Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 3. 11:04 Adat

A leginkább fideszes választókerületekben 9 óráig nagyobbat esett a részvétel, mint a legkevésbé kormánypártiakban

Kilenc óráig jóval kisebb arányban mentek el szavazni a választásra jogosultak, mint négy éve. Akkor három óra elteltével már 13 százalék felett volt a részvétel, most a 11-et sem érte el. A visszaesés mértéke azonban természetesen eltérő a különböző választókerületekben. Megnéztük a 2018-as listás adatok alapján a 10 leginkább és 10 legkevésbé kormánypárti választókerület részvételi adatait, és az látszik, hogy előbbiekben kilenc óráig magasabb volt az átlagos részvétel, de így is nagyobb mértékű volt az esés 2018-hoz képest. (Az alábbi első kapcsolódó cikk ugyanezt dolgozza fel a 13 órás adatok alapján.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astólMár nagyobb a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, ugyanakkor ezekben nagyobbat is esett a szavazók aránya 2018-hoz képest, mint a leginkább kormánypártiakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Négy éve a leggyengébb eredményeket szinte kizárólag fővárosi választókerületekben érte el a Fidesz: a nyolc budapesti mellé még egy Csongrád és egy Baranya megyei fért be. Ezekben most kilenc órakor 8,56 és 11,49 százalék között szóródtak a részvételi adatok, az átlag 9,5 százalék volt. Ezzel szemben abban a tíz körzetben, ahol a legjobb eredményeket érte el 2018-ban a Fidesz 8,62 és 11,75 százalék közötti részvételt mértek, szinte pontosan 10 százalékos átlaggal.

Összességében tehát a leginkább kormánypárti választókerületekben voltak aktívabbak a szavazók, ám 2018-hoz képest így is ezekben nagyobb a visszaesés. Ennek az a magyarázata, hogy a vidéki körzetekben jellemzően mindig magasabb a részvétel reggel, míg a nagyobb városokban, és különösen Budapesten inkább később pörög fel a választói aktivitás. Négy éve kilenc órakor a leginkább fideszes körzetekben 13 százalék felett volt az átlagos részvétel, miközben a legkevésbé kormánypártiakban alig haladta meg a 11-et.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokás szerint bealudtak a budapestiek, eddig a kisebb városokban a legaktívabbak a választókA szavazáson legaktívabb fővárosiak később járulnak az urnákhoz.

Mindez azt jelenti, hogy miközben előbbi körben átlagosan több mint 3 százalékpontot esett a részvétel, addig utóbbiban csak 1,8-at. Ha nem arányokat nézünk, akkor a leginkább fideszes körzetekben negyedével, a legkevésbé fideszesekben 15 százalékkal kevesebben mentek el szavazni az első három órában.

Ennek persze rengeteg magyarázata lehet. Az egyik legkézenfekvőbb az időjárás, amely a várakozások szerint a teljes országban inkább a nap későbbi részére vetít előre nagyobb részvételt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Fidesz országgyűlési választások részvétel választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.