Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. június 5. 15:52 Adat, Élet

A magyar beteg önti magába a vény nélküli gyógyszert, hátha jobban lesz

Horrortörténetek a várólistákról, folyamatosan romló személyzeti feltételek a kórházakban, kibogozhatatlan betegutak – a magyar egészségügyről sokat el lehet mondani, de azt, hogy hatékonyan működik, nehezen. Szemellenzősnek nem érdemes lenni, várólisták mindenhol vannak, nincs olyan ország, ahol elegendő orvos és ápoló jut a betegekre. Az Eurostat szerint Európában a két fő ok, amiért valaki nem tud egészségügyi ellátáshoz jutni, az vagy a várólista, vagy az, hogy az egészségügyi szolgáltatás túl sokba kerül.

Az Eurostat felmérésében azonban megpróbáltak mélyebbre is ásni, ezért rákérdeztek a további okokra is. A válaszadók 0,4 százaléka mondta, hogy inkább vár, hátha magától javulni kezd az állapota (itt a 0,4 nem tűnik olyan nagy számnak, de ha összevetjük azzal, hogy a várólista hossza miatt a válaszadók 1 százaléka, az árak miatt 0,9 százalék nem megy orvoshoz, már más megvilágításba kerül).

A másik ok, ami éppen csak lemaradt, a félelem: az EU lakosainak 0,3 százaléka fél az orvostól vagy a kezeléstől, ezért halogatja, vagy meg sem látogatja az orvost.

De mi a helyzet Magyarországon?

Ha a bátorságot nézzük, nem lehet panasz, egy tizedszázalékkal merészebb a magyar átlag az unióshoz képest, míg ott 0,3 százalék mondta, hogy fél az orvostól, itthon ez az Eurostat adatai szerint csak 0,2 százalék nem megy azért orvoshoz, mert fél tőle, vagy a kezeléstől.

Ellenben a magyar ember kivár, hátha jobb lesz – nem is kicsi a különbség, míg az EU-átlag 0,4 százalék, addig a magyarok körében ez már jóval bevettebb taktika, és itt 1,4 százalék inkább dönt úgy, vár, hátha jobb lesz. Ez a mentalitás az EU-átlaghoz képest még fokozottan van jelent Csehországban, Dániában és Horvátországban is.

A kivárás azonban nem jelenti azt, hogy a magyarok a fogukat csikorgatva ülnek a fotelban, és a reménykedésen kívül mást nem csinálnak. Ha megvizsgáljuk, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek mely országokban fogynak a legjobban, akkor egyből az élbolyban találjuk Magyarországot, ahol évek óta bőven az EU-s átlag feletti mértékben fogynak azok a gyógyszerek, amiknek beszerzéséhez nem kell orvoshoz menni.

Szintén érdemes itt megvizsgálni azt is, hogy egy átlagos háztartás mennyit költ egészségügyi kiadásokra. A magyarok ebben a tekintetben is a mezőny élvonalához tartoznak, a háztartások komoly pénzeket költenek arra, hogy magánúton próbálják rendezni az egészségi állapotukat.

Ezt támasztja alá az is, hogy egyébként az EU-országokban többnyire többen használnak vényköteles, mint vény nélkül felírható gyógyszereket, viszont a mi régiónkban (Csehország, Szlovákia, Magyarország) szembetűnő, hogy ennek az ellenkezője igaz, és több vény nélkül kapható gyógyszer fogy, mint vényköteles.  (Az adatokban érdekesség, hogy kiemelkedik Finnország, melynek egészségügye globálisan is jó hírnek örvend, ennek ellenére nagyon magas a vény nélküli receptek forgalma, itt az egyik meghatározó faktor az az ország nagy területe és  az alacsony népsűrűség kombinációja lehet, nehéz eljutni az orvoshoz.)

Ráadásul ez a helyzet csak romlott a Covid-járvánnyal, a lezárások miatt rengeteg szűrővizsgálat maradt el. Egy korábbi cikkünkben az Affidea nevű, képalkotási eljárásokkal és diagnosztikával is foglalkozó magánszolgáltató gasztroenterológiai központjának vezetője, Sike Róbert azt mondta, hogy az összes vastagbélrákszűrő vizsgálat elmaradt az elmúlt két évben, így a korai stádiumú daganatos betegségek felismerése nem történt meg. „Várhatóan az elkövetkező években emelkedni fog a súlyos állapotú betegek száma, akiknek az életét meg lehetett volna menteni, ha időben felismerjük a rák jelenlétét vagy az azt megelőző állapotot.”

A cikk megjelenését a Hungaropharma Zrt. támogatta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFogatlanok népe? Mit mondanak el a magyar társadalomról a gyerekek szuvas fogai?A fogak állapota az egyik legelemibb társadalmi státuszjelző, és egy friss kutatás eredményeiből először derült ki átfogóan ennek összefüggése a gyermekkori szegénységgel.

Kapcsolódó cikk: Az egész EU-ban nálunk sújtják a legtöbb