Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2022. április 6. 09:03 Adat, Közélet

Rendszerszinten biztosan nem tömtek urnákat a választásokon

Ahogy tegnap megírtuk, akadt pár furcsaság, de statisztikai eszközök segítségével kimutatható rendszerszintű csalás nem történt a vasárnapi választásokon. Milyen jelek lehettek volna adott esetben a nemzetközi példák alapján?

Az egyik bevett választási csalási módszer az, hogy azokban a választókörökben, ahol kevesen mennek el szavazni, a számlálóbizottsági tagok maguk kitöltik a szavazólapokat a meg nem jelentek helyett. Ez akkor működik leginkább, ha a bizottságban csak az egyik párt támogatói vannak jelen.

Ilyen csalás esetében azonban kiugróan sok olyan szavazókör lesz, amelyek eredményei magas részvételi arány mellett nagyon magas szavazati arányt mutatnak az egyik párt részére. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy különböző országok 2010-es évek elején rendezett – általában parlamenti – választásain hány szavazókör rendelkezett hasonló részvételi- és a győztes pártra leadott szavazati aránnyal.

Kép forrása: Klimek et al, 2012

Gyanús választás volt az oroszországi 2011-es parlamenti és a 2012-es elnökválasztás – ekkor tért vissza az elnöki posztra Vlagyimir Putyin -, valamint az ugandai 2011-es parlamenti választás. Itt a szavazókörök között sok olyan volt, amely elszakadt a többi eredménytől: 90-100 százalékos részvételi aránnyal rendelkezett és a győztes pártra leadott szavazatok aránya is 90 százalék körül alakul. Ugyanez az ábra a vasárnapi hazai választásokra így néz ki:

Adatok forrása: NVI, G7-számítás

Látszik, hogy nincsenek olyan szavazókörök, amelyekben irreálisan sokan mentek el szavazni, és életszerűtlenül sokan szavaztak volna a Fideszre. Ez megerősíti, hogy rendszerszintű választási csalás nem történt a választásokon. A Fideszre leadott voksok szavazókörönként 53 százalék körül szóródnak, hiszen országosan is ez a kormánypártra leadott szavazatok aránya.

A Fideszre leadott voksok aránya enyhén csökken a részvételi aránnyal. Ez annak tudható be, hogy például a budapesti szavazókörökben magas részvételi arány mellett nem teljesített olyan jól a kormánypárt. A kapcsolat nem túl erős, mivel a nagyvárosi részvételt ellensúlyozza, hogy a kistelepüléseken is sokan mentek el szavazni, és elég nagy arányban a Fidesz-KDNP listájára húzták be az ikszet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem volt még ennyire narancssárga az országA közel 3200 magyarországi településből mindössze 351 olyan volt, ahol csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága 2018-hoz képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem volt szisztematikus csalás a választásokon, de furcsa a sok extrémen fideszes településOlyan választási csalás, amit statisztikai eszközökkel egyértelműen ki lehetne mutatni, nem volt - még akkor sem, ha néhány településen nagyon egy irányba mentek a voksok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan néhány egészen furcsa részvételi adatVan, ahol teljesen egyértelmű a téves adatközlés, máshol nem, de a tömeges napközbeni mozgósításra egyelőre kevés jel utal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2022-es választások eredmények szavazókörök választás választási csalás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.