Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 28. 18:43 Élet

Fegyelmezetten törlesztik hiteleiket a magyarok, de a gazdasági nehézségek is átszűrődnek az adatokon

Noha a háztartási hitelezés egyes szegmenseiben – például a babaváró hitelek esetében – gyakoribbá váltak a visszafizetési nehézségek az infláció felerősödése óta, általában véve nyomuk sincs azoknak a válságtüneteknek, amelyek 2008 utáni recessziót követték a szektorban: a teljes háztartási hitelállomány 98 százalékát késedelem nélkül törleszti a lakosság, az elmúlt két évben regisztrált kiemelkedő törlesztési fegyelmen tehát nem esett csorba a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint.

A kivételt az áruvásárlási és egyéb hitelek  – ahova a babaváró kölcsön is tartozik – mellett a személyi hitelek, a kártyahitelként felvett folyószámlahitelek jelentik, ezek eseteiben 2021 végétől kezdve egyre jellemzőbb a késedelmes fizetés, miután megszűnt a világjárvány gazdasági következményeit enyhítendő törlesztési moratórium.

Az érintett kategóriák épp a napi megélhetési problémák fedezésére is fordítható, szabadon felhasználható kölcsönöket takarják, amelyekkel kapcsolatban a fizetési nehézségek súlyosbodását banki szakértők is megerősítették ősszel. Erre a jelenségre utal továbbá, hogy míg a hitelszerződések száma általában véve csökkent az elmúlt két évben (2021 elején még 4,1 millió, idén ősszel már csak 3,7 millió szerződést tartott számon a jegybank), a szóban forgó kölcsöntípusokat egyre többször folyósították a bankok, igaz, jellemzően mérséklődő összegben.

A háztartások romló gazdasági helyzetét mutatja a gépjárműhitel-szerződések számának meredek csökkenése is: 2023 harmadik negyedévében mindössze 54 ezer autófinanszírozási szerződés volt, míg a koronavírust megelőző hét évben jellemzően százezer felett alakult a számuk.

Az idei év további fontos jellegzetessége a háztartási hitelezés területén a szabad felhasználású jelzáloghitelek átmeneti felfutása, a kimagasló áremelkedés miatt ugyanis megérhette az inflációkövető állampapírokba forgatni ezeket a kölcsönöket. Az elképzelés különösen a második negyedévben lehetett népszerű a friss adatok tükrében, ekkor ugyanis 39 milliárd forintra ugrott kihelyezett kölcsönök összege, szemben az elmúlt tíz év 20 milliárd forint alatti negyedéves átlagaival – az év során bejelentett újabb állampapír-sorozatok egyre kisebb infláció feletti kamatprémiumot fizetnek, így a jelzáloghitelek népszerűsége is visszaesett a harmadik negyedévben, amikor már csak 22 milliárd forintot adtak kölcsönbe ilyen formában a bankok.

A következő évben ronthat a helyzeten, hogy a 2019 nyara óta elérhető babaváró hitelt elsőként felvevő házaspárok amennyiben nem teljesítették a gyermekvállalási feltételeket, megnövekedett törlesztőrészlettel számolhatnak, ugyanis lejár az ötéves türelmi időszak. A babaváró kölcsön 2024-től érvényes, szigorított feltételei révén ráadásul csökkenhet a következő évben a konstrukció révén megkötött szerződések száma. Csökkenhetnek ugyanakkor a piaci hitelkamatok a következő évben az inflációs nyomás enyhülésével, ami a kölcsönök olcsóbbá, elérhetőbbé válását eredményezve lendületet adhatnak a hitelezésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem azok vállalják a legtöbb gyereket, akiket a szűkített babaváró megcélozCsak a harminc alatti nők vehetik majd fel a babavárót, pedig a legtöbb szülés az idősebb korcsoportban történik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet babaváró hitel hitel hitelállomány hitelezés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.