Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. augusztus 12. 17:43 Közélet, Vállalat

A magyar benzinkutak harmada-negyede zár be jövő pénteken

Szüneteltetik az üzemanyag-kiszolgálást augusztus 19-én és 20-án, tehát jövő héten pénteken és szombaton a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak – derül ki a szövetség közleményéből. A bezáró kutasok a döntést a kialakult ellátási problémákkal és bizonytalanságokkal, illetve a ki nem fizetett anyagi támogatásokkal magyarázták.

Mindez azt jelenti, hogy egy hét múlva a magyar benzinkutak nagyjából harmadánál-negyedénél nem lehet majd üzemanyagot vásárolni. A Független Benzinkutak Szövetsége a nem nagy hálózatokhoz tartozó úgynevezett fehér kutakat tömöríti. Egri Gábor, a szervezet elnöke lapunknak azt mondta, összesen 400 vállalati tagjuk van, ezek közül azonban néhány több kutat is fenntart, így az érintett cégeknek 500-600 töltőállomása lehet. Nem biztos, hogy ezek közül mindegyik zárva marad, de Egri Gábor tájékoztatása szerint

a szövetség közgyűlése nagy támogatással fogadta el ma a figyelemfelhívó akciót, így várhatóan sokan csatlakoznak majd hozzá.

Magyarországon az elmúlt években kétezer körül alakult a benzinkutak száma, és inkább csökkenő tendenciát mutatott. A KSH 2020-as kiadványában azt írta, hogy országszerte 2051 töltőállomás van, ami tizeneggyel kevesebb az egy évvel korábbinál (pdf). Ezek közül azonban vélhetően nem mindegyik nyilvános. A Lechner Tudásközpont például öt éve térképre vitte a hazai benzinkutakat, és bár akkor még 2146 töltőállomást tartottak nyilván, ezek közül csak 1701 került fel a grafikára, részben azért, mert néhány zárt területen, például ipari parkokban volt.

Ez alapján szűk 2000 nyilvános kút működhet az országban, és ezt erősítette meg lapunknak Bujdosó Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is.

Ebből zárhat be jövő hétvégén 500-600, azaz durván az összes egység 25-30 százaléka.

Bár az idén augusztus 20. szombatra esik, így a nemzeti ünnep nem hosszú hétvége, de részben a budapesti tűzijáték, részben a szabadságok miatt biztosan átlag feletti lesz az igény az üzemanyagok iránt. Ilyen körülmények között nem nehéz megjósolni, hogy az összes benzinkút ötödének-hatodának kiesése gondot okoz majd, fokozódni fognak az ellátási problémák.

Különösen az országnak azokon a részein lehet probléma, ahol nincsenek túl sűrűn benzinkutak. A Lechner Tudásközpont már említett térképe épp azt a célt szolgálta, hogy megmutassa: mennyit kell utazni az ország egyes pontjairól a legközelebbi üzemanyag-töltőállomásig. Bár itthon elég jó a benzinkút-ellátottság, így is voltak olyan területek – főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Baranya megye határközeli részein – ahol 16 kilométeres körzetben nem lehetett tankolni. Ha egy ilyen helyről esik ki egy-két kút, akkor kifejezetten nagy területek maradhatnak ellátatlanul.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár megy a trükközés a magyar benzinkutakon, túl csábító a hatalmas árkülönbségNem sikerült felpörgetni az üzemanyagimportot az ársapka részleges megszüntetésével. Az ágazati szereplők szerint a keresletet kellene csökkenteni, de ehelyett a csalás válhat üzletszerűvé.

Közélet Vállalat benzin benzinkút hiány üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Fabók Bálint
2023. január 31. 09:27 Közélet, Pénz

Egyre inkább csak Magyarországról és Oroszországról szól a közép-európainak szánt bank

Csehország és Szlovákia a napokban lépett ki, és hamarosan Bulgária és Románia is ki fog a budapesti székhelyű IIB-ből, amelyet az USA ki akart szorítani.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Fenntartással a fenntarthatóságról: elég-e emissziókról értekezni és klímavédelemmel foglalkozni?

A legtöbb vállalat a szén-dioxid-csökkentésre összpontosít, de érdemes más fenntarthatósági problémákkal is foglalkozni, mert előbb-utóbb fel fognak merülni.

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 13:03 Élet

Sokkal drágábbak lettek a napelemes rendszerek a kormány váratlan húzásai után

Ahhoz, hogy értelme legyen napelemet telepíteni, az új szabályok miatt ma már a legtöbb esetben további kiegészítő elemeket kell megvásárolni.