Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 26. 16:51 Közélet

Politikailag többnyire férfiak, szakmailag viszont inkább nők vezetik a magyar önkormányzatokat

Sok szó esett már a férfiak túlsúlyáról a magyar kormányban és az országgyűlésben – mi is foglalkoztunk már vele  –, lassan pedig az önkormányzati választások következnek, úgyhogy megvizsgáltam, mi a helyzet ebben a kérdésben helyi szinten. A polgármesterek és a jegyzők körében néztem*A 2018 második félévére vonatkozó OSAP adatokat használtam fel. meg a férfi-női arányt országos, megyei és járási bontásokban. Érdekes dolgok derültek ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNőhiánytól szenved a magyar parlamentLegalábbis, ha körbenézünk Európában. Sehol sincs ilyen kevés nő a törvényhozásban és a kormányban.

A nőhiány ugyanis a polgármesterek körében is jellemző, a magyar településeknek csak az egyötödét vezetik nők. Egészen pontosan 2524 települést vezet férfi, 646-ot pedig nő.*Néhány településen betöltetlen a polgármesteri pozíció.

Az alábbi térképen mindez jól is látszik: a kékeszöld pontokkal jelöltem azokat a településeket, amelyeket férfiak vezetnek, a piros jelölők pedig a női polgármestert választó községekre és városokra utalnak – érdemes próbaképp néhányat véletlenszerűen kattintgatni a térképen, és megfigyelni hogy hány férfi, illetve nő által vezetett településre sikerül rámutatni.

Bármerre is járunk (vagy kattintunk) az országban, nagyjából mindenütt ugyanez a 80-20 százalékos arány köszön vissza a férfiak javára, már ami a környékbeli polgármestereket illeti. Ha megyei bontásban nézzük az adatokat, Nógrád és Baranya megye emelkedik ki, ezeken a területeken ugyanis a nők aránya meghaladja valamivel 25 százalékot. Bács-Kiskun és Csongrád viszont a 15 százalékos vagy az alatti női arányokkal tűnik ki, Budapest pedig annyira nem bástyája a progressziónak, hogy a 23 kerületből mindössze kettőt*Hassay Zsófia a VI. és Németh Angéla a XV. kerületet. vezet nő.

 

 

Ha lemegyünk a járási szintre, már nagyobb változatosságot tapasztalhatunk. Több alföldi és Budapest-környéki járásban ugyanis egyáltalán nem fordul elő olyan település, amelyet nő irányítana, igaz, ezekbe nagyon kevés település esik. Ugyanakkor van néhány olyan járás is, ahol az ötven százalékot is eléri a női polgármesterek aránya, szintén az Alföldön és a Közép-Dunántúlon is. Az alábbi térképre kattintva megnyílik az interaktív változat, amin végig lehet nézni járásonként a férfi-női arányokat.

Forrás: G7-számítás, OSAP

A területi különbségeknél jóval érdekesebb jelenségre figyelhetünk fel, ha megnézzük, hogy jellemzően mekkora településeket irányítanak a nők és a férfiak. Az átlagos lakosságszám a nők által vezetett településeken 1652 fő, míg a férfi polgármestert választó helységek körében ez az érték 3516 fő, összességében pedig a közel tízmillió magyarországi lakos 11 százaléka él női irányítású városban vagy faluban.

Jellemzően tehát a kisebb településeken foglalják el a nők a polgármesteri pozíciót.

 

Az önkormányzatok működésében van azonban egy másik fontos tisztség is, méghozzá a képviselőtestület által kinevezett jegyző, aki a polgármesteri hivatal szakmai munkáját szervezi. Érdekes módon a jegyzői munkakör kifejezetten nőiesnek mondható, legalábbis az adatok tükrében. E tisztségek betöltői ugyanis 60 százalékban nők – területi szempontból ez az arány sem igazán változatos, egyedül Zala megye emelkedik ki, ahol a jegyzők több, mint háromnegyede nő.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gender gender gap nemek közötti egyenlőség önkormányzat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.