Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 29. 06:54 Közélet

Nincs vesztegetni való idő: már dolgoznak a 100 milliárdos sportcsarnokon

Megkezdték a terepmunkákat azokon a telkeken, ahol a 100 milliárd forintból épülő új budapesti multifunkcionális sportcsarnok felépülhet. A közel 12 hektáros területen egyelőre csak néhány munkagép dolgozik, de a Gyáli út felől folyamatosan járnak be a sittet és egyéb hulladékot elhordó teherautók. Van is mit elhordani, mert a telkeken halmokban áll az építési törmelék, ahol pedig nem, ott vagy gaz van, vagy szemét.

 

Sűrű nap volt szeptember 5.

Az igyekezet nem meglepő, hiszen már lapunk is írt róla, hogy a kivitelezőnek nem lesz sok ideje. A csarnokot ugyanis elvileg a 2022. januári kézilabda Európa-bajnokság (Eb) egyik legfontosabb helyszínének szánják, ha minden jól megy, itt tartják a kontinenstorna döntőjét is. Addig azonban már jóval kevesebb, mint két és fél év van csak hátra, ami egy ilyen beruházásnál kifejezetten kevésnek számít.

Különösen, hogy a szerződést sem sikerült akkor aláírni, amikor eredetileg tervezték. A kiírásban még úgy számoltak, hogy augusztus első felében meglehet a megállapodás, végül azonban eredményt is csak szeptember elején hirdettek a közbeszerzésen. Más kérdés, hogy a formai dolgokkal ezután már nem húzták sokáig az időt: a mellékletek nélkül is 76 oldalas szerződést még aznap szignálták a felek, amikor a közbeszerzés összegzése elkészült.

A megállapodás pedig kifejezetten feszes és szigorú határidőket tartalmaz.

A megrendelő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának (KKBK) például három napja volt átadni a területet, amin a nettó 78, bruttó 99 milliárdos munkát elnyerő Market Zrt.-nek már másnap el kellett kezdenie dolgozni.

Van mit eltakarítani

Az átadásra adott három nap első ránézésre akár soknak is tűnhet, de az a helyzet, hogy ez sem volt annyira egyszerű művelet. A telkek ugyanis nem állami, hanem önkormányzati tulajdonban voltak, így először valahogy át kellett ezeknek kerülnie a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz. Szerencsére az eredmény kihirdetésének és a szerződés aláírásának napjába még ez is belefért. A Ferencvárosi Önkormányzat ugyanis pont ezen a napon, szeptember 5-én tartott képviselő-testületi ülésén vette napirendre a kérdést. A MNV és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében utóbbi ingyen adta át a telkeket, amiket közel 1,8 milliárd forintos értéken tartott nyilván.

Ha érdekel, megnézheted

Mindez azt jelenti, hogy valószínűleg már legalább két hete dolgoznak valamilyen formában a területen, bár egyelőre a munka nagyobb része valószínűleg az íróasztaloknál zajlik. A sajtóban sokszor csak Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetett Garancsi István cége, a Market ugyanis nemcsak a kivitelezési, hanem a tervezési feladatokat is vállalata. Utóbbi is elég komoly tétel: a szerződés szerint a 78 milliárdból több mint hármat szánnak erre.

A megállapodás egyébként tényleg kifejezetten szigorúan rögzíti a határidőket, és komoly szankciókat helyez kilátásba, ha nem tartja ezeket a vállalkozó. A felek elvileg minden héten tartanak értekezletet, ahol be kell számolni arról, hogyan áll a munka, de a Marketnek külön is tájékoztatnia kell a KKBK-t, ha valahol csúszást tapasztal. 

Ha például 30 napot csúsznak az elvileg a szerződésben is rögzített ütemtervhez képest, és a kivitelező erről nem szól, akkor a KKBK a szerződést is felmondhatja.

Az sajnos a nyilvánosan elérhető megállapodásból nem derül ki, hogy mi a végső határidő, ezt ugyanis a szerződés egy mellékletében rögzítették, a mellékleteket azonban már nem tették elérhetővé. Mindenesetre a kiírásban arról volt szó, hogy az átadás-átvétel befejezésének határideje 2021. november 15. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Market eddig dolgozhat a csarnokon, ugyanis az átadás-átvétel folyamata közel egy hónapot vesz igénybe. Így – ha maradt az eredeti terv – mostantól egész pontosan 770 napja van a társaságnak, hogy felhúzzon egy olyan 20 ezer ember befogadására alkalmas csarnokot, amilyen Magyarországon még nem épült, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb létesítményeket is megvalósítsa. Utóbbiak között a kiírás szerint szerepel például egy 800 férőhelyes parkoló és egy új utca is, igaz, a későbbi dokumentumokban pont ezekről már nem tesznek említést, a szerződésben pedig konzekvensen projektelemről esik csak szó, a pontos munkákat valószínűleg a mellékletekben részletezik (amik ugye nem nyilvánosak).

A teherautók a kevésbé forgalmas irányból közlekednek

 

A szerződés szerint egyébként elvileg a munka folyamatát bárki követheti, a Marketnek ugyanis „a beruházást övező megkülönböztetett hazai figyelemre tekintettel a nagyközönség számára látogatóközpontot” is ki kell alakítania. Sőt, később üzemeltetési feladatai is lesznek a cégnek.

Ezek elvileg mind benne vannak a 99 milliárdos árban, ami azonban szinte biztosan nem a végleges. Az ajánlati áron ugyanis még a tervek ismeretében is lehet módosítani, illetve menet közben is felmerülhetnek olyan pótmunkák, amik megdobják a kiadásokat (ezeket elég részletesen szabályozza a szerződés). Arról nem is beszélve, hogy a tárgyalásos közbeszerzés során elég sokat sikerült alkudni az árból, ami szakértők szerint arra utal, hogy akár több olyan tételt is kivehettek az eredeti elképzelésekhez képest, amikre nincs szükség a kézi Eb-hez, és ráér később megvalósítani őket. Mindenesetre

a Market még ősszel 11,5 milliárd forint előleget kaphat a KKBK-tól, hogy zökkenőmentesen menjen a munka.

Jelenleg egyébként a területnek a Népligethez közelebbi, a Volánbusz állomás mögötti oldalán dolgoznak, de a teherautók a Gyáli út felül közlekednek. Ottjártunkkor épp annak a Verestransznak a járművei fordultak be a telekre, amelynek tulajdonosa egy tavaly megszűnt vállalat problémás ügyei miatt jelenleg el van tiltva a cégvezetéstől. Ennek ellenére a társaság honlapja szerint az igazgatót épp úgy hívják, mint őt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj utcát is építenek a 116 milliárdos budapesti sportcsarnokhozNyolcszáz férőhelyes parkolót és egy új utcát is kap a jelen állás szerint közel 116 milliárd forintból megépülő új budapesti multifunkcionális sportcsarnok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzélsebes közbeszerzés után csodatempóban kell felépíteni a százmilliárdos budapesti sportcsarnokotMa kellett volna aláírni a szerződést a 2022-es kézilabda Eb-re épülő multifunkcionális csarnok kivitelezéséről, amire Mészáros Lőrinc családja pályázik a legjobb eséllyel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészárosék aprópénzzel bukhatják a 80 milliárdos állami megbízást Garancsi Istvánnal szembenÍgy sem lesz olcsó, de több tízmilliárd forintot sikerült alkudni a tárgyalások során a 2022-es kézilabda Eb-re készülő multifunkcionális sportcsarnok árából. Legalábbis egyelőre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet kézilabda Európa-bajnokság Market multifunkcionális csarnok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.