlése nagy támogatással fogadta el ma a figyelemfelhívó akciót, így várhatóan sokan csatlakoznak majd hozzá.

Magyarországon az elmúlt években kétezer körül alakult a benzinkutak száma, és inkább csökkenő tendenciát mutatott. A KSH 2020-as kiadványában azt írta, hogy országszerte 2051 töltőállomás van, ami tizeneggyel kevesebb az egy évvel korábbinál (pdf). Ezek közül azonban vélhetően nem mindegyik nyilvános. A Lechner Tudásközpont például öt éve térképre vitte a hazai benzinkutakat, és bár akkor még 2146 töltőállomást tartottak nyilván, ezek közül csak 1701 került fel a grafikára, részben azért, mert néhány zárt területen, például ipari parkokban volt.

Ez alapján szűk 2000 nyilvános kút működhet az országban, és ezt erősítette meg lapunknak Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is.

Ebből zárhat be jövő hétvégén 500-600, azaz durván az összes egység 25-30 százaléka.

Bár az idén augusztus 20. szombatra esik, így a nemzeti ünnep nem hosszú hétvége, de részben a budapesti tűzijáték, részben a szabadságok miatt biztosan átlag feletti lesz az igény az üzemanyagok iránt. Ilyen körülmények között nem nehéz megjósolni, hogy az összes benzinkút ötödének-hatodának kiesése gondot okoz majd, fokozódni fognak az ellátási problémák.

Különösen az országnak azokon a részein lehet probléma, ahol nincsenek túl sűrűn benzinkutak. A Lechner Tudásközpont már említett térképe épp azt a célt szolgálta, hogy megmutassa: mennyit kell utazni az ország egyes pontjairól a legközelebbi üzemanyag-töltőállomásig. Bár itthon elég jó a benzinkút-ellátottság, így is voltak olyan területek – főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megye határközeli részein – ahol 16 kilométeres körzetben nem lehetett tankolni. Ha egy ilyen helyről esik ki egy-két kút, akkor kifejezetten nagy területek maradhatnak ellátatlanul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat benzin benzinkút hiány üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.