Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 29. 06:54 Közélet

Nincs vesztegetni való idő: már dolgoznak a 100 milliárdos sportcsarnokon

Megkezdték a terepmunkákat azokon a telkeken, ahol a 100 milliárd forintból épülő új budapesti multifunkcionális sportcsarnok felépülhet. A közel 12 hektáros területen egyelőre csak néhány munkagép dolgozik, de a Gyáli út felől folyamatosan járnak be a sittet és egyéb hulladékot elhordó teherautók. Van is mit elhordani, mert a telkeken halmokban áll az építési törmelék, ahol pedig nem, ott vagy gaz van, vagy szemét.

 

Sűrű nap volt szeptember 5.

Az igyekezet nem meglepő, hiszen már lapunk is írt róla, hogy a kivitelezőnek nem lesz sok ideje. A csarnokot ugyanis elvileg a 2022. januári kézilabda Európa-bajnokság (Eb) egyik legfontosabb helyszínének szánják, ha minden jól megy, itt tartják a kontinenstorna döntőjét is. Addig azonban már jóval kevesebb, mint két és fél év van csak hátra, ami egy ilyen beruházásnál kifejezetten kevésnek számít.

Különösen, hogy a szerződést sem sikerült akkor aláírni, amikor eredetileg tervezték. A kiírásban még úgy számoltak, hogy augusztus első felében meglehet a megállapodás, végül azonban eredményt is csak szeptember elején hirdettek a közbeszerzésen. Más kérdés, hogy a formai dolgokkal ezután már nem húzták sokáig az időt: a mellékletek nélkül is 76 oldalas szerződést még aznap szignálták a felek, amikor a közbeszerzés összegzése elkészült.

A megállapodás pedig kifejezetten feszes és szigorú határidőket tartalmaz.

A megrendelő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának (KKBK) például három napja volt átadni a területet, amin a nettó 78, bruttó 99 milliárdos munkát elnyerő Market Zrt.-nek már másnap el kellett kezdenie dolgozni.

Van mit eltakarítani

Az átadásra adott három nap első ránézésre akár soknak is tűnhet, de az a helyzet, hogy ez sem volt annyira egyszerű művelet. A telkek ugyanis nem állami, hanem önkormányzati tulajdonban voltak, így először valahogy át kellett ezeknek kerülnie a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz. Szerencsére az eredmény kihirdetésének és a szerződés aláírásának napjába még ez is belefért. A Ferencvárosi Önkormányzat ugyanis pont ezen a napon, szeptember 5-én tartott képviselő-testületi ülésén vette napirendre a kérdést. A MNV és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében utóbbi ingyen adta át a telkeket, amiket közel 1,8 milliárd forintos értéken tartott nyilván.

Ha érdekel, megnézheted

Mindez azt jelenti, hogy valószínűleg már legalább két hete dolgoznak valamilyen formában a területen, bár egyelőre a munka nagyobb része valószínűleg az íróasztaloknál zajlik. A sajtóban sokszor csak Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetett Garancsi István cége, a Market ugyanis nemcsak a kivitelezési, hanem a tervezési feladatokat is vállalata. Utóbbi is elég komoly tétel: a szerződés szerint a 78 milliárdból több mint hármat szánnak erre.

A megállapodás egyébként tényleg kifejezetten szigorúan rögzíti a határidőket, és komoly szankciókat helyez kilátásba, ha nem tartja ezeket a vállalkozó. A felek elvileg minden héten tartanak értekezletet, ahol be kell számolni arról, hogyan áll a munka, de a Marketnek külön is tájékoztatnia kell a KKBK-t, ha valahol csúszást tapasztal. 

Ha például 30 napot csúsznak az elvileg a szerződésben is rögzített ütemtervhez képest, és a kivitelező erről nem szól, akkor a KKBK a szerződést is felmondhatja.

Az sajnos a nyilvánosan elérhető megállapodásból nem derül ki, hogy mi a végső határidő, ezt ugyanis a szerződés egy mellékletében rögzítették, a mellékleteket azonban már nem tették elérhetővé. Mindenesetre a kiírásban arról volt szó, hogy az átadás-átvétel befejezésének határideje 2021. november 15. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Market eddig dolgozhat a csarnokon, ugyanis az átadás-átvétel folyamata közel egy hónapot vesz igénybe. Így – ha maradt az eredeti terv – mostantól egész pontosan 770 napja van a társaságnak, hogy felhúzzon egy olyan 20 ezer ember befogadására alkalmas csarnokot, amilyen Magyarországon még nem épült, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb létesítményeket is megvalósítsa. Utóbbiak között a kiírás szerint szerepel például egy 800 férőhelyes parkoló és egy új utca is, igaz, a későbbi dokumentumokban pont ezekről már nem tesznek említést, a szerződésben pedig konzekvensen projektelemről esik csak szó, a pontos munkákat valószínűleg a mellékletekben részletezik (amik ugye nem nyilvánosak).

