Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. március 15. 06:53 Közélet

Nőhiánytól szenved a magyar parlament

Kevesebb mint négy hét és megyünk szavazni, mi pedig elővettük a gendertémát, és megvizsgáltuk, hogy milyen a férfi-női arány a jelenlegi országgyűlésben. Azt találtuk, hogy az egész kontinensen a magyarokat képviseli arányaiban a legkevesebb nő a törvényhozásban. Sőt, a jelenlegi magyar kormánynak egyetlen női tagja sincs, ami nemhogy az EU-ban, de még attól keletre, Törökországban, Macedóniában vagy Szerbiában is példátlan. A 2018-as országgyűlési képviselőjelölteknél is megnéztük, hogyan alakul a férfi-női arány.

A jelenlegi magyar parlamentben a képviselőknek mindössze 10 százaléka nő, ami egész Európában a legkisebb arány. Ebből a szempontból még Törökország is előttünk jár, ami nem a nemek közötti egyenlőségről híres. Szám szerint a magyar parlamentben 199 képviselőből 20 nő jelenleg. Nekik csak kevesebb mint felük kormánypárti (9 fő), pedig a Fidesz-KDNP-kormány egy híján a 199 mandátum kétharmadát birtokolja.

Európában az északi országokban a legmagasabb a nők aránya a törvényhozásban, de itt sem éri el az 50 százalékot sehol. A többi európai országban jellemzően a képviselők 70 százaléka férfi és 30 százaléka nő.

 

A női kormánytagok számában még inkább kirívóak vagyunk a kontinensen, ugyanis

kizárólag nálunk áll 100 százalékban férfiakból a kormány.

Utoljára egyébként az előző kormányzati ciklusban, 2011 és 2014 között ült nő miniszteri székben Magyarországon (Németh Lászlóné a fejlesztési tárca minisztereként).

Ha a magyar kormány az egyik véglet, akkor a másik a kanadai, ahol Justin Trudeau miniszterelnök már alapból úgy állította össze a kormányát, hogy abban 15 férfi és 15 nő legyen miniszter. Svédország kormányában pedig az európai országok közül egyedüliként női többség van.

 

A közelgő áprilisi választás biztosan megváltoztatja a parlament összetételét, de az egyáltalán nem biztos, hogy több nő kerül a magyar törvényhozásba. Az egyes pártok, pártszövetségek listáinak első 50 helyét elnézve, ha a Fidesz-KDNP-n múlik, most se lesz sok nő a parlamentben, ugyanis náluk csak 5 női nevet találtunk az 50. helyig. A Jobbiknál is abszolút a férfiak dominálnak, mindössze 6 női képviselő szerepel a pártlista első félszáz helye között. Az első 50 helyen az Együtt indítja a legtöbb hölgy képviselőt, szám szerint 23-at, amit az LMP követ 16 női képviselővel.

 

Az egyéni választókörzetek jelöltjeit elnézve is hasonló a helyzet. Ugye (a jelenlegi állapotok szerint) csak három párt indít mind a 106 körzetben egyéni jelöltet, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP. A három párt közül az LMP indítja a legtöbb nőt, szám szerint 18-at, a Jobbik hetet, a Fidesz-KDNP pedig hatot. A többi pártnál – akik nem állítottak minden egyéni választókörzetben jelöltet – is magasabb a nők aránya az egyéni jelöltek között, mint a Fidesz-KDNP-nél vagy a Jobbiknál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gender gap nemek közötti egyenlőség országgyűlési választások választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.