Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 4. 10:20 Élet

Európa legveszélyesebb országában hétszer annyi embert ölnek meg, mint Magyarországon

A legtöbb gyilkosságot a balti államokban követik el Európában népességarányosan, igaz, néhány posztszovjet és ex-jugoszláv országból nincs adat.

A legrosszabb statisztikákkal Lettország rendelkezik, őket a litvánok, a törökök, Montenegró és Albánia követi, majd – talán meglepő módon – Finnország jön a sorban.

A legbékésebb ebből a szempontból Málta, Szlovénia és Csehország, bár az itt látható 2021-es adatokat befolyásolhatja, hogy országonként a járványügyi lezárások hossza és szigora különbözött.

  • Svédországban 2015 óta nő a gyilkosságok száma. Európában ezzel az első tízet közelítik, a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságokban azonban már csak a horvátok előzik meg őket.

Magyarországon a 2010-es években a felére esett vissza a gyilkosságok száma, amivel az EU-s átlag alá kerültünk. A 2018-ban történt 97 gyilkossághoz képest azonban a Covid alatt gyors romlás jött: 2022-ben már 238 gyilkosságot követtek el Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen SvédországbanBevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bandavezérek biztonsági tanácsa békét hozott, de kiszorította az államot a világ egykori kokainfővárosábanA védelmi pénz adóként működik, kevesebb a bandaháború és a leszámolás, de a békének ára van ott, ahol azt a törvény a saját erejéből nem tudja kikényszeríteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bűnözés bűnügy gyilkosság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?