Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 19. 15:48 Közélet

Bemutatjuk, hogy áll a magyar társadalom

Az első, 1990-ben megjelent Társadalmi riportot még a Németh-kormány rendelte meg, de már az Antall-kormány fizette ki. Elfogadottsága azóta is sok kormányzati cikluson átívelően töretlen, de idén kis híján meg sem jelenhetett, mert egy ideig úgy nézett ki, hogy a forrásait felemészti a koronavírus-járvány elleni védekezés. Szerencsére végül nem így történt, így nem szakad meg a sorozat, a kétévente megjelenő kiadvány 30. évében megjelenhet a 16. kötet.

De mi is az a Társadalmi riport? A 70-es, 80-as évektől kezdve több nyugat-európai országban jelentek meg olyan kiadványok, amelyek a társadalmi jólét alakulását igyekeztek nyomon követni nemcsak gazdasági mutatókkal, hanem társadalmi indikátorokkal is. A német, svájci, holland és angol kötetek adták a mintát a Tárki számára, és bár a külföldi sorozatok egy része azóta megszakadt, ennek a nemzetközi mozgalomnak jelenleg a Tárki biztosítja a felületet, hogy időnként megtárgyalják, hogyan állnak a társadalmi riportok a világban.

Ami a nagybetűs, azaz a magyar Társadalmi riportot illeti, eleinte Andorka Rudolf, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője, Kolosi Tamás, a Tárki vezetője és Vukovich György, a KSH vezetője volt a kötet szerkesztője. Andorka Rudolf 1997-es halálát követően került a szerkesztők közé Tóth István György, aki a 2000-es évek közepétől – Vukovich György halála után – Kolosi Tamással szerkesztette a kiadványt. Az idein mellettük Szelényi Iván, a Yale Egyetem nemzetközileg elismert szociológus emeritus professzora is dolgozott szerkesztőként.

A koncepció nagyjából a kezdetek óta változatlan. Annyiban tér el más országok társadalmi riportjaitól, hogy a cikkeket olyan szándékkal íratjuk meg a szerzőkkel, hogy értelmezzék a változásokat. Nem egyszerűen egy statisztikai kiadványt készítünk – természetesen ahol tudjuk, továbbhúzzuk az idősorokat -, de mindig van mód arra, hogy a szerkesztők kiválogassák azokat a témákat, amiket éppen fontosnak tartanak a magyar társadalom fejlődése szempontjából. Általában az a cél, hogy az utóbbi két évben a magyar társadalomra vonatkozó empirikus vizsgálatok adatait interpretáljuk

mondta két éve, az akkori Társadalmi riport megjelenése alkalmából a G7 podcastban Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója.

Vagyis ez egy szisztematikus tanulmányválogatás arról, hogy milyen változások történtek a magyar társadalomban részben az utóbbi két évben, részben hosszabb időtávon. Szó van benne a gazdaságról, a társadalomról, az emberek anyagi helyzetéről és attitűdjeiről. A szerzők részben a Tárki munkatársai, de a többségük külsős.

Ahogy Tóth István György hangsúlyozta, ezek nem véleménycikkek, minden megállapítást adatokkal támasztanak alá. De nem is tudományos cikkek, nem az az elsődleges feladatuk, hogy egy tudományos probléma megoldásához közelebb vigyenek bennünket. Az eszközrendszer és a prezentáció módja olyan, hogy minél szélesebb kör értse őket. „Amikor Andorka Rudolf először kért fel, hogy írjak cikket a Társadalmi riportba, azt mondta, ide olyat kell írni, hogy megértse egy olyan ember, aki szokott gazdasági hetilapot olvasni” – idézte fel a Tárki vezérigazgatója.

A Társadalmi riportban megjelent elemzéseket széles körben használják a felsőoktatásban és helyenként a középfokú oktatásban is, az eredményeket felhasználják az államigazgatás különböző intézményei, valamint a társadalom és gazdaság fejlődését bemutatni szándékozó média is. Pár éve a Pennsylvaniai Egyetem által kiadott éves beszámolóban a Társadalmi riport 2016 felkerült az 50 legjobb, agytrösztök által kiadott szakpolitikai tanulmányok listájára*Best Policy Study-Report Produced by a Think Tank 2016. A kelet-közép-európai régióból más, ilyen jellegű tanulmány nem található a rangsorban.

A témakörökben, fejezetekben természetesen időről-időre voltak változások. Eleinte csak társadalmi indikátorok voltak, aztán az ezredforduló környékén elkezdtek intézményi elemzéseket is közölni, és egy idő után megjelentek gazdasággal kapcsolatos fejezetek is. Idén pedig bekerült egy a koronavírus-járvánnyal foglalkozó rész is.

Holnaptól kezdve minden nap olvasható lesz a G7-en – elsőként a magyar sajtóban – egy-egy cikk a Társadalmi riport egy-egy fejezetéről. Van olyan fejezet, ahonnan egy általunk kiemelt tanulmányt mutatunk be, és van olyan is, amelyről összefoglaló elemzést készítünk. Nyomtatott formában november első napjaiban kerül a könyvesboltokba a 2020-as Társadalmi riport. A fejezetek a G7 cikkeinek megjelenésével párhuzamosan online, pdf formában is elérhetőek lesznek a Tárki honlapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-eA mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar elit kezdi körbefalazni magát, és ezt a közpolitika is segítiA mai G7 podcastban a ma megjelenő Társadalmi Riport 2018-ról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet társszerkesztőjével egyebek mellett a magyar társadalom egyik furcsaságáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet tárki társadalmi riport tóth istván györgy Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.