Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 8. 10:46 Élet, Közélet

A kata tervezett változása több ezer orvos munkáját tolhatja a szürke zóna felé

A magyar magánegészségügyi szolgáltatók legnagyobb szereplőit tömörítő Primus szövetség azt javasolja a törvényhozóknak, hogy az önálló tevékenységet folytató orvosok szolgáltatására ne vonatkozzon az egyszerűsített adózás (kata) szabályainak jövő évi szigorítása.

Leitner György, a Primus elnöke azt mondta, a szervezet egyetért a tervezett kata-változtatások céljával, vagyis azzal, hogy megakadályozzák a kata mögé bújtatott színlelt munkavállalást, az orvosok esetében azonban ennek felvetését nem tartják indokoltnak, alkalmazása pedig káros lehet.

A tervek szerint azok a kifizetők, amelyek egy évben több mint 3 millió forint értékben vesznek igénybe szolgáltatást egy katás vállalkozótól, 40 százalékos adót fizetnek. A Primus becslései szerint 5-6 ezer orvos lehet ma Magyarországon, aki önálló tevékenységként vállalkozói formában (is) végzi a munkáját és katázik, és az ő adóterheiket indokolatlanul növelheti meg a módosítás.

Érvelésük szerint ugyanis egy orvosnál nem lehet jellemző a színlelt munkavállalás, hiszen sosem egy munkáltató (vagy szerződéses partner) mondja meg, és utasítja az orvost, hogy hogyan gyógyítson. Ráadásul Magyarországon sok orvos több szolgáltatónál dolgozik, és egyenként is eléri a 3 milliós bevételi határt.

A Primus tagvállalatai szerint jelentős áremelésre kényszerülhetnek a szolgáltatók, ha a 3 milliós szabály alól az orvosaik után nem kapnak mentességet, és ez a szürke zóna felé mozdíthatja el a szektort. Mivel Magyarországon becslések szerint összesen körülbelül 500 ezer katás vállalkozó van, vagyis az orvosok aránya durván egy százalék, a tőlük beérkező plusz adóbevétel elenyésző lenne, a szektor szürke zóna felé csúszása viszont nagy károkat okozna, az orvosok elvándorlási hajlandóságát is növelhetné.

A Primusnak kész javaslatcsomagja van a kata mellett arra is, hogy a hálapénztől az orvosok tervezett bérrendezése kapcsán hogyan szabaduljon meg az egészségügy, és a magán-, illetve állami szolgáltatók hogyan működjenek együtt úgy, hogy a szektor működése átlátható, teljesen kifehérített legyen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet adózás egészségügy KATA orvos Primus szürke zóna vállalkozók Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.