Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2020. május 18. 14:43 Közélet

Kilencszer több dolgozót bocsátottak el a magyar cégek, mint a multik

Magyarországon közel egy hónapot kell várni, hogy a KSH adataiból megtudjuk, mennyi embernek van munkája. Ez általában nem is szokott problémát okozni, de a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások felmérése szempontjából fontos lenne ezt minél előbb megismerni.

Bisnode céginformációs adatbázisa segítségével most gyorsabban meg tudtuk nézni, hogyan változott a foglalkoztatottak száma a cégeknél. Fontos kiemelni, hogy ezek havi átlagos foglalkoztatotti adatok, és csak a vállalkozásokra vonatkoznak – további módszertani részletek a csillagra kattintva érhetők el*A vállalkozások minden hónap 12. napjáig jelentik a NAV felé a foglalkoztatottaik után fizetendő járulékokat, így ezekből lehet azt is tudni, hogy mennyien dolgoztak a megelőző hónap végéig a cégnél.
Az így meghatározott átlagos statisztikai létszám érhető el a NAV rendszereiben, amiket a Bisnode használ. A statisztikai létszám azonban gyors változások idején csalóka lehet: ha valaki egy hónapban 30 napot dolgozott, és 1 nap már nem volt munkaviszonya, akkor 0,97 főnek számítják egy 31 napos hónapban.
Az adatok a felmondási időszakot sem mutatják meg, tehát ha valaki még felmondási idejét tölti, akkor is munkavállalónak számít.
Az átlagos statisztikai létszám azt is elfedi, ha egy vállalatnál egy elbocsájtott munkavállaló mellett új felvétel is van, így a valóságban a növekedés és csökkenés mellett biztosan több elbocsájtás és felvétel történt.
.

A KSH adatai szerint 2020 első negyedévében 4,25 millióan dolgoztak Magyarországon nem közfoglalkoztatottként. A közalkalmazottak és köztisztviselők száma 817 ezer, 540 ezren egyéni vállalkozók, a nonprofit szektorban is közel 166 ezren dolgoznak

A Bisnode gyűjtése igen pontos: a hazai vállalatok e szerint februárban még 2,573 millió főt foglalkoztattak, míg a KSH-adatokból az derül ki, hogy a cégek foglalkoztatottsága 2,7 millió fő lehetett év elején*Sajnálatos módon vállalati, állami és nonprofit megosztásban nem közlik havonta a foglalkoztatási adatokat.. Elemzésünkben hangsúlyozottan nem a teljes magyar foglalkoztatottságot, csak az annak közel kétharmadát kitevő céges adatokat elemezzük.

Ahogy korábbi cikkeinkben is kiemeltük, a felmondási időszakok miatt csak késleltetve jelenik meg a foglalkoztatási adatokban a koronavírus-járvány miatti elbocsájtási hullám: márciusban még csak 4 ezerrel csökkent a vállalkozások átlagos foglalkoztatotti létszáma, áprilisban azonban további 58 ezerrel.

Ahogy az alábbi grafikonon látható, igen jelentős az elbocsájtások mértékének eltérése tulajdonosi forma szerint. A többségében magyar tulajdonú vállalkozások közel kilencszer annyi embert küldtek el, mint a külföldi kézben lévők. Az eltérés nagy részét persze az eltérő bázis (az összes foglalkoztatott száma) magyarázza, ezt figyelembe véve az látszik, hogy

a hazai tulajdonú vállalkozások arányaiban 3,5-szer több munkavállalót építettek le, mint a külföldiek.

 

Az eltérés egyik oka az lehet, hogy a magyar cégekhez képest a multinacionális vállalatok pénzügyileg jellemzően erősebbek, baj esetén általában számíthatnak anyavállalatuk támogatására. Ha leépítés mellett döntenek, az jó eséllyel nem azért történik, mert rövid távon enélkül veszélyben lenne a túlélésük, hanem azért, mert tartósabban a kereslet visszaesésére számítanak.

Másrészt a jellemzően multinacionális külföldi cégek a gyártásban, nemzetközi szolgáltatások területén dolgoznak globális piacra, míg a hazai cégek túlnyomó többsége a hazai piacon dolgozik, sokan ráadásul olyan ágazatban, ahol a járvány miatt szinte azonnal eltűnt a kereslet jelentős része.

Így például az éttermek, szállodák azonnal megérezték a válságot. A legnagyobb visszaesést arányaiban és abszolút értékben is a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szenvedte el: minden hetedik alkalmazottat elküldtek. A 16,5 ezer fős leépítés a turisztikai szezon kezdetén annyira jelentős, hogy az összes csökkenés negyedét ez az ágazat adta.

A második helyen a szolgáltatástámogatás és adminisztráció áll. Ebbe a kategóriába tartozik a konferenciaszervezés is, ami szinte teljesen ellehetetlenült. Ide tartozik a munkaerő-közvetítés is, ahol nagyon jelentős visszaesést tapasztaltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezrek alatt ketyeg a bomba, óriási munkanélküliséget jeleznek előre az eddigi leépítésekEddig a kölcsönzött dolgozók fele, 70-75 ezer ember veszíthette el a munkáját, de az állományban lévők 30 százalékának sincs feladata. Ez borús jövőt vetít előre.

Míg márciusban enyhe növekedést lehetett látni az építőiparban, mára itt is visszaesés következett be. A két különösen súlyosan érintett iparágon kívül azonban viszonylag enyhe volt a visszaesés, 1,4 százalékkal csökkent a munkavállalók száma. Ugyanakkor a leépítés – néhány kisebb jelentőségű ágazat kivételével – már a gazdaság szinte minden szektorában érezhető volt áprilisban.

 

Minden negyedik cégek által foglalkoztatott magyar munkavállaló a feldolgozóiparban dolgozik. Itt az átlagosnál jóval kisebb, 1 százalékos volt eddig a visszaesés. Ez jó hír, mert a magyar exportban is ez a gazdasági ág a legfontosabb.

Az országon belül is nagyok a különbségek: Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legkisebb a visszaesés, 0,5 százalékos. A kisebb jövedelmű megyék egyelőre általában kisebb foglalkoztatási veszteséggel vészelték át a gazdasági visszaesést.

 

A fővárosban az átlagosan 2,4 százalékkal csökkenő foglalkoztatáshoz képest enyhén magasabb, 2,8 százalékos volt a visszaesés. A legjelentősebb munkahelyszám-csökkenés Zalában (3,8 százalék), Csongrád (3,3 százalék) és Győr-Moson-Sopron megyékben (2,9 százalék) volt még.

A következő egy-két hónapban feltehetően további elbocsájtások nélkül is csökkenni fog a foglalkoztatottak létszáma a minimálisan egy hónapos felmondási időszak miatt. Ha újabb sokk nem éri a gazdaságot, jó esély van rá, hogy viszonylag kevés, 100-150 ezer elvesztett munkahellyel megússza Magyarország a koronavírus-járvány miatti visszaesést.

Az elemzéshez szükséges adatokat a Bisnode biztosította számunkra. A vállalat május 31-ig ingyenessé tette bizonyos szolgáltatásait azon ügyfelek számára, akik ezt igénylik. A PartnerControl, PartnerRadar és D&B Credit szolgáltatásokról és az ingyenes eléréshez szükséges információk itt érhetők el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan olyan ágazat Magyarországon, ahol új embereket vettek fel márciusbanMárciusban még nem mondtak fel sokaknak, de a trendek alapján százezrek munkahelye lehet veszélyben. A járvány ráadásul növelheti a területi különbségeket is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet foglalkoztatottság koronavírus munkanélküliség vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.