Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Szüneteltetik az üzemanyag-kiszolgálást augusztus 19-én és 20-án, tehát jövő héten pénteken és szombaton a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak – derül ki a szövetség közleményéből. A bezáró kutasok a döntést a kialakult ellátási problémákkal és bizonytalanságokkal, illetve a ki nem fizetett anyagi támogatásokkal magyarázták.

Mindez azt jelenti, hogy egy hét múlva a magyar benzinkutak nagyjából harmadánál-negyedénél nem lehet majd üzemanyagot vásárolni. A Független Benzinkutak Szövetsége a nem nagy hálózatokhoz tartozó úgynevezett fehér kutakat tömöríti. Egri Gábor, a szervezet elnöke lapunknak azt mondta, összesen 400 vállalati tagjuk van, ezek közül azonban néhány több kutat is fenntart, így az érintett cégeknek 500-600 töltőállomása lehet. Nem biztos, hogy ezek közül mindegyik zárva marad, de Egri Gábor tájékoztatása szerint

a szövetség közgyűlése nagy támogatással fogadta el ma a figyelemfelhívó akciót, így várhatóan sokan csatlakoznak majd hozzá.

Magyarországon az elmúlt években kétezer körül alakult a benzinkutak száma, és inkább csökkenő tendenciát mutatott. A KSH 2020-as kiadványában azt írta, hogy országszerte 2051 töltőállomás van, ami tizeneggyel kevesebb az egy évvel korábbinál (pdf). Ezek közül azonban vélhetően nem mindegyik nyilvános. A Lechner Tudásközpont például öt éve térképre vitte a hazai benzinkutakat, és bár akkor még 2146 töltőállomást tartottak nyilván, ezek közül csak 1701 került fel a grafikára, részben azért, mert néhány zárt területen, például ipari parkokban volt.

Ez alapján szűk 2000 nyilvános kút működhet az országban, és ezt erősítette meg lapunknak Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is.

Ebből zárhat be jövő hétvégén 500-600, azaz durván az összes egység 25-30 százaléka.

Bár az idén augusztus 20. szombatra esik, így a nemzeti ünnep nem hosszú hétvége, de részben a budapesti tűzijáték, részben a szabadságok miatt biztosan átlag feletti lesz az igény az üzemanyagok iránt. Ilyen körülmények között nem nehéz megjósolni, hogy az összes benzinkút ötödének-hatodának kiesése gondot okoz majd, fokozódni fognak az ellátási problémák.

Különösen az országnak azokon a részein lehet probléma, ahol nincsenek túl sűrűn benzinkutak. A Lechner Tudásközpont már említett térképe épp azt a célt szolgálta, hogy megmutassa: mennyit kell utazni az ország egyes pontjairól a legközelebbi üzemanyag-töltőállomásig. Bár itthon elég jó a benzinkút-ellátottság, így is voltak olyan területek – főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megye határközeli részein – ahol 16 kilométeres körzetben nem lehetett tankolni. Ha egy ilyen helyről esik ki egy-két kút, akkor kifejezetten nagy területek maradhatnak ellátatlanul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat benzin benzinkút hiány üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.