Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 5. 12:06 Közélet

Kiszárad a Fertő tó, magyar oldalról kellene pótolni a vizet

Osztrák lapok szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról. A helyzet annyira rossz, hogy bizonyos területeken már hajók állnak a sárban, és a fürdőzőket is figyelmeztetni kell, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

A Wiener Zeitung szerint a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít: egyszer, 2003-ban volt ennél 4 centiméterrel alacsonyabb. 

A nyári meleg és a szél általában őszre csökkenti le a tó vízszintjét, de idén már tavasszal alacsony volt a vízszint – mondta egy osztrák vízügyi szakértő. Ez növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát is, az előző hétvégén három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon, a tüzet helikopterekről oltották.

A szakértő szerint az alacsony vízállás miatt nem csak megnőtt a nádast pusztító tüzek kockázata, a tó emberi eredetű szennyezése is nagyobb károkat okoz. Egyelőre a fürdőzéshez van elég víz a tóban, de már most fel kell készülni arra az eshetőségre, hogy az idei év sem lesz csapadékban gazdag. 

A cikk kiemeli, hogy 

a korábbi elgondolás, mely szerint a Fertő tó vízkészletét a Mosoni-Dunából kellene pótolni, fontosabb mint korábban bármikor. 

Ez a terv összefügg a kormány egyik elsőként megvalósítandó, kiemelt vízügyi beruházásával, vagyis a jánossomorjai csatorna kiépítésével. Az osztrák és magyar termőföldek öntözése mellett a Lébény-Hanyi főcsatorna osztrák határig történő meghosszabbításával lehetne a Duna vizével pótolni a tó fogyatkozó vízkészletét. 

Ahogy arról az Átlátszó írt korábban, a csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. A beruházás ellen természetvédők emeltek szót, mondván, a vízátvezetés károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne. 

A fertőszéleskúti kikötő a Fertő tó Barátai Egyesület Facebook-oldalán megosztott képen

A Fertő tó partjára egyébként éppen a Mészáros és Mészáros Kft. tervez vitorláskikötőt és százszobás szállodát egy hatalmas turisztikai beruházás keretei között. Ez ellen civil csoportok és a Magyar Tudományos Akadémia biológus akadémikusai is tiltakoztak. 

A tudósok közleményben kérték a kormányt, hogy állítsa le a túlzó és helyhez méltatlan turisztikai beruházást, és helyette kezdje meg a terület 21. századi  követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.