Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. október 8. 06:10 Közélet

Olyan kevés a munkanélküli segély, hogy táppénzre menekül, aki teheti

Ötödével többet fizetett ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő táppénzre az idei első félévben, mint az ezt megelőző évben. 2019-ben januártól júniusig 63,5 milliárd forintot kellett a keresőképtelen munkavállalóknak utalni, idén azonban 76,1 milliárd forintot.

Ráadásul ez a nagy növekedés úgy következett be, hogy a munkavállalók száma csökkent a koronavírus-járvány miatt, és ennek lefelé kellett volna húznia a kiadásokat. A munkavállalói járulékokból az állam bevétele az idei első hat hónapban 2 százalékkal csökkent, ezt figyelembe véve még nagyobb mértékű a táppénzes kifizetések növekedése.

Az alábbi ábránkon az is jól látható, hogy a táppénzkiadások éppen a koronavírus-járvány megállítására (március második felében és áprilisban) hozott szigorú intézkedések után ugrottak meg. Keresőképtelenség esetén az első 15 napban nem az állami társadalombiztosítási alap téríti a kieső bért, hanem a munkáltató – ezt az időszakot betegszabadságnak hívják – ezért sem meglepő, hogy májusban és júniusban még inkább megnőtt a táppénz kifizetések összege. 

 

Jól látható az is, hogy a hagyományos táppénz összege ugrott csak meg igazán, a gyermekápolási és a baleseti táppénzkiadások még a bérnövekedés mértékét sem érték el. Mindez arra enged következtetni, hogy a vállalkozásoknak adott kormányzati segítség szűkmarkúsága, és a fejlett világban példátlanul alacsony és rövid ideig tartó munkanélküli segély miatt sok esetben a táppénzhez menekülnek a munkavállalók.

Az idei első féléves 76 milliárd forintos táppénzkiadást érdemes néhány kapcsolódó állami kiadással összevetni:

  • Csökkentett idős bértámogatásra összesen országosan 30 milliárd forintot biztosított a kormány.
  • Munkanélküli segélyre – hivatalos nevén álláskeresési támogatásra – számításunk szerint körülbelül 58 milliárd forintot.

A táppénzkiadások 12,6 milliárdos növekedése mellett egyébként a munkanélküli segély jellegű kiadások is alaposan nőttek, 17,5 milliárd forinttal haladták meg az előző év hasonló időszakát. 

A gyakorlatban a táppénz ma már ugyanolyan fontos pénzügyi segítség a munkájukat elvesztőknek, mint a munkanélküli segély.

 

A táppénzkiadások megugrásának természetesen más okai is lehetnének, egy komolyabb influenza járvány például alaposan meg tudja bolygatni a számokat. Az ÁNTSZ minden évben a 20. hétig közli az influenzaszerű tünetekkel háziorvoshoz fordulók számát, ők idén 316 ezren, míg tavaly ugyanezen időszakban 423 ezren voltak.

Ez azt jelenti, hogy idén a statisztikában negyedével kevesebb influenzás beteg volt, mint tavaly, amiben a koronavírus-járvány két szempontból is benne lehetett: a tüneteket mutatók közül kevesebben fordultak orvoshoz, illetve az ország leállása, a társadalmi érintkezések drasztikus csökkenése az influenza vírus terjedését ugyanúgy visszaszorította.

Elvileg a koronavírus is lehetett volna a magasabb táppénzes kifizetések oka, csakhogy június végéig összesen 4155 beteget diagnosztizáltak covid-19 betegséggel, és ez még az influenzásokhoz képest is nagyon kevés, az összesített adatokat nem változtathatta meg érdemben.

 

Ha feltételezzük, hogy az influenzás és koronavírusos betegek száma és a táppénzkiadások éves változása arányos, és a KSH adatok alapján figyelembe vesszük, hogy egy év alatt 9,9 százalékos volt a bérnövekedés, illetve a munkahelyek száma 1,5 százalékkal csökkent, akkor közelítő becslést kaphatunk a kényszer-táppénz mértékére.

Ha így számolunk, akkor a 2019-es 63,6 milliárd helyett idén csak 60,1 milliárd forintnak kellett volna lennie a táppénzkiadásoknak. Ehhez viszonyítva a 76,1 milliárd 27 százalékos növekedést jelent. 

Mindez arra utal, hogy a munkanélküli segélyezés rendszerét érdemes lenne átszabni. A csupán 3 hónapig folyósított, ráadásul a bérnek csak 60 százalékát kitevő, és még minimálbérben is maximalizált – azaz jelenleg legfeljebb 161 ezer forintos – álláskeresési járadéknál sok esetben jobban megéri táppénzre menni. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a válság alatt is milliárdokat vesz ki a munkanélküliek zsebéből a kormányAz év első felében befolyt 110 milliárd forintból 67 milliárdot fizetett ki a kormány álláskeresési járulék formájában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a válság alatt is milliárdokat vesz ki a munkanélküliek zsebéből a kormányAz év első felében befolyt 110 milliárd forintból 67 milliárdot fizetett ki a kormány álláskeresési járulék formájában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tervezett összeg töredéke ment bértámogatásra, nincs még egy ilyen szűkmarkú országA kormány elszámolta magát, a szigorú feltételek mellett nem igazán akarták vagy tudták a cégek a becsült mértékben igénybe venni a munkahelyvédelmi támogatásokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet álláskeresési járadék munkanélküli segély munkanélküliség NEAK táppénz tb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.