A teherautók a kevésbé forgalmas irányból közlekednek

 

A szerződés szerint egyébként elvileg a munka folyamatát bárki követheti, a Marketnek ugyanis „a beruházást övező megkülönböztetett hazai figyelemre tekintettel a nagyközönség számára látogatóközpontot” is ki kell alakítania. Sőt, később üzemeltetési feladatai is lesznek a cégnek.

Ezek elvileg mind benne vannak a 99 milliárdos árban, ami azonban szinte biztosan nem a végleges. Az ajánlati áron ugyanis még a tervek ismeretében is lehet módosítani, illetve menet közben is felmerülhetnek olyan pótmunkák, amik megdobják a kiadásokat (ezeket elég részletesen szabályozza a szerződés). Arról nem is beszélve, hogy a tárgyalásos közbeszerzés során elég sokat sikerült alkudni az árból, ami szakértők szerint arra utal, hogy akár több olyan tételt is kivehettek az eredeti elképzelésekhez képest, amikre nincs szükség a kézi Eb-hez, és ráér később megvalósítani őket. Mindenesetre

a Market még ősszel 11,5 milliárd forint előleget kaphat a KKBK-tól, hogy zökkenőmentesen menjen a munka.

Jelenleg egyébként a területnek a Népligethez közelebbi, a Volánbusz állomás mögötti oldalán dolgoznak, de a teherautók a Gyáli út felül közlekednek. Ottjártunkkor épp annak a Verestransznak a járművei fordultak be a telekre, amelynek tulajdonosa egy tavaly megszűnt vállalat problémás ügyei miatt jelenleg el van tiltva a cégvezetéstől. Ennek ellenére a társaság honlapja szerint az igazgatót épp úgy hívják, mint őt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj utcát is építenek a 116 milliárdos budapesti sportcsarnokhozNyolcszáz férőhelyes parkolót és egy új utcát is kap a jelen állás szerint közel 116 milliárd forintból megépülő új budapesti multifunkcionális sportcsarnok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzélsebes közbeszerzés után csodatempóban kell felépíteni a százmilliárdos budapesti sportcsarnokotMa kellett volna aláírni a szerződést a 2022-es kézilabda Eb-re épülő multifunkcionális csarnok kivitelezéséről, amire Mészáros Lőrinc családja pályázik a legjobb eséllyel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészárosék aprópénzzel bukhatják a 80 milliárdos állami megbízást Garancsi Istvánnal szembenÍgy sem lesz olcsó, de több tízmilliárd forintot sikerült alkudni a tárgyalások során a 2022-es kézilabda Eb-re készülő multifunkcionális sportcsarnok árából. Legalábbis egyelőre.

Közélet kézilabda Európa-bajnokság Market multifunkcionális csarnok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2019. december 5. 06:48 Közélet

Méretes aknát hagynak Orbánék a következő kormányra a sporttámogatásban

Számításaink szerint 80-100 milliárd forintnyi olyan tao-támogatás lehet, amit már kifizettek, de amiért még nem vettek igénybe adókedvezményt a támogató cégek.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2019. december 4. 06:57 Közélet

A közvagyonért felelős minisztert nem zavarja, hogy az államot milliárdokkal károsító cégháló működött a lakásában

Bártfai-Mager Andreának nincs tudomása arról, hogy a körözött Balogh Sándornak cégei lettek volna bejegyezve a lakására, pedig erről több cikk is megjelent.

Tóth István János
2019. december 3. 16:13 Közélet

Miért vonzódnak a luxushoz a haveri rendszer vállalkozói?

A kedvezményezettek fogyasztási és megtakarítási döntései mutatják, hogy mennyire gondolják tartósnak azt a rendszert, amelyben a járadékra szert tesznek.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. december 9. 16:32 Vállalat

Ebből az ábrából kiderül, mennyire értékeli a piac a NER-cégeket

Sokkal több pénzt toltak volna a befektetők a piaci vállalatokba, mint a NER-cégeibe az MNB kötvényprogramjában.

Bucsky Péter
2019. december 9. 06:58 Adat

Nagy üzlet a feketézéssel fertőzött bulinegyed, csak nem a kerületnek

Pár vendéglátóhely adja a bevétel és a nyereség felét, sok kisebb hely alig jelent be dolgozót a bulinegyedben. Az állam jól jár, a mellékhatásokat elviselő kerület bukik.

Váczi István
2019. december 7. 07:41 Élet

Mikor szabadulunk meg a füstokádó városi buszoktól?

Csak Budapestre négyféle szerződéstípussal érkeztek új buszok 2010 óta, de még így is rengeteg környezetszennyező jármű szállít utasokat, akárcsak sok vidéki városban.