Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán Hajdu Miklós
2022. április 3. 12:50 Adat, Közélet

Nézd meg, mennyien szavaztak eddig a településeden

Továbbra is jelentősen elmarad a négy évvel korábbitól a részvétel a mai országgyűlési választáson. A szavazás első öt órájában a jogosultak 25,77 százaléka adta le a voksát, miközben 2018-ban a napnak ebben a szakaszában hajszál híján már 30 százalék volt ez az arány.

Az országon belül továbbra is elég jelentős különbségek vannak: akadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel (Pusztaradvány, Gige, Szendrőlád, Kistamási, Kiscsécs), több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott, sőt Zalaköveskúton a kétharmaduk, igaz, ez ott 20 választópolgár megjelenését jelenti a harmincból.

A fővárosi kerületekben a nagyobb népességszám miatt ilyen jelentős eltérések nincsenek, különbségek azonban itt is kialakultak. A VIII. kerületben például 18 százalék alatt maradt 11 óráig a részvétel, miközben a XXI.-ben a 29 százalékot közelítette.

Mindez azt is jelzi, hogy Budapesten továbbra is kicsivel az országos átlag alatt van a választási kedv, igaz, a fővárosban mindig a nap későbbi szakaszában fut fel országos viszonylatban a részvétel. Most azonban 9 és 11 között kisebb volt a növekedés, mint mondjuk négy éve. Erre következtethetünk legalábbis abból, hogy miközben 9 órakor még a leginkább fideszes körzetekben volt nagyobb a visszaesés a megjelent szavazók arányában, 11-kor már fordult a helyzet, és a legkevésbé fideszes egyéni választókerületekben nagyobbat csökkent a részvétel a 2018-as adathoz képest.

Frissítés 15 óra:

Délelőtt 11 és délután 3 óra között nagyobb volt a részvétel, mint 2018-ban, így 15 órakor már kevésbé maradt el a szavazatukat addig leadók aránya a négy évvel korábbitól. A leginkább fideszes választókerületekben lényegében el is érte a 2018-as szintet a részvétel. A települési szintű adatok három órakor így festettek:

A kerületiek pedig így:

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astólMár nagyobb a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, ugyanakkor ezekben nagyobbat is esett a szavazók aránya 2018-hoz képest, mint a leginkább kormánypártiakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokás szerint bealudtak a budapestiek, eddig a kisebb városokban a legaktívabbak a választókA szavazáson legaktívabb fővárosiak később járulnak az urnákhoz.

Adat Közélet országgyűlési választások részvétel választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2022. október 3. 04:34 Adat, Pénz

A világ legmagasabb adóival sújtja a magyar kormány a minimálbért keresőket

Nemcsak az egyedülállók, hanem a családok is magas elvonásokkal szembesülnek, ha nem keresnek kifejezetten sokat, és maximum két gyereket nevelnek.

Jandó Zoltán
2022. október 1. 16:53 Adat, Pénz

Többet drágult idén 19 élelmiszer, mint az előző 20 évben összesen

A kenyérnek, a tejnek, a tejfölnek, a csirkehúsnak, a kávénak és az ásványvíznek is többet emelkedett az ára az elmúlt egy évben, mint az előtte lévő húszban.

Csanádi Marcell
2022. szeptember 30. 09:43 Adat, Élet

A COVID-járvány az egészséggazdaságtan szemüvegén át

Az elmaradt szűrések miatt sok, kezdeti stádiumban lévő daganatos megbetegedés maradt rejtve az orvosok elől.

Fontos

Stubnya Bence
2022. október 7. 04:34 Pénz, Vállalat

Hiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulás

A kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló.