Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. október 27. 20:00 Élet

Bezerédj-díjat kapott a G7

A Bezerédj Alapítvány kuratóriuma a G7 szerkesztőségének ítélte oda az idén közgazdasági kategóriában kiosztott Bezerédj-díjat.

A díj alapítója Bezerédj Zoltán, akinek 1956-ban távoznia kellett az országból, és miután Németországban telepedett le, sokáig a kölni rádió munkatársaként dolgozott. A rendszerváltás után hazatérve a megtakarított pénzéből díjat alapított a történelmi család tiszteletére, emlékére. Ezt 1993-tól kezdve egy évtizeden keresztül a kulturális minisztériummal közösen osztották ki, azóta magánalapítványi formában működnek.

„Történészek, írók, szociológusok, közgazdászok, népművészek, színházi és filmművészek kaphatják meg a díjat, vetésforgószerűen váltják egymást a kategóriák. Az volt az egyik első kuratóriumi megállapodás, hogy ígéretes fiataloknak adjuk” – mondta az átadón Bezerédi Zoltán színész, a kuratórium elnöke. (Ő egyébként csak távoli rokona a díjat alapító, 2008-ban elhunyt Bezerédj Zoltánnak.)

A közgazdasági kategória annak köszönhetően került be a vetésforgóba, hogy a család egyik híres felmenője, Bezerédj Pál munkássága lendítette fel a magyar selyemhernyó-tenyésztést és selyemipart.

A díj átadásakor Tóth István György, az alapítvány kuratóriumának tagja, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet vezérigazgatója arról beszélt, hogy a közgazdasági kultúra is a széles értelemben vett kultúra része; a tudománynak fontos, hogy eredményeit közérthetővé, elérhetővé tegye a széles közönségnek. Ezért rendkívül fontos, amit a G7 végez – hangsúlyozta a szociológus, aki az utóbbi időszak innovációi közül kiemelte az új formátumú, könnyen befogadható hírmagyarázatunkat.

„Olyan közösségnek tartom a G7-et, amely sokat tesz a közgazdasági kultúra fejlesztéséért. Kevés Magyarországon a tényalapú újságírás, ti azt folytattok egy post-truth, igazság utáni világban; ez rendkívül fontos a kattintásvadász média, a véleményújságírás által uralt polarizált országban” – tette hozzá Tóth István György.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉljen az újságírás, éljen a G7!Születésnapunk van, már az ötödik. Nekünk ez most a legnagyobb szám, és a G7 történetének legfontosabb mentési pontja, amihez mostantól az új céljainkat igazítjuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bezerédj alapítvány bezerédj-díj G7 g7.hu újságírás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.