Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Szüneteltetik az üzemanyag-kiszolgálást augusztus 19-én és 20-án, tehát jövő héten pénteken és szombaton a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak – derül ki a szövetség közleményéből. A bezáró kutasok a döntést a kialakult ellátási problémákkal és bizonytalanságokkal, illetve a ki nem fizetett anyagi támogatásokkal magyarázták.

Mindez azt jelenti, hogy egy hét múlva a magyar benzinkutak nagyjából harmadánál-negyedénél nem lehet majd üzemanyagot vásárolni. A Független Benzinkutak Szövetsége a nem nagy hálózatokhoz tartozó úgynevezett fehér kutakat tömöríti. Egri Gábor, a szervezet elnöke lapunknak azt mondta, összesen 400 vállalati tagjuk van, ezek közül azonban néhány több kutat is fenntart, így az érintett cégeknek 500-600 töltőállomása lehet. Nem biztos, hogy ezek közül mindegyik zárva marad, de Egri Gábor tájékoztatása szerint

a szövetség közgyűlése nagy támogatással fogadta el ma a figyelemfelhívó akciót, így várhatóan sokan csatlakoznak majd hozzá.

Magyarországon az elmúlt években kétezer körül alakult a benzinkutak száma, és inkább csökkenő tendenciát mutatott. A KSH 2020-as kiadványában azt írta, hogy országszerte 2051 töltőállomás van, ami tizeneggyel kevesebb az egy évvel korábbinál (pdf). Ezek közül azonban vélhetően nem mindegyik nyilvános. A Lechner Tudásközpont például öt éve térképre vitte a hazai benzinkutakat, és bár akkor még 2146 töltőállomást tartottak nyilván, ezek közül csak 1701 került fel a grafikára, részben azért, mert néhány zárt területen, például ipari parkokban volt.

Ez alapján szűk 2000 nyilvános kút működhet az országban, és ezt erősítette meg lapunknak Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is.

Ebből zárhat be jövő hétvégén 500-600, azaz durván az összes egység 25-30 százaléka.

Bár az idén augusztus 20. szombatra esik, így a nemzeti ünnep nem hosszú hétvége, de részben a budapesti tűzijáték, részben a szabadságok miatt biztosan átlag feletti lesz az igény az üzemanyagok iránt. Ilyen körülmények között nem nehéz megjósolni, hogy az összes benzinkút ötödének-hatodának kiesése gondot okoz majd, fokozódni fognak az ellátási problémák.

Különösen az országnak azokon a részein lehet probléma, ahol nincsenek túl sűrűn benzinkutak. A Lechner Tudásközpont már említett térképe épp azt a célt szolgálta, hogy megmutassa: mennyit kell utazni az ország egyes pontjairól a legközelebbi üzemanyag-töltőállomásig. Bár itthon elég jó a benzinkút-ellátottság, így is voltak olyan területek – főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megye határközeli részein – ahol 16 kilométeres körzetben nem lehetett tankolni. Ha egy ilyen helyről esik ki egy-két kút, akkor kifejezetten nagy területek maradhatnak ellátatlanul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat benzin benzinkút hiány üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Konkrétumok még nem hangzottak el, de úgy néz ki, hogy lesz olyan extraprofitadó, ami nő, olyan, ami csökken, és olyan is, amit kivezethetnek.

Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Az intézmény elnöke nem fél az intézmény átpolitizálódásától, egy CEU-s szociológus szerint viszont Orbán ellen CEU-t épít az MCC-vel, és a Modul felvásárlásának célja az európai politikai befolyásának kiterjesztése.

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.