Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 3. 11:04 Adat

A leginkább fideszes választókerületekben 9 óráig nagyobbat esett a részvétel, mint a legkevésbé kormánypártiakban

Kilenc óráig jóval kisebb arányban mentek el szavazni a választásra jogosultak, mint négy éve. Akkor három óra elteltével már 13 százalék felett volt a részvétel, most a 11-et sem érte el. A visszaesés mértéke azonban természetesen eltérő a különböző választókerületekben. Megnéztük a 2018-as listás adatok alapján a 10 leginkább és 10 legkevésbé kormánypárti választókerület részvételi adatait, és az látszik, hogy előbbiekben kilenc óráig magasabb volt az átlagos részvétel, de így is nagyobb mértékű volt az esés 2018-hoz képest. (Az alábbi első kapcsolódó cikk ugyanezt dolgozza fel a 13 órás adatok alapján.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astólMár nagyobb a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, ugyanakkor ezekben nagyobbat is esett a szavazók aránya 2018-hoz képest, mint a leginkább kormánypártiakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Négy éve a leggyengébb eredményeket szinte kizárólag fővárosi választókerületekben érte el a Fidesz: a nyolc budapesti mellé még egy Csongrád és egy Baranya megyei fért be. Ezekben most kilenc órakor 8,56 és 11,49 százalék között szóródtak a részvételi adatok, az átlag 9,5 százalék volt. Ezzel szemben abban a tíz körzetben, ahol a legjobb eredményeket érte el 2018-ban a Fidesz 8,62 és 11,75 százalék közötti részvételt mértek, szinte pontosan 10 százalékos átlaggal.

Összességében tehát a leginkább kormánypárti választókerületekben voltak aktívabbak a szavazók, ám 2018-hoz képest így is ezekben nagyobb a visszaesés. Ennek az a magyarázata, hogy a vidéki körzetekben jellemzően mindig magasabb a részvétel reggel, míg a nagyobb városokban, és különösen Budapesten inkább később pörög fel a választói aktivitás. Négy éve kilenc órakor a leginkább fideszes körzetekben 13 százalék felett volt az átlagos részvétel, miközben a legkevésbé kormánypártiakban alig haladta meg a 11-et.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokás szerint bealudtak a budapestiek, eddig a kisebb városokban a legaktívabbak a választókA szavazáson legaktívabb fővárosiak később járulnak az urnákhoz.

Mindez azt jelenti, hogy miközben előbbi körben átlagosan több mint 3 százalékpontot esett a részvétel, addig utóbbiban csak 1,8-at. Ha nem arányokat nézünk, akkor a leginkább fideszes körzetekben negyedével, a legkevésbé fideszesekben 15 százalékkal kevesebben mentek el szavazni az első három órában.

Ennek persze rengeteg magyarázata lehet. Az egyik legkézenfekvőbb az időjárás, amely a várakozások szerint a teljes országban inkább a nap későbbi részére vetít előre nagyobb részvételt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Fidesz országgyűlési választások részvétel választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.