Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. augusztus 12. 16:36 Közélet

Szélsebes közbeszerzés után csodatempóban kell felépíteni a százmilliárdos budapesti sportcsarnokot

Az eredeti tervek szerint ma kellett volna aláírni a szerződést a 2022-es kézilabda Európa-bajnokságra épülő multifunkcionális csarnok kivitelezéséről, amire Mészáros Lőrinc családi vállalkozása pályázik a legjobb eséllyel.

Ez azért érdekes, mert a közbeszerzés felhívását – amire első körben Mészárosék 116 milliárdos ajánlata volt a legjobb – mindössze 32 nappal ezelőtt tették közzé. Ráadásul úgy, hogy a tender kihirdetésekor jó eséllyel még a végleges tervdokumentáció sem állt rendelkezésre. Így kellett néhány hét alatt elkészíteni az árajánlatokat, majd ezekről több körben egyeztetni a pályázatot kiíró Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjával (KKBK).

Nagyon feszített tempóban kell építeni

A sietség oka minden bizonnyal az, hogy a nyertesnek nem lesz túl sok ideje megvalósítani az elmúlt évek egyik legnagyobb fővárosi beruházását. A kiírás szerint ugyanis a műszaki átadás-átvétel befejezésének határideje 2021 november 15., azaz mostantól nagyjából 27 hónap.

Márpedig a hasonló létesítmények ennél lassabban szoktak elkészülni, igaz, jellemzően olcsóbban is.

 

A Népliget mellé tervezett csarnokkal lényegében azonos kapacitású krakkói Tauron Aréna például valamivel több, mint 3 évig épült 2011 és 2014 között, úgy, hogy a tervek már 2009-ben megvoltak. A 2020-as kézilabda Eb döntőjének helyszíne, a stockholmi Tele2 Arénában pedig ugyan a lengyelországi csarnoknál gyorsabban elkészült, de így is fél évvel több kellett a felhúzására, mint amennyi elvileg Budapesten a kivitelező rendelkezésére áll majd.

A megadott határidő tehát elég szűkös, ráadásul mozgástér sincs igazán.

A kézilabda Eb ugyanis 2022. január 14-én kezdődik, azaz mindössze 60 nappal az új csarnok tervezett átadása után.

Ekkorra mindenképpen alkalmassá kell tenni a létesítményt az Európa-bajnokságra, ami a korábbi tapasztalatok alapján az építés után még egyéb fejlesztéseket is igényelhet. A főhelyszín kiesése pedig – ha a magyar sportesemények történetében nem is példa nélküli, de – mindenképpen kellemetlen lenne. Egyrészt mert már most is tudni lehet, hogy a pályázatban szereplő helyszínek közül az hazai kézilabdaélet egyik legfontosabb központja, Veszprém kimarad, másrészt mert így nem lehetne biztosítani az európai szövetség által elvárt nézőszámot a döntőre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem készül el Deutschék 30 milliárdos sportkomplexuma a zsidó olimpiáraA napokban dönthet a kormány, hogy hol rendezik a 2019-es budapesti Európai Maccabi Játékokat, miután a tervezett létesítmények felhúzására már nem elég az idő.

A feszített tempó pedig viszonylag ritkán teszi lehetővé a spórolást. Bár a KKBK-nál lapunknak azt írták, hogy a csarnok nettó ára jóval az első körben adott 116 milliárd alatt marad, ám még ha ebből 20 százalékot sikerül lefaragni, akkor sem lesz különösebben olcsó a beruházás. A korábban említett krakkói aréna építési költségeit például a különböző források 360 és 450 millió zloty, azaz jelenlegi árfolyamon 27 és 34 milliárd forint közé teszik, de még a stockholmi csarnok is kijött 83 milliárd forintból.

Tervek nélkül

A KKBK tehát nem véletlenül pörgeti a közbeszerzést, a nagy sietségben azonban összecsúsztak dolgok, és néhol elég furcsán alakultak a dátumok és a határidők is. Már a tervezésre kiírt tenderre sem hagytak sok időt: a pályázóknak egy hetük volt, hogy a „létesítmény megvalósításához szükséges – valamennyi a műszaki leírásban meghatározott – terv elkészítésére, illetve a kapcsolódó kiegészítő területek és az esetleges bontások, felújítások tervezésére” árajánlatot adjanak. A közbeszerzés elindítása után bő három héttel, április végén pedig már szerződtek is nyertes Középülettervező Zrt.-vel, amelynek a kiírás szerint 90 napja volt a közel 1 milliárd forintért vállalt tervezői munka elvégzésére*A szerződésben közzétett verziójában a határidő ebben a formában már nem szerepel, mivel azt elvileg a mellékletekben rögzítették, a mellékleteket viszont nem töltötték fel a nyilvános adatbázisba. .

Magyarul a tervdokumentációt elvileg valamikor július végére kellett volna leszállítani.

A kivitelezési tenderrel azonban ezt nem várták meg: már két héttel a tervezésre adott 90 napos határidő lejárata előtt közzétették az ajánlattételi felhívást az építésre is.

