Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. október 27. 20:00 Élet

Bezerédj-díjat kapott a G7

A Bezerédj Alapítvány kuratóriuma a G7 szerkesztőségének ítélte oda az idén közgazdasági kategóriában kiosztott Bezerédj-díjat.

A díj alapítója Bezerédj Zoltán, akinek 1956-ban távoznia kellett az országból, és miután Németországban telepedett le, sokáig a kölni rádió munkatársaként dolgozott. A rendszerváltás után hazatérve a megtakarított pénzéből díjat alapított a történelmi család tiszteletére, emlékére. Ezt 1993-tól kezdve egy évtizeden keresztül a kulturális minisztériummal közösen osztották ki, azóta magánalapítványi formában működnek.

„Történészek, írók, szociológusok, közgazdászok, népművészek, színházi és filmművészek kaphatják meg a díjat, vetésforgószerűen váltják egymást a kategóriák. Az volt az egyik első kuratóriumi megállapodás, hogy ígéretes fiataloknak adjuk” – mondta az átadón Bezerédi Zoltán színész, a kuratórium elnöke. (Ő egyébként csak távoli rokona a díjat alapító, 2008-ban elhunyt Bezerédj Zoltánnak.)

A közgazdasági kategória annak köszönhetően került be a vetésforgóba, hogy a család egyik híres felmenője, Bezerédj Pál munkássága lendítette fel a magyar selyemhernyó-tenyésztést és selyemipart.

A díj átadásakor Tóth István György, az alapítvány kuratóriumának tagja, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet vezérigazgatója arról beszélt, hogy a közgazdasági kultúra is a széles értelemben vett kultúra része; a tudománynak fontos, hogy eredményeit közérthetővé, elérhetővé tegye a széles közönségnek. Ezért rendkívül fontos, amit a G7 végez – hangsúlyozta a szociológus, aki az utóbbi időszak innovációi közül kiemelte az új formátumú, könnyen befogadható hírmagyarázatunkat.

„Olyan közösségnek tartom a G7-et, amely sokat tesz a közgazdasági kultúra fejlesztéséért. Kevés Magyarországon a tényalapú újságírás, ti azt folytattok egy post-truth, igazság utáni világban; ez rendkívül fontos a kattintásvadász média, a véleményújságírás által uralt polarizált országban” – tette hozzá Tóth István György.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉljen az újságírás, éljen a G7!Születésnapunk van, már az ötödik. Nekünk ez most a legnagyobb szám, és a G7 történetének legfontosabb mentési pontja, amihez mostantól az új céljainkat igazítjuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bezerédj alapítvány bezerédj-díj G7 g7.hu újságírás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.