Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 3. 14:36 Adat, Közélet

Fordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astól

Ahogy arra számítani lehetett, délután egy órára egyértelműen magasabb lett a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, mint a leginkább kormánypártiakban. Abban a tíz OEVK-ban, ahol 2018-ban a leggyengébb eredményt érte el a Fidesz, átlagosan már 41 százalék feletti arányban járultak az urnákhoz, miközben abban a tízben, ahol a legjobbat, a 37 százalékot sem érte el ez az arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy az ellenzék számára alakulna kedvezően a részvétel. A legkevésbé fideszes területeken ugyanis 2018-ban is többen éltek a szavazati jogukkal, mint a leginkább kormánypárti körzetekben, mondhatni ez a papírforma. Ezért érdemes inkább a négy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítani, ebből pedig már az látszik, hogy az ellenzéki választókerületekben nagyobbat esett a megjelentek száma, mint a fideszesekben. 

Előbbi csoportban nagyjából hat, utóbbiban viszont csak három százalékkal kevesebben mentek el szavazni délután egyig, mint négy éve. Baranya 1-es választókerületében, ahol 2018-ban kifejezetten gyengén szerepelt a Fidesz, például nyolcadával csökkent a 13 óráig megjelenő választópolgárok száma, de közel 10 százalékos volt a visszaesés Budapest 8-as és 16-os választókerületében is. Igaz, a fővárosban felülteljesítő térségek is vannak: az 5-ös és 11-es OEVK-ban is emelkedett a részvétel a 2018-ashoz képest.

A leginkább fideszes választókerületekben ezzel szemben sehol nem esett 9 százaléknál nagyobbat a részvételi arány, Győr-Moson-Sopron 3-as kerületében pedig még nőtt is.  

Frissítés a 15 órás adatok alapján: Délután egy és délután három óra között a leginkább kormánypárti egyéni választókerületekben nőtt nagyobb mértékben a részvétel. Ezek közül már négyben meg is haladja a négy évvel korábbit, miközben a leginkább ellenzékieknél csak kettő ilyen van. Átlagosan 15 óráig a legkevésbé fideszes körzetekben nagyjából 3 százalékkal kevesebben mentek el szavazni mint 2018-ban, míg a leginkább fideszesekben szinte pontosan ugyanannyian.

Reggel kilenckor még fordított volt a helyzet. Mivel a kisebb településeken hagyományosan magasabb a reggeli részvétel, nem meglepő módon az ilyeneket tömörítő, kormánypártibb választókerületekben az átlagnál nagyobb arányban szavaztak le az emberek, míg Budapesten – amely a tíz leginkább ellenzéki körzetből nyolcat adott 2018-ban – országos összevetésben viszonylag alacsony volt a részvétel. Akkor azonban a visszaesés mértéke még a fővárosban volt kisebb a négy évvel korábbi szinthez képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz országgyűlési választások részvétel szavazás választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.