Ráadásul az első ajánlatokat elvileg 11 napon belül kellett megadni, azaz még mindig a tervek elkészítésére biztosított határidő lejárata előtt.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a KKBK semmit nem látott volna az egymilliárdért megrendelt tervdokumentációból ebben a szakaszban. A Középülettervező Zrt-nél lapunknak azt mondták, hogy rohammunkában néhány nappal a 90 napos határidő lejárata előtt teljesítették a szerződést. Ráadásul előzetes dokumentumokat valószínűleg korábban is kapott az állami megrendelő, hiszen egy ilyen munkánál is vannak részteljesítések, ellenőrzések és hiánypótlások. A végleges dokumentáció azonban a kivitelezési ajánlatok bekérésekor még szinte biztosan nem volt a KKBK-nál.

Mozgó leadási határidő

A közbeszerzésen induló öt cégnek így kellett egy árat mondania a multifunkcionális csarnokra, és ebből lettek a 116 és 160 milliárd forint közötti ajánlatok. Az azonban nem teljesen egyértelmű, hogy végül pontosan mikorra is érkeztek be. A kiírás szerint ugyanis július 22-én 10 óráig kellett volna leadni az ajánlatokat, amiket két órával később bontottak volna fel. A bontási jegyzőkönyvben azonban már egy nappal későbbi határidő szerepel, úgy, hogy módosításra hivatalosan semmi nem utal. Mindez azért fontos, mert a határidő tologatása visszaélésre adhat lehetőséget.

 

Persze ha a felhívásban szerepelt rossz dátum, az ajánlatételre hagyott 12 nap akkor is elég szűk, különösen, hogy ebbe még két különböző helyszínbejárást is be kellett iktatni. A bontás után két nappal pedig – legalábbis az eredeti ütemterv szerint – már tárgyaltak is az öt céggel arról, hogy mik legyenek a pontos műszaki feltételek, min lehetne változtatni, illetve hogyan lehetne csökkenteni a költségeket.

Talán a Puskás Ferenc stadion építésére kiírt tender mutatja leginkább, hogy ez mennyire feszített tempó. Ott más típusú közbeszerzési eljárás keretében, tárgyalás nélkül választották ki a kivitelezőket, de közel két hónapot adtak az ajánlattételre és az első közzététel után négy és fél hónappal írták alá a szerződést. Pedig időnyomás ott is volt, mert a 2020-as labdarúgó Eb meccseinek rendezésére már az új stadionnal pályáztunk, és a korábbi tervek szerint az Eb előtt még egy komolyabb mérkőzéssel akarták felavatni a létesítményt.

Most a multicsarnoknál a Puskás bő négy hónapjával szemben az eredeti tervek szerint csak 32 nap lett volna az ajánlattételi felhívás és a szerződéskötés között. Az ütemezés összefoglalva így nézett ki:

  • április 1: Ajánlattételi felhívás a multifunkcionális csarnok tervezésére
  • április 8: Ajánlattételi határidő a multifunkcionális csarnok tervezésére
  • április 26: Szerződéskötés a multifunkcionális csarnok tervezésére
  • július 11: Ajánlattételi felhívás a multifunkcionális csarnok kivitelezésére
  • július 22/23: Ajánlattételi határidő a multifunkcionális csarnok kivitelezésére
  • július 25: A kivitelezésre adott árajánlatok alapján az első tárgyalási forduló tervezett időpontja
  • július 25: Az áprilisi szerződés alapján a tervdokumentáció elkészítésének határideje
  • augusztus 12: A kivitelezési szerződés megkötésének tervezett időpontja

Még érvényteleníthetik a pályázatot

Más kérdés, hogy valószínűleg a megállapodást ma még nem írták alá. Biztosat azért nem lehet mondani, mert a KKBK érdemben egyetlen eljárással kapcsolatos kérdésünkre sem reagált. Az állami szervezet részletesebben kizárólag arra hívta fel a figyelmünket, amire korábban már a kézilabdaszövetség is, jelesül, hogy másfél héttel ezelőtti cikkünkben szerintük tévesen vetettük össze a 116 milliárdos ajánlati árat a kéziszövetség elnöke Kocsis Máté által korábban említett 10-15 milliárdos infrastrukturális költséggel.

A válaszokból annyi még kiderül, hogy a közbeszerzési eljárás augusztus végéig lezárul, illetve, hogy amennyiben a KKBK elégedetlen az árral, akár érvénytelenítheti is a pályázatot. Bár utóbbi a szűk határidőt látva elég meglepő lehet, az augusztus végi időpont emlegetése arra utal, hogy szerződéskötés tolódik, azaz a kivitelezőnek még kevesebb ideje lesz a munkára.

A közbeszerzés furcsaságaira, így például az ajánlatok leadási határidejének változására azonban nem kívánt magyarázatot adni a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja, ahogy – a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva – a július végére tervezett egyeztetésekről sem mondtak egyelőre semmit, és nem válaszoltak arra a kérdésünkre sem, hogy sikerült-e megegyezni a kivitelezővel a műszaki részletekről, illetve hogy mikor kezdődhet meg a beruházás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj utcát is építenek a 116 milliárdos budapesti sportcsarnokhozNyolcszáz férőhelyes parkolót és egy új utcát is kap a jelen állás szerint közel 116 milliárd forintból megépülő új budapesti multifunkcionális sportcsarnok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fejér B.Á.L. Mészáros Lőrinc multifunkcionális csarnok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.