Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 3. 11:04 Adat

A leginkább fideszes választókerületekben 9 óráig nagyobbat esett a részvétel, mint a legkevésbé kormánypártiakban

Kilenc óráig jóval kisebb arányban mentek el szavazni a választásra jogosultak, mint négy éve. Akkor három óra elteltével már 13 százalék felett volt a részvétel, most a 11-et sem érte el. A visszaesés mértéke azonban természetesen eltérő a különböző választókerületekben. Megnéztük a 2018-as listás adatok alapján a 10 leginkább és 10 legkevésbé kormánypárti választókerület részvételi adatait, és az látszik, hogy előbbiekben kilenc óráig magasabb volt az átlagos részvétel, de így is nagyobb mértékű volt az esés 2018-hoz képest. (Az alábbi első kapcsolódó cikk ugyanezt dolgozza fel a 13 órás adatok alapján.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astólMár nagyobb a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, ugyanakkor ezekben nagyobbat is esett a szavazók aránya 2018-hoz képest, mint a leginkább kormánypártiakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Négy éve a leggyengébb eredményeket szinte kizárólag fővárosi választókerületekben érte el a Fidesz: a nyolc budapesti mellé még egy Csongrád és egy Baranya megyei fért be. Ezekben most kilenc órakor 8,56 és 11,49 százalék között szóródtak a részvételi adatok, az átlag 9,5 százalék volt. Ezzel szemben abban a tíz körzetben, ahol a legjobb eredményeket érte el 2018-ban a Fidesz 8,62 és 11,75 százalék közötti részvételt mértek, szinte pontosan 10 százalékos átlaggal.

Összességében tehát a leginkább kormánypárti választókerületekben voltak aktívabbak a szavazók, ám 2018-hoz képest így is ezekben nagyobb a visszaesés. Ennek az a magyarázata, hogy a vidéki körzetekben jellemzően mindig magasabb a részvétel reggel, míg a nagyobb városokban, és különösen Budapesten inkább később pörög fel a választói aktivitás. Négy éve kilenc órakor a leginkább fideszes körzetekben 13 százalék felett volt az átlagos részvétel, miközben a legkevésbé kormánypártiakban alig haladta meg a 11-et.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokás szerint bealudtak a budapestiek, eddig a kisebb városokban a legaktívabbak a választókA szavazáson legaktívabb fővárosiak később járulnak az urnákhoz.

Mindez azt jelenti, hogy miközben előbbi körben átlagosan több mint 3 százalékpontot esett a részvétel, addig utóbbiban csak 1,8-at. Ha nem arányokat nézünk, akkor a leginkább fideszes körzetekben negyedével, a legkevésbé fideszesekben 15 százalékkal kevesebben mentek el szavazni az első három órában.

Ennek persze rengeteg magyarázata lehet. Az egyik legkézenfekvőbb az időjárás, amely a várakozások szerint a teljes országban inkább a nap későbbi részére vetít előre nagyobb részvételt.

Adat Fidesz országgyűlési választások részvétel választás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?