Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 3. 14:36 Adat, Közélet

Fordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astól

Ahogy arra számítani lehetett, délután egy órára egyértelműen magasabb lett a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, mint a leginkább kormánypártiakban. Abban a tíz OEVK-ban, ahol 2018-ban a leggyengébb eredményt érte el a Fidesz, átlagosan már 41 százalék feletti arányban járultak az urnákhoz, miközben abban a tízben, ahol a legjobbat, a 37 százalékot sem érte el ez az arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy az ellenzék számára alakulna kedvezően a részvétel. A legkevésbé fideszes területeken ugyanis 2018-ban is többen éltek a szavazati jogukkal, mint a leginkább kormánypárti körzetekben, mondhatni ez a papírforma. Ezért érdemes inkább a négy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítani, ebből pedig már az látszik, hogy az ellenzéki választókerületekben nagyobbat esett a megjelentek száma, mint a fideszesekben. 

Előbbi csoportban nagyjából hat, utóbbiban viszont csak három százalékkal kevesebben mentek el szavazni délután egyig, mint négy éve. Baranya 1-es választókerületében, ahol 2018-ban kifejezetten gyengén szerepelt a Fidesz, például nyolcadával csökkent a 13 óráig megjelenő választópolgárok száma, de közel 10 százalékos volt a visszaesés Budapest 8-as és 16-os választókerületében is. Igaz, a fővárosban felülteljesítő térségek is vannak: az 5-ös és 11-es OEVK-ban is emelkedett a részvétel a 2018-ashoz képest.

A leginkább fideszes választókerületekben ezzel szemben sehol nem esett 9 százaléknál nagyobbat a részvételi arány, Győr-Moson-Sopron 3-as kerületében pedig még nőtt is.  

Frissítés a 15 órás adatok alapján: Délután egy és délután három óra között a leginkább kormánypárti egyéni választókerületekben nőtt nagyobb mértékben a részvétel. Ezek közül már négyben meg is haladja a négy évvel korábbit, miközben a leginkább ellenzékieknél csak kettő ilyen van. Átlagosan 15 óráig a legkevésbé fideszes körzetekben nagyjából 3 százalékkal kevesebben mentek el szavazni mint 2018-ban, míg a leginkább fideszesekben szinte pontosan ugyanannyian.

Reggel kilenckor még fordított volt a helyzet. Mivel a kisebb településeken hagyományosan magasabb a reggeli részvétel, nem meglepő módon az ilyeneket tömörítő, kormánypártibb választókerületekben az átlagnál nagyobb arányban szavaztak le az emberek, míg Budapesten – amely a tíz leginkább ellenzéki körzetből nyolcat adott 2018-ban – országos összevetésben viszonylag alacsony volt a részvétel. Akkor azonban a visszaesés mértéke még a fővárosban volt kisebb a négy évvel korábbi szinthez képest.

Adat Közélet Fidesz országgyűlési választások részvétel szavazás választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2022. október 3. 04:34 Adat, Pénz

A világ legmagasabb adóival sújtja a magyar kormány a minimálbért keresőket

Nemcsak az egyedülállók, hanem a családok is magas elvonásokkal szembesülnek, ha nem keresnek kifejezetten sokat, és maximum két gyereket nevelnek.

Jandó Zoltán
2022. október 1. 16:53 Adat, Pénz

Többet drágult idén 19 élelmiszer, mint az előző 20 évben összesen

A kenyérnek, a tejnek, a tejfölnek, a csirkehúsnak, a kávénak és az ásványvíznek is többet emelkedett az ára az elmúlt egy évben, mint az előtte lévő húszban.

Csanádi Marcell
2022. szeptember 30. 09:43 Adat, Élet

A COVID-járvány az egészséggazdaságtan szemüvegén át

Az elmaradt szűrések miatt sok, kezdeti stádiumban lévő daganatos megbetegedés maradt rejtve az orvosok elől.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló. 

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.