Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 3. 14:36 Adat, Közélet

Fordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astól

Ahogy arra számítani lehetett, délután egy órára egyértelműen magasabb lett a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, mint a leginkább kormánypártiakban. Abban a tíz OEVK-ban, ahol 2018-ban a leggyengébb eredményt érte el a Fidesz, átlagosan már 41 százalék feletti arányban járultak az urnákhoz, miközben abban a tízben, ahol a legjobbat, a 37 százalékot sem érte el ez az arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy az ellenzék számára alakulna kedvezően a részvétel. A legkevésbé fideszes területeken ugyanis 2018-ban is többen éltek a szavazati jogukkal, mint a leginkább kormánypárti körzetekben, mondhatni ez a papírforma. Ezért érdemes inkább a négy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítani, ebből pedig már az látszik, hogy az ellenzéki választókerületekben nagyobbat esett a megjelentek száma, mint a fideszesekben. 

Előbbi csoportban nagyjából hat, utóbbiban viszont csak három százalékkal kevesebben mentek el szavazni délután egyig, mint négy éve. Baranya 1-es választókerületében, ahol 2018-ban kifejezetten gyengén szerepelt a Fidesz, például nyolcadával csökkent a 13 óráig megjelenő választópolgárok száma, de közel 10 százalékos volt a visszaesés Budapest 8-as és 16-os választókerületében is. Igaz, a fővárosban felülteljesítő térségek is vannak: az 5-ös és 11-es OEVK-ban is emelkedett a részvétel a 2018-ashoz képest.

A leginkább fideszes választókerületekben ezzel szemben sehol nem esett 9 százaléknál nagyobbat a részvételi arány, Győr-Moson-Sopron 3-as kerületében pedig még nőtt is.  

Frissítés a 15 órás adatok alapján: Délután egy és délután három óra között a leginkább kormánypárti egyéni választókerületekben nőtt nagyobb mértékben a részvétel. Ezek közül már négyben meg is haladja a négy évvel korábbit, miközben a leginkább ellenzékieknél csak kettő ilyen van. Átlagosan 15 óráig a legkevésbé fideszes körzetekben nagyjából 3 százalékkal kevesebben mentek el szavazni mint 2018-ban, míg a leginkább fideszesekben szinte pontosan ugyanannyian.

Reggel kilenckor még fordított volt a helyzet. Mivel a kisebb településeken hagyományosan magasabb a reggeli részvétel, nem meglepő módon az ilyeneket tömörítő, kormánypártibb választókerületekben az átlagnál nagyobb arányban szavaztak le az emberek, míg Budapesten – amely a tíz leginkább ellenzéki körzetből nyolcat adott 2018-ban – országos összevetésben viszonylag alacsony volt a részvétel. Akkor azonban a visszaesés mértéke még a fővárosban volt kisebb a négy évvel korábbi szinthez képest.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz országgyűlési választások részvétel szavazás választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.