Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán Hajdu Miklós
2022. április 3. 12:50 Adat, Közélet

Nézd meg, mennyien szavaztak eddig a településeden

Továbbra is jelentősen elmarad a négy évvel korábbitól a részvétel a mai országgyűlési választáson. A szavazás első öt órájában a jogosultak 25,77 százaléka adta le a voksát, miközben 2018-ban a napnak ebben a szakaszában hajszál híján már 30 százalék volt ez az arány.

Az országon belül továbbra is elég jelentős különbségek vannak: akadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel (Pusztaradvány, Gige, Szendrőlád, Kistamási, Kiscsécs), több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott, sőt Zalaköveskúton a kétharmaduk, igaz, ez ott 20 választópolgár megjelenését jelenti a harmincból.

A fővárosi kerületekben a nagyobb népességszám miatt ilyen jelentős eltérések nincsenek, különbségek azonban itt is kialakultak. A VIII. kerületben például 18 százalék alatt maradt 11 óráig a részvétel, miközben a XXI.-ben a 29 százalékot közelítette.

Mindez azt is jelzi, hogy Budapesten továbbra is kicsivel az országos átlag alatt van a választási kedv, igaz, a fővárosban mindig a nap későbbi szakaszában fut fel országos viszonylatban a részvétel. Most azonban 9 és 11 között kisebb volt a növekedés, mint mondjuk négy éve. Erre következtethetünk legalábbis abból, hogy miközben 9 órakor még a leginkább fideszes körzetekben volt nagyobb a visszaesés a megjelent szavazók arányában, 11-kor már fordult a helyzet, és a legkevésbé fideszes egyéni választókerületekben nagyobbat csökkent a részvétel a 2018-as adathoz képest.

Frissítés 15 óra:

Délelőtt 11 és délután 3 óra között nagyobb volt a részvétel, mint 2018-ban, így 15 órakor már kevésbé maradt el a szavazatukat addig leadók aránya a négy évvel korábbitól. A leginkább fideszes választókerületekben lényegében el is érte a 2018-as szintet a részvétel. A települési szintű adatok három órakor így festettek:

A kerületiek pedig így:

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astólMár nagyobb a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, ugyanakkor ezekben nagyobbat is esett a szavazók aránya 2018-hoz képest, mint a leginkább kormánypártiakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokás szerint bealudtak a budapestiek, eddig a kisebb városokban a legaktívabbak a választókA szavazáson legaktívabb fővárosiak később járulnak az urnákhoz.

Adat Közélet országgyűlési választások részvétel választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Stubnya Bence
2023. március 17. 09:18 Adat

Ott csökkent nagyobbat a várható élettartam Magyarországon, ahol eleve rövidebb ideig élnek az emberek

Több mint két évvel vetette vissza a várható élettartamot Magyarországon a járvány, amely az országon belüli regionális egyenlőtlenségeket is mélyítette.

Jandó Zoltán
2023. március 16. 17:17 Adat

A gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárult

Idén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

Fontos

Pálos Máté
2023. március 21. 16:02 Világ

Putyin megerősíti a teljes orosz határvédelmet, egyre több a háborús incidens az orosz oldalon

A háború már az orosz területre is behatol, Moszkva lényegében légvédelmi kupola alá került.

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.