Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 27. 11:10 Közélet

Az osztrákok beszállhatnak a Fertőt tápláló magyarországi Duna-csatorna építésébe

Szándéknyilatkozatot írt alá múlt hét pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter és Hans Peter Doskozil, Burgenland kormányzója arról, hogy az osztrák-magyar határon átívelő közös projektekben az eddiginél is szorosabban együttműködnek. A találkozó után tartott sajtótájékoztatón sok mindenről szó volt, ám gyakorlatilag semmi nem derült ki arról, hogy a szándéknyilatkozat tartalmaz-e bármilyen konkrét lépést. Egyértelmű azonban, hogy az egyetlen lényeges – és most már akut – téma a Fertő tó ügye lehetett a megbeszéléseken.

A tó vízállása olyan alacsony, hogy környezeti és nem mellesleg turisztikai-gazdasági katasztrófa közelébe sodorta a régiót. Ez persze nagyrészt az osztrák oldal problémája, ahol tényleges és érdemi a turisztika, a problémát viszont az teszi igazán pikánssá, hogy a megoldás kulcsa magyar kézben van. Régóta készen áll ugyanis az a terv, amely a Mosoni-Dunától Jánossomorja területén keresztül építene csatornát a tóhoz. Ez magyar oldalon öntözővizet biztosítana a mezőgazdasági termelőknek, de talán fontosabb, hogy szükség esetén a Fertő tó vízszintjét is meg lehetne vele emelni.

Az osztrák sajtó már korábban egyértelműen úgy kezelte Doskozil budapesti látogatását, hogy a kormányzó a Fertő tó ügyében próbál előre lépni. Tíz nappal a találkozó előtt maga Doskozil is azt mondta a közszolgálati ORF csatornának, hogy a vízellátás ügye reményei szerint egy lépéssel előrébb kerül, „és akkor tárgyalhatunk a finanszírozásáról is”.

A Der Standard a budapesti találkozó után pedig már egyértelműen azt írta, hogy

a felek a szándéknyilatkozatban megállapodtak arról, hogy a Duna-csatorna építésében az osztrákok részt vesznek.

Megkérdeztük erről a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de egyelőre nem válaszoltak arra, hogy tényleg megvan-e az egyezség a projekt – esetleg részbeni – osztrák finanszírozásáról.

Az Átlátszó korábban arról írt, hogy Nagy István agrárminiszter finoman szólva nem rajong a csatorna ötletéért.

Az mindenesetre biztos, hogy az eseményeket az idei szárazság felgyorsította, az osztrákoknak most már nagyon gyorsan kellene a Duna vize, de általánosságban is igaz, hogy a teljes környék vízellátását rendezniük kell. Doskozil nemrég erősen kritizálta, hogy a környéken a vizet a kukoricaföldekre öntözik, miközben a Fertő tó lényegében kiszárad. Mivel a kukoricát exportálják, Doskozil epésen még azt is megjegyezte, hogy nem a belföldi élelmiszerellátás biztosítása érdekében használják el a vizet. Az osztrák agrártárca válasza erre csak annyi volt, hogy a kukoricának kell a víz, máskülönben nem lesz jó a termés.

Burgenland kormányzója egyébként anyagi értelemben is felkészülten jött Budapestre: a tartomány már júniusban céget alapított Seemanagement GmbH néven, amelybe 6,5 millió euró (nagyjából 2,6 milliárd forint) kezdőtőkét pumpált. A társaság egyetlen célja az, hogy a Fertő tó környékének helyzetét rendezze. A tó medrét kotorni fogják, a felgyülemlett iszapot elszállítják, a hosszabb távú rendezéshez azonban feltétlenül vízpótlási lehetőségre lesz szükség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszárad a Fertő tó, magyar oldalról kellene pótolni a vizetMegnőtt a nádast pusztító tüzek kockázata, sárban állnak a hajók, utoljára 2003-ban volt ennél alacsonyabb a tó vízszintje.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet csatorna Fertő-tó Mosoni-Duna szándéknyilatkozat víz vízellátás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.