Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 27. 11:10 Közélet

Az osztrákok beszállhatnak a Fertőt tápláló magyarországi Duna-csatorna építésébe

Szándéknyilatkozatot írt alá múlt hét pénteken Szijjártó Péter külügyminiszter és Hans Peter Doskozil, Burgenland kormányzója arról, hogy az osztrák-magyar határon átívelő közös projektekben az eddiginél is szorosabban együttműködnek. A találkozó után tartott sajtótájékoztatón sok mindenről szó volt, ám gyakorlatilag semmi nem derült ki arról, hogy a szándéknyilatkozat tartalmaz-e bármilyen konkrét lépést. Egyértelmű azonban, hogy az egyetlen lényeges – és most már akut – téma a Fertő tó ügye lehetett a megbeszéléseken.

A tó vízállása olyan alacsony, hogy környezeti és nem mellesleg turisztikai-gazdasági katasztrófa közelébe sodorta a régiót. Ez persze nagyrészt az osztrák oldal problémája, ahol tényleges és érdemi a turisztika, a problémát viszont az teszi igazán pikánssá, hogy a megoldás kulcsa magyar kézben van. Régóta készen áll ugyanis az a terv, amely a Mosoni-Dunától Jánossomorja területén keresztül építene csatornát a tóhoz. Ez magyar oldalon öntözővizet biztosítana a mezőgazdasági termelőknek, de talán fontosabb, hogy szükség esetén a Fertő tó vízszintjét is meg lehetne vele emelni.

Az osztrák sajtó már korábban egyértelműen úgy kezelte Doskozil budapesti látogatását, hogy a kormányzó a Fertő tó ügyében próbál előre lépni. Tíz nappal a találkozó előtt maga Doskozil is azt mondta a közszolgálati ORF csatornának, hogy a vízellátás ügye reményei szerint egy lépéssel előrébb kerül, „és akkor tárgyalhatunk a finanszírozásáról is”.

A Der Standard a budapesti találkozó után pedig már egyértelműen azt írta, hogy

a felek a szándéknyilatkozatban megállapodtak arról, hogy a Duna-csatorna építésében az osztrákok részt vesznek.

Megkérdeztük erről a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de egyelőre nem válaszoltak arra, hogy tényleg megvan-e az egyezség a projekt – esetleg részbeni – osztrák finanszírozásáról.

Az Átlátszó korábban arról írt, hogy Nagy István agrárminiszter finoman szólva nem rajong a csatorna ötletéért.

Az mindenesetre biztos, hogy az eseményeket az idei szárazság felgyorsította, az osztrákoknak most már nagyon gyorsan kellene a Duna vize, de általánosságban is igaz, hogy a teljes környék vízellátását rendezniük kell. Doskozil nemrég erősen kritizálta, hogy a környéken a vizet a kukoricaföldekre öntözik, miközben a Fertő tó lényegében kiszárad. Mivel a kukoricát exportálják, Doskozil epésen még azt is megjegyezte, hogy nem a belföldi élelmiszerellátás biztosítása érdekében használják el a vizet. Az osztrák agrártárca válasza erre csak annyi volt, hogy a kukoricának kell a víz, máskülönben nem lesz jó a termés.

Burgenland kormányzója egyébként anyagi értelemben is felkészülten jött Budapestre: a tartomány már júniusban céget alapított Seemanagement GmbH néven, amelybe 6,5 millió euró (nagyjából 2,6 milliárd forint) kezdőtőkét pumpált. A társaság egyetlen célja az, hogy a Fertő tó környékének helyzetét rendezze. A tó medrét kotorni fogják, a felgyülemlett iszapot elszállítják, a hosszabb távú rendezéshez azonban feltétlenül vízpótlási lehetőségre lesz szükség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiszárad a Fertő tó, magyar oldalról kellene pótolni a vizetMegnőtt a nádast pusztító tüzek kockázata, sárban állnak a hajók, utoljára 2003-ban volt ennél alacsonyabb a tó vízszintje.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet csatorna Fertő-tó Mosoni-Duna szándéknyilatkozat víz vízellátás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.