Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. szeptember 2. 04:34 Élet

Ha itt laksz, jól folyasd ki a csapvizet, mielőtt iszol belőle

Bevizsgáltattuk egy 1970-es évek végén és egy 1920-as években épült budapesti ház egyik lakásában a konyhai csapvíz ólomtartalmát. Az eredmények igazolták a sejtéseinket, a régebbi építésű házban a literenként 10 mikrogrammos határérték négyszeresét, csaknem 40 mikrogramm ólomkoncentrációt mértek a kifolyatás nélküli mintában, míg az 1970-es évek végén épültben mindössze 0,29 mikrogrammot (a mikrogramm a gramm milliomodrésze).

A határérték *A literenként 10 mikrogrammos határérték 2013 óta van érvényben Magyarországon egy uniós irányelv alapján, előtte a határérték 50 mikrogramm/l, majd 25 mikrogramm/l volt. feletti ólomkoncentráció nem ritka. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGyK) 2018-2020-ban végzett, uniós finanszírozású, “Nyitott laboratórium” nevű országos ivóvízminőség felmérése szerint 750 ezer ember lakhat magas vagy nagyon magas ólomkockázatnak kitett lakásban Magyarországon.*A programban a lakossági jelentkezők saját csapvizükből vettek mintát, és juttatták el a NNGyK-ba ingyenes bevizsgálásra, így 4000 helyszínről 8000 minta érkezett. 

Az eredmények szerint az ólomkockázat az 1970, de leginkább az 1945 előtt épített házakban jelentős, ahol még ólomcsöveket használtak a vízvezetékek kiépítéséhez. Az épületállomány kora alapján Budapesten mintegy 50 000 épületben 620 ezer ember, míg a vidéki nagyvárosokban 32 000 épületben 130 ezer ember lehet érintett a 2021-es Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégia szerint.

Utánanéztünk, mit kell tudni ilyen esetben, ha nem akarunk lemondani a csapvízről és a sokkal környezetterhelőbb palackozott vízre átállni.

Vörös Budapest

Pár éve bejárta a sajtót a nyitóképen látható ólomkockázati térkép (ami egyébként az egész országra elérhető itt). Ha mindenki betartaná az óvintézkedést, Budapest belvárosában tulajdonképpen senki nem inna a csapvízéből – de legalább 1 perces kifolyatás nélkül biztosan nem.

Az NNGyK 60 mintavételi helyen végzett, reprezentatív Feltáró monitoring programjában a csapnyitáskor vett minták 14 százaléka, 1 perc folyatást követően a minták 6 százaléka haladta meg az ólomtartalomra vonatkozó határértéket.

Az NNK G7-nek küldött válasza szerint is az ólomkoncentráció az 1945 előtt épült házakban jelent problémát, itt csapnyitáskor a minták 37 százaléka volt határérték felett. Egy perces folyatás még ezekben az épületekben is az esetek felében határérték alá csökkentette az ólomtartalmat a Nyitott Laboratórium program eredményei alapján – írták.

Fontos kiemelni, hogy a térkép csak az épületek kora alapján mért kockázatot jelöli, tehát ha valaki egy piros jelzésű (nagyon magas kockázati szintű) épületben lakik, attól még nem biztos, hogy határérték feletti ólom van a csapvízben, ezt csak vizsgálattal lehet megállapítani. Azonban nagyon valószínű, hogy a fenti említetthez hasonló eredményt kap, mert ha nem cserélték le a vízvezeték csöveket az épületben, jó eséllyel jelentős mennyiségben kerül ólom a csapvízbe.

Kiváló víz, ólomcsövekben

Budapest és általában Magyarország ivóvize jó minőségű, bár vannak jelentős területi eltérések. A csapvíz a legtöbbször és legalaposabban ellenőrzött élelmiszer – az Ivóvízminőségi adatbázisba 2020-ban jelentett mintegy 56 000 vízminta eredménye alapján a legtöbb vízminőségi jellemző a vizsgálatok 99-100 százalékában megfelelő eredményt adott. Kár, hogy minden ivóvízhálózatba pumpált 100 liter vízből átlagosan 20-25 liter folyik el a nem megfelelően karbantartott, törött vagy megrepedt csöveken keresztül.

A Magyar Víziközmű Szövetség becslése alapján az ólom bekötőcsövek aránya nagyjából 3 százalék, ami mintegy 114 000 fogyasztót érint országszerte. Budapesten a Fővárosi Vízművek 1997 és 2018 között megközelítőleg 30 ezer ólombekötést váltott ki új, korszerű csövekkel. Így a jelenleg üzemeltetett 233 ezer bekötővezetékből ma már csak mintegy 3300 darab lehet a részben vagy egészben ólomból. Tehát van még itt tennivalója a vízszolgáltatónak is, de tény, hogy a csapba kerülő víz ólomtartamának nagyobb részét adják a jórészt a régi társasházakban található ólomvezetékek. A közműszolgáltató a vízminőségért csak a vízóráig felelős, onnantól az adott házé a felelősség, hogy milyen csöveken jut el az ivóvíz a csapokig.

Ólom és IQ

A szervezetbe bevitt ólom elsődleges forrásai az élelmiszerek, a por és a levegő. Az ivóvízzel a teljes ólombevitel 10-15 százaléka kerül a szervezetbe. Az OÉTI (1997-es) számításai szerint a magyar lakosság napi ólom bevitele az élelmiszerek révén 130  mikrogramm/ főre becsülhető, ami a JECFA (a FAO és a WHO az élelmiszer adalékanyagokkal foglalkozó egyesített szakértői bizottsága) által megállapított ideiglenesen tolerálható heti bevitel 52 százaléka.

Az ólom egészségügyi hatásai a csillagra kattintva olvashatók *Az ólom egy mérgező nehézfém, nincs különösebb íze vagy szaga, a véráramban és a csontokban raktározódik és bár nagyobb része kiürül a szervezetből, felnőtteknél a hosszabb távú bevitel idegrendszeri panaszokat, vérzékenységet, vesekárosodást okozhat. Az ólom károsan hat az idegrendszere, az immunrendszerre és a hormonrendszerre; a szív- és érrendszerre; a vérképződésre és vesékre; a magzati fejlődésre és a szaporodási képességre is.

Ha a mennyiségeket egy hétre vetítjük, látszik, hogy csak élelmiszerekkel átlagosan 3,5-ször több ólmot viszünk be a szervezetünkbe, mint ami nem is hosszabb távon, hanem csak ideiglenesen elviselhető lenne számára. Ehhez jön még a levegőből és a csapvízből származó ólombevitel.

Ráadásul gyermekek esetén biztonságosnak mondható vérólomszint nincsen, így az ólom bevitelét minden forrásból minimalizálni kell. Az ivóvíz általi ólombevitel hosszú távú, kis dózisú ólombevitelt jelenthet, így leginkább a gyermekek mentális fejlődésére gyakorolt káros hatások emelhetők ki. Több kutatás is összefüggést mutatott ki gyermekeknél a vérólomszint és az IQ csökkent értéke között. A mentális fejlődésre leginkább a 2 éves kor körüli bevitel van negatív hatással az NNK anyaga szerint. Az ivóvíz ólomtartalma elsősorban a magzatok és a 6 év alatti kisgyermekek szellemi fejlődésére lehet káros, így leginkább a várandósok, gyermeket tervezők és kisgyermekes családok esetén fontos az ivóvíz általi ólombevitellel foglalkozni – írja az NNK.

Jó hír ugyanakkor, hogy az utóbbi évtizedekben a levegőben az ólomtartalmú üzemanyagok korlátozása és a környezetvédelmi intézkedések hatására folyamatosan csökken az ólomkoncentráció.

Az ivóvíz ólomtartalmát csökkenthetjük:

  • az iváshoz, főzéshez is használt csap napi egyszeri, legalább 1 perces kifolyatásával (ekkor nagyobb mennyiségű vizet is elrakhatunk, amit 1 napig lehet tárolni hűtőben)
  • csak hidegvíz vételével, főzéshez is

Víztisztító-teszt

Ha víztisztító mellett döntünk az ólomkockázat csökkentésére, fontos a megfelelő termék kiválasztása, mert nem mindegyik típus szűri ki teljesen az ólmot a csapvízból az NNK vizsgálata szerint, és használata hatással lehet a víz ásványianyag-tartalmára is. Hátránya, hogy a berendezésben pangó vízben baktériumok szaporodhatnak el, de ez helyes üzemeltetéssel elkerülhető. Néhány készülék esetében felhívják a figyelmet arra is, hogy 3 éven alul gyerekek itatására, táplálására nem ajánlott használni. Egy csapra szerelhető, az ólmot teljesen kiszűrő berendezés nagyjából 50 ezer forintnál kezdődik, és nagyjából 6 havonta kell cserélni a szűrőt benne, ami 15-20 ezer forint.

A víz ólom koncentrációjának meghatározására a legmegbízhatóbb módszer, a laboratóriumi körülmények között elvégzett vízvizsgálat. Bár a mintavétel és annak laboratóriumba történő eljuttatása feladatot jelent, a vizsgálati költség a legtöbb laboratóriumban kb. 2-3000 forint – írja az NNGyK. Bár, léteznek helyszínen alkalmazható gyorsmódszerek, de ezek kevésbé érzékenyek, és a legtöbb esetben csak a határértéket sokszorosan meghaladó koncentrációt mutatják ki. A laboratóriumi vízvizsgálatokhoz képest ezek kevésbé megbízhatóak és költségesebbek is – tették hozzá.

Csőcsere kell

Igazi megoldást azonban csak a teljes körű, azaz az egész épületre kiterjedő teljes csőcsere és egyéb ólomforrások cseréje jelenthet. A csövek mellett ugyanis kioldódhat ólom a vízórából, a horganyzott acélcsövekből, csaptelepekből, ólomtartalmú forrasztóanyagokból és rézcsövekből, ólomtartalmú idomokból is. 

A régi ólomcsövek teljes cseréje egy szaklap szerint 2020-ban nagyságrendileg 1,5 millió forint volt négy szintes társasház esetében, ami az esetleges csempebontás utáni helyreállítást, festést, alaposabb takarítást nem foglalja magában. Egy ilyen beruházásnak azon túl, hogy a csövek kicserélése után ólommentes, tiszta víz folyik majd a csapból, jelentős értéknövelő hatása is lehet az ingatlan bérbeadása vagy értékesítése esetén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet egészség lakhatás ólomkoncetráció társasház vízszennyezés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.