Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. április 6. 09:03 Adat, Közélet

Rendszerszinten biztosan nem tömtek urnákat a választásokon

Ahogy tegnap megírtuk, akadt pár furcsaság, de statisztikai eszközök segítségével kimutatható rendszerszintű csalás nem történt a vasárnapi választásokon. Milyen jelek lehettek volna adott esetben a nemzetközi példák alapján?

Az egyik bevett választási csalási módszer az, hogy azokban a választókörökben, ahol kevesen mennek el szavazni, a számlálóbizottsági tagok maguk kitöltik a szavazólapokat a meg nem jelentek helyett. Ez akkor működik leginkább, ha a bizottságban csak az egyik párt támogatói vannak jelen.

Ilyen csalás esetében azonban kiugróan sok olyan szavazókör lesz, amelyek eredményei magas részvételi arány mellett nagyon magas szavazati arányt mutatnak az egyik párt részére. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy különböző országok 2010-es évek elején rendezett – általában parlamenti – választásain hány szavazókör rendelkezett hasonló részvételi- és a győztes pártra leadott szavazati aránnyal.

Kép forrása: Klimek et al, 2012

Gyanús választás volt az oroszországi 2011-es parlamenti és a 2012-es elnökválasztás – ekkor tért vissza az elnöki posztra Vlagyimir Putyin -, valamint az ugandai 2011-es parlamenti választás. Itt a szavazókörök között sok olyan volt, amely elszakadt a többi eredménytől: 90-100 százalékos részvételi aránnyal rendelkezett és a győztes pártra leadott szavazatok aránya is 90 százalék körül alakul. Ugyanez az ábra a vasárnapi hazai választásokra így néz ki:

Adatok forrása: NVI, G7-számítás

Látszik, hogy nincsenek olyan szavazókörök, amelyekben irreálisan sokan mentek el szavazni, és életszerűtlenül sokan szavaztak volna a Fideszre. Ez megerősíti, hogy rendszerszintű választási csalás nem történt a választásokon. A Fideszre leadott voksok szavazókörönként 53 százalék körül szóródnak, hiszen országosan is ez a kormánypártra leadott szavazatok aránya.

A Fideszre leadott voksok aránya enyhén csökken a részvételi aránnyal. Ez annak tudható be, hogy például a budapesti szavazókörökben magas részvételi arány mellett nem teljesített olyan jól a kormánypárt. A kapcsolat nem túl erős, mivel a nagyvárosi részvételt ellensúlyozza, hogy a kistelepüléseken is sokan mentek el szavazni, és elég nagy arányban a Fidesz-KDNP listájára húzták be az ikszet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt még ennyire narancssárga az országA közel 3200 magyarországi településből mindössze 351 olyan volt, ahol csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága 2018-hoz képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem volt szisztematikus csalás a választásokon, de furcsa a sok extrémen fideszes településOlyan választási csalás, amit statisztikai eszközökkel egyértelműen ki lehetne mutatni, nem volt - még akkor sem, ha néhány településen nagyon egy irányba mentek a voksok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan néhány egészen furcsa részvételi adatVan, ahol teljesen egyértelmű a téves adatközlés, máshol nem, de a tömeges napközbeni mozgósításra egyelőre kevés jel utal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2022-es választások eredmények szavazókörök választás választási csalás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.