Hírlevél feliratkozás
Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Tanulságos ellátogatni a 3-as metró felújításával kapcsolatos információknak szentelt honlapra. Rögtön a főoldalon egy görgetéssel a galéria szekció ajánlójában azt olvashatjuk, hogy Képek az új szerelvényekről.

Ez azért érdekes, mert évek óta tart a vita arról, hogy a hivatalosan a metrókocsik felújítására az orosz Metrovagonmassal 2015-ben megkötött szerződés alapján elvégzett munka eredménye tekinthető-e felújításnak, vagy igazából új szerelvényekről van szó. Igaz, amellett ma már jóformán senki sem áll ki, hogy a kocsikban érdemi anyagmennyiség maradt a korábbiakból. Az utóbbi hetekben az Mfor és a Népszava is olyan részleteket közölt egy BKV-s igazgatótanácsi ülésről, ahol a társaság képviselője olyan megjegyzést tett, amely szintén arra utal, hogy a régi kocsikból szinte semmi sem maradt.

A felújítás előtti – időnként igencsak tűzveszélyes – állapotok ismeretében ez persze jó hír, de azért az örömöt több dolog is beárnyékolja. Az egyik, hogy igazából átverésről van szó: végül is lényegében új metrókocsikat szerzett be a főváros, de a felújításról szóló kiírás miatt nem jelentkeztek azok a nyugati gyártók, amelyek egy beszerzési tenderre talán beneveztek volna. De még a Metrovagonmas konkurenciájaként a felújításra bejelentkező észt céget is kizárták. Ez azért probléma, mert a verseny hiánya általában rosszabb minőséghez és/vagy magasabb árakhoz vezet. Párhuzamos valóság hiányában megdönthetetlen bizonyíték nem lesz rá, de a főváros ugyanennyi pénzért jó eséllyel kaphatott volna jobb minőséget is. Már a tender tervezett 60 milliárdos kerete is magasabb volt fajlagosan, mint az akkori új beszerzések egységárai a világ néhány nagyvárosban.

Idehaza a BKV 2006-os szerződése alapján 215 millió euróért vett összesen 170 darab egységnyi szerelvényt a 2-es és a 4-es metróra, tehát egy darab ára 334 millió forint volt az aláíráskori euróárfolyamon*A 2-es metró vonalára összesen 22, egyenként öt kocsiból álló, vezetőfülkés, az új 4-es metróvonalra pedig 15 darab, egyenként négy kocsiból álló vonat érkezett.
Euróárfolyam MNB-adatok alapján 264,27, így 56,8 milliárd forint.
. A 69 milliárdos végleges Metrovagonmas-ár pedig azt jelenti, hogy egy szerelvény egységára 311 millió az „felújított” kocsik esetében. Tehát a korrupciógyanús ügylet keretében beszerzett Alstom-szerelvényekért alig kellett többet fizetni, pedig azokon modern, sokkal drágább biztosítóberendezés és légkondicionáló is van. De ami igazán pikáns, hogy mivel a főváros 6 milliárd forintot szerzett vissza az Alstomtól egy perben, így már olcsóbbak a francia szerelvények.*Igaz, a főváros a Metrovagonmastól kötbért követel, ha ezt sikerül behajtani, akkor itt is változik a tényleges ráfordítás összege.

Fontos azonban kiemelni, hogy sem a BKK, sem a BKV, de a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat sem akarta az orosz felújítást. A kormány lényegében megtiltotta új kocsik beszerzését*Csak úgy járult hozzá a szükséges hitelfelvételhez, ha a meglévő szerelvényeket újíttatja fel a főváros., mivel a metrókocsitendert az orosz-magyar kormányközi és üzleti kapcsolatok terepévé akarta tenni.

A másik problémacsoport a minőséggel kapcsolatos. Az utóbbi hetekben számos cikk foglalkozott az elsőként érkezett kocsik rozsdásodásával, amelyek miatt ezeket a járműveket javításra ki kellett vonni a forgalomból. Az továbbra is lóg a levegőben, hogy légkondicionálást utólag építenek-e be a kocsikba, az viszont biztos, hogy a régi vonatirányítási rendszer maradt – ez persze az alagút felújításával is összefügg –, ami a hírek szerint újabb évtizedekre lehetetlenné teszi, hogy a reggeli és az esti csúcsok idején a megszokottnál sűrűbben kövessék egymást a szerelvények.

Mindezek fényében különösen érdekes, hogy más városokban mennyiért újíttatják fel a budapestihez hasonló metrókocsikat, hiszen ez is utal arra, hogy milyen műszaki ugrást kell végrehajtani a kisebb beavatkozásoktól a teljes újjáépítésig terjedő skálán. Moszkva, Jekatyerinburg és Szófia példája is arra utal, hogy a budapesti eset az utóbbi végén helyezkedik el. Az orosz főváros számára a (Metrovagonmast is magában foglaló) Transzmasholding szentpétervári, javításokra szakosodott leányvállalata 2,1 milliárd rubelért szed ráncba 131 – a budapestivel azonos típuscsaládba tartozó – kocsit. Ez átszámolva 78 millió forintos darabárat ad ki, miközben a budapesti munkánál 310 milliós egységár adódik (itt 222 kocsi volt a mennyiség, és mint említettük, 69 milliárd forint a teljes ár). Persze a budapestihez képest a moszkvai tényleg jóval kisebb volumenű munka, nem lényegi felújítás, inkább az „ipari műemlékek” életben tartását szolgálja.

A budapesti szinthez közelebb van Szófia, ahol 48 kocsit újít fel és korszerűsít 232 millió forintnak megfelelő darabáron a Metrovagonmas. Azon a tenderen egyébként nem is indult más az orosz cégen kívül, de így is sikerült belül maradni az eredetileg meghatározott 66 millió levás kereten. Olyan szempontból ők óvatosan jártak el, hogy a szerződés alapvetően csak nyolc kocsiról (két négykocsis szerelvényről) szól, a további 40 opcionális mennyiségként szerepel. Azaz, ha nem elégedett a felújítás eredményével a megrendelő, akkor az utóbbiakkal kapcsolatos munkát rábízhatja egy másik vállalkozóra is. Erről nincs hír, és bár a projekt eredeti ütemtervét valószínűleg nem sikerült tartani, vannak már felvételek a felújított kocsiktól, amelyek erősen hasonlítanak a budapesti „Pandákra”:

Az alacsonyabb szófiai egységár azért meglepő, mert itt a négykocsis szerelvényekben több a drágábban felújítható vezérlőkocsi, míg a budapesti 3-as vonalon közlekedő metrószerelvények hat kocsiból állnak.

A szófiai szerelvények 1990-ből származnak, de igen megkíméltek lehetnek, mert csak 1998-ban adták át a bolgár főváros első vonalát. Jelenleg csak orosz szerelvények közlekednek, de azért az épülő 3. vonalra már ők is nyugat-európai vonatokat vették inkább a Siemenstől.

Az oroszországi Jekatyerinburgban egy többlépcsős projekt zajlik. Egy 2018-as tender eredményeképpen négy – ugyancsak a budapestivel azonos típuscsaládba tartozó – kocsin 129 millió forintos darabáron végezte el a felújítási, élettartam-hosszabbítási munkát egy krasznojarszki vállalat. A meglévő állomány kiöregedése miatt az Urál-vidéki város új metrókocsikat is vásárol. Ezt a nyolc kocsira szóló tendert a Metrovagonmas nyerte 515 millió forintos darabárral. Ez alapján úgy tűnik tehát, hogy vitán felül állóan új orosz technológiához nem lehet annyiért hozzájutni, mint amennyit a budapesti kocsikra szánt a kormány, illetve a főváros.

A felújítás vs. új vitát a BKV felügyelőbizottságának vizsgálata hivatott eldönteni, de ennek eredményére legjobb esetben is még hónapokat kell várni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány lezsírozta, a rozsda megeszi a régi-új metrókocsikatÚj évtized ide vagy oda, a 3-as metró kocsijai továbbra is helyet követelnek maguknak a hírekben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet 3-as metró bkv közbeszerzés metró metrókocsi Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Konkrétumok még nem hangzottak el, de úgy néz ki, hogy lesz olyan extraprofitadó, ami nő, olyan, ami csökken, és olyan is, amit kivezethetnek.

Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Az intézmény elnöke nem fél az intézmény átpolitizálódásától, egy CEU-s szociológus szerint viszont Orbán ellen CEU-t épít az MCC-vel, és a Modul felvásárlásának célja az európai politikai befolyásának kiterjesztése.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.