Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán Hajdu Miklós
2022. április 3. 12:50 Adat, Közélet

Nézd meg, mennyien szavaztak eddig a településeden

Továbbra is jelentősen elmarad a négy évvel korábbitól a részvétel a mai országgyűlési választáson. A szavazás első öt órájában a jogosultak 25,77 százaléka adta le a voksát, miközben 2018-ban a napnak ebben a szakaszában hajszál híján már 30 százalék volt ez az arány.

Az országon belül továbbra is elég jelentős különbségek vannak: akadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel (Pusztaradvány, Gige, Szendrőlád, Kistamási, Kiscsécs), több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott, sőt Zalaköveskúton a kétharmaduk, igaz, ez ott 20 választópolgár megjelenését jelenti a harmincból.

A fővárosi kerületekben a nagyobb népességszám miatt ilyen jelentős eltérések nincsenek, különbségek azonban itt is kialakultak. A VIII. kerületben például 18 százalék alatt maradt 11 óráig a részvétel, miközben a XXI.-ben a 29 százalékot közelítette.

Mindez azt is jelzi, hogy Budapesten továbbra is kicsivel az országos átlag alatt van a választási kedv, igaz, a fővárosban mindig a nap későbbi szakaszában fut fel országos viszonylatban a részvétel. Most azonban 9 és 11 között kisebb volt a növekedés, mint mondjuk négy éve. Erre következtethetünk legalábbis abból, hogy miközben 9 órakor még a leginkább fideszes körzetekben volt nagyobb a visszaesés a megjelent szavazók arányában, 11-kor már fordult a helyzet, és a legkevésbé fideszes egyéni választókerületekben nagyobbat csökkent a részvétel a 2018-as adathoz képest.

Frissítés 15 óra:

Délelőtt 11 és délután 3 óra között nagyobb volt a részvétel, mint 2018-ban, így 15 órakor már kevésbé maradt el a szavazatukat addig leadók aránya a négy évvel korábbitól. A leginkább fideszes választókerületekben lényegében el is érte a 2018-as szintet a részvétel. A települési szintű adatok három órakor így festettek:

A kerületiek pedig így:

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astólMár nagyobb a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, ugyanakkor ezekben nagyobbat is esett a szavazók aránya 2018-hoz képest, mint a leginkább kormánypártiakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokás szerint bealudtak a budapestiek, eddig a kisebb városokban a legaktívabbak a választókA szavazáson legaktívabb fővárosiak később járulnak az urnákhoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet országgyűlési választások részvétel választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.