Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 5. 12:06 Közélet

Kiszárad a Fertő tó, magyar oldalról kellene pótolni a vizet

Osztrák lapok szerint Ausztriának és Magyarországnak meg kell kezdeni az érdemi egyeztetéseket arról, hogyan fogják megmenteni a Fertő tavat a kiszáradástól, és biztosítani a terület vízellátását a magyar oldalról. A helyzet annyira rossz, hogy bizonyos területeken már hajók állnak a sárban, és a fürdőzőket is figyelmeztetni kell, hogy ne ugorjanak a derékig sem érő vízbe.

A Wiener Zeitung szerint a tó vízszintje az 1965-ös méréskezdés óta rögzített legalacsonyabb értékhez közelít: egyszer, 2003-ban volt ennél 4 centiméterrel alacsonyabb. 

A nyári meleg és a szél általában őszre csökkenti le a tó vízszintjét, de idén már tavasszal alacsony volt a vízszint – mondta egy osztrák vízügyi szakértő. Ez növeli a villámcsapás okozta tüzek kockázatát is, az előző hétvégén három hektáron égett a nádas az osztrák oldalon, a tüzet helikopterekről oltották.

A szakértő szerint az alacsony vízállás miatt nem csak megnőtt a nádast pusztító tüzek kockázata, a tó emberi eredetű szennyezése is nagyobb károkat okoz. Egyelőre a fürdőzéshez van elég víz a tóban, de már most fel kell készülni arra az eshetőségre, hogy az idei év sem lesz csapadékban gazdag. 

A cikk kiemeli, hogy 

a korábbi elgondolás, mely szerint a Fertő tó vízkészletét a Mosoni-Dunából kellene pótolni, fontosabb mint korábban bármikor. 

Ez a terv összefügg a kormány egyik elsőként megvalósítandó, kiemelt vízügyi beruházásával, vagyis a jánossomorjai csatorna kiépítésével. Az osztrák és magyar termőföldek öntözése mellett a Lébény-Hanyi főcsatorna osztrák határig történő meghosszabbításával lehetne a Duna vizével pótolni a tó fogyatkozó vízkészletét. 

Ahogy arról az Átlátszó írt korábban, a csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. A beruházás ellen természetvédők emeltek szót, mondván, a vízátvezetés károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne. 

A fertőszéleskúti kikötő a Fertő tó Barátai Egyesület Facebook-oldalán megosztott képen

A Fertő tó partjára egyébként éppen a Mészáros és Mészáros Kft. tervez vitorláskikötőt és százszobás szállodát egy hatalmas turisztikai beruházás keretei között. Ez ellen civil csoportok és a Magyar Tudományos Akadémia biológus akadémikusai is tiltakoztak. 

A tudósok közleményben kérték a kormányt, hogy állítsa le a túlzó és helyhez méltatlan turisztikai beruházást, és helyette kezdje meg a terület 21. századi  követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztését.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.