Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Mi történt? A 24.hu cikke szerint január óta a vízművek a távhőszolgáltatóknak is a megemelt nem lakossági vízdíjakat számlázzák ki.

  • A számla átlagosan a háromszorosára emelkedett, ami a teljes költségek 15-20 százalékos emelkedését okozza.

Számokban: a gázárak elszállása óta a távhőszektort az állami támogatás tartja életben, 2022-ben 500 milliárd forint támogatásra szorult.

  • Tavaly is szükség volt ennek az összegnek durván a felére, és az idei első negyedévre is 90 milliárd forintot szánt erre a célra a kormány, az egyre csökkenő gázárak ellenére.

Felülnézet: az alapvető problémát az okozza, hogy a távhő ára a 2014-es rezsicsökkentés óta változatlan, nem érintette a gáz és az áram kedvezményes lakossági árának 2022. nyári részleges kivezetése sem.

  • A vízszolgáltatás a másik szektor, ahol nem változtak a lakossági árak, a növekvő veszteségek és a forráshiány miatt tönkremenő hálózat azonban kikényszerítette a céges árak emelését – ez sújtott most le a távhőágazatra.

Alulnézet: az egyik vidéki nagyváros távhőcégének ügyvezetője a 24.hu-nak azt mondta, hogy visszaküldték a vízműveknek a számlákat, mert nem tudják azokat kifizetni.

Mi következik? Mivel a távhőcégek bedőlése nem tolerálható, vagy a központi költségvetésnek kell ismét kisegíteni őket, vagy a szabályozást kell módosítani, hogy a távhőcégek kikerüljenek az emelt vízdíjas körből.

Igen, de: az utóbbi esetben a szóban forgó összeg az állami vagy önkormányzati tulajdonú vízszolgáltatók kasszájából hiányzik majd. Ezek pedig nincsenek sokkal jobb pénzügyi helyzetben, mint a távhővállalatok.

Tágabb kontextus: a rezsicsökkentés teljes fennmaradása miatt nőtt a panellakások népszerűsége az ingatlanpiacon, ami az árukban is megmutatkozik.

  • A KSH legutóbbi adatai szerint például bár Budapesten minden lakóingatlan-típus ára csökkent 2023 harmadik negyedévében, de a paneleké a legkisebb mértékben, fél százalékkal.
  • Kérdés ugyanakkor, hogy meddig lehet fenntartani ezeknek a lakásoknak a teljes rezsivédettségét, a távhőszolgáltatók szövetsége régóta kéri az árak emelését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vízvezeték hálózatot lerohasztó rezsicsökkentés most fordul általános áremelésbePár nap múlva érkeznek az első brutálisan megemelt céges vízszámlák, amelyek a jellemzően magyar tulajdonú kisebb cégeket fogják sokkolni és áremelésre késztetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet panel rezsi rezsicsökkentés távhő vízdíj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.