Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. március 12. 17:39 Élet, Közélet

A közigazgatás vezetői félnek elmondani a véleményüket a közigazgatásról

Lengyel György, a Corvinus Egyetem professzora és Szabó Laura, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa egy 2014-es európai elitkutatás adatainak (angolul innen letölthető) elemzését mutatta be a Kornai János 90. születésnapjára rendezett konferencián. Eredményeik szerint a magyarországi intézményrendszer iránti bizalom tabutémává vált a magas rangú köztisztviselők körében.

Az a jelenség utal erre, amelyet a kérdőíves kutatások során válaszmegtagadásnak hívnak, amikor egy kérdésre, vagy akár az egész kérdőívre azt mondja a megkérdezett, hogy nem válaszol. Sokféle oka lehet annak, hogy valaki így dönt, de az egyik legjellemzőbb, hogy túl érzékeny témát érint az adott kérdés.

Az kutatás adatai szerint a magyar parlament, a kormány és az önkormányzatok iránt az adminisztratív elit tagjai jóval magasabb fokú bizalmat fejeztek ki egy tízfokú skálán, mint a másik két vizsgált elit csoport, a média és a gazdaság vezetői.

 

Ez még túl nagy meglepetésre nem ad okot, viszont az elemzés kitér arra is, hogy a magyar elit e három csoportja közül csak a közigazgatási vezetők körében fordult elő válaszmegtagadás, és nem is elhanyagolható, 20-25 százalékos arányban, amikor az itthoni intézmények iránti bizalmukról kérdezték őket. Ráadásul alig volt közöttük olyan válaszadó, aki alacsony bizalomról adott volna számot.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy akik kevésbé bíznak ezekben a szervezetekben, azok a válaszuk elhallgatása mellett dönthettek. E mögött pedig bizonyára a válaszmegtagadás szokásos legfőbb oka áll, vagyis úgy látszik, túl érzékeny a téma. A magyar intézményrendszer minőségéről a közigazgatás vezetői még egy anonim, nemzetközi kérdőíven sem merik vállalni a valódi véleményüket, ha az negatív.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet bizalom intézményrendszer köztisztviselők kutatás tabu Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.