Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 3. 14:36 Adat, Közélet

Fordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astól

Ahogy arra számítani lehetett, délután egy órára egyértelműen magasabb lett a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, mint a leginkább kormánypártiakban. Abban a tíz OEVK-ban, ahol 2018-ban a leggyengébb eredményt érte el a Fidesz, átlagosan már 41 százalék feletti arányban járultak az urnákhoz, miközben abban a tízben, ahol a legjobbat, a 37 százalékot sem érte el ez az arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy az ellenzék számára alakulna kedvezően a részvétel. A legkevésbé fideszes területeken ugyanis 2018-ban is többen éltek a szavazati jogukkal, mint a leginkább kormánypárti körzetekben, mondhatni ez a papírforma. Ezért érdemes inkább a négy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítani, ebből pedig már az látszik, hogy az ellenzéki választókerületekben nagyobbat esett a megjelentek száma, mint a fideszesekben. 

Előbbi csoportban nagyjából hat, utóbbiban viszont csak három százalékkal kevesebben mentek el szavazni délután egyig, mint négy éve. Baranya 1-es választókerületében, ahol 2018-ban kifejezetten gyengén szerepelt a Fidesz, például nyolcadával csökkent a 13 óráig megjelenő választópolgárok száma, de közel 10 százalékos volt a visszaesés Budapest 8-as és 16-os választókerületében is. Igaz, a fővárosban felülteljesítő térségek is vannak: az 5-ös és 11-es OEVK-ban is emelkedett a részvétel a 2018-ashoz képest.

A leginkább fideszes választókerületekben ezzel szemben sehol nem esett 9 százaléknál nagyobbat a részvételi arány, Győr-Moson-Sopron 3-as kerületében pedig még nőtt is.  

Frissítés a 15 órás adatok alapján: Délután egy és délután három óra között a leginkább kormánypárti egyéni választókerületekben nőtt nagyobb mértékben a részvétel. Ezek közül már négyben meg is haladja a négy évvel korábbit, miközben a leginkább ellenzékieknél csak kettő ilyen van. Átlagosan 15 óráig a legkevésbé fideszes körzetekben nagyjából 3 százalékkal kevesebben mentek el szavazni mint 2018-ban, míg a leginkább fideszesekben szinte pontosan ugyanannyian.

Reggel kilenckor még fordított volt a helyzet. Mivel a kisebb településeken hagyományosan magasabb a reggeli részvétel, nem meglepő módon az ilyeneket tömörítő, kormánypártibb választókerületekben az átlagnál nagyobb arányban szavaztak le az emberek, míg Budapesten – amely a tíz leginkább ellenzéki körzetből nyolcat adott 2018-ban – országos összevetésben viszonylag alacsony volt a részvétel. Akkor azonban a visszaesés mértéke még a fővárosban volt kisebb a négy évvel korábbi szinthez képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz országgyűlési választások részvétel szavazás választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.