Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 28. 18:43 Élet

Fegyelmezetten törlesztik hiteleiket a magyarok, de a gazdasági nehézségek is átszűrődnek az adatokon

Noha a háztartási hitelezés egyes szegmenseiben – például a babaváró hitelek esetében – gyakoribbá váltak a visszafizetési nehézségek az infláció felerősödése óta, általában véve nyomuk sincs azoknak a válságtüneteknek, amelyek 2008 utáni recessziót követték a szektorban: a teljes háztartási hitelállomány 98 százalékát késedelem nélkül törleszti a lakosság, az elmúlt két évben regisztrált kiemelkedő törlesztési fegyelmen tehát nem esett csorba a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint.

A kivételt az áruvásárlási és egyéb hitelek  – ahova a babaváró kölcsön is tartozik – mellett a személyi hitelek, a kártyahitelként felvett folyószámlahitelek jelentik, ezek eseteiben 2021 végétől kezdve egyre jellemzőbb a késedelmes fizetés, miután megszűnt a világjárvány gazdasági következményeit enyhítendő törlesztési moratórium.

Az érintett kategóriák épp a napi megélhetési problémák fedezésére is fordítható, szabadon felhasználható kölcsönöket takarják, amelyekkel kapcsolatban a fizetési nehézségek súlyosbodását banki szakértők is megerősítették ősszel. Erre a jelenségre utal továbbá, hogy míg a hitelszerződések száma általában véve csökkent az elmúlt két évben (2021 elején még 4,1 millió, idén ősszel már csak 3,7 millió szerződést tartott számon a jegybank), a szóban forgó kölcsöntípusokat egyre többször folyósították a bankok, igaz, jellemzően mérséklődő összegben.

A háztartások romló gazdasági helyzetét mutatja a gépjárműhitel-szerződések számának meredek csökkenése is: 2023 harmadik negyedévében mindössze 54 ezer autófinanszírozási szerződés volt, míg a koronavírust megelőző hét évben jellemzően százezer felett alakult a számuk.

Az idei év további fontos jellegzetessége a háztartási hitelezés területén a szabad felhasználású jelzáloghitelek átmeneti felfutása, a kimagasló áremelkedés miatt ugyanis megérhette az inflációkövető állampapírokba forgatni ezeket a kölcsönöket. Az elképzelés különösen a második negyedévben lehetett népszerű a friss adatok tükrében, ekkor ugyanis 39 milliárd forintra ugrott kihelyezett kölcsönök összege, szemben az elmúlt tíz év 20 milliárd forint alatti negyedéves átlagaival – az év során bejelentett újabb állampapír-sorozatok egyre kisebb infláció feletti kamatprémiumot fizetnek, így a jelzáloghitelek népszerűsége is visszaesett a harmadik negyedévben, amikor már csak 22 milliárd forintot adtak kölcsönbe ilyen formában a bankok.

A következő évben ronthat a helyzeten, hogy a 2019 nyara óta elérhető babaváró hitelt elsőként felvevő házaspárok amennyiben nem teljesítették a gyermekvállalási feltételeket, megnövekedett törlesztőrészlettel számolhatnak, ugyanis lejár az ötéves türelmi időszak. A babaváró kölcsön 2024-től érvényes, szigorított feltételei révén ráadásul csökkenhet a következő évben a konstrukció révén megkötött szerződések száma. Csökkenhetnek ugyanakkor a piaci hitelkamatok a következő évben az inflációs nyomás enyhülésével, ami a kölcsönök olcsóbbá, elérhetőbbé válását eredményezve lendületet adhatnak a hitelezésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet babaváró hitel hitel hitelállomány hitelezés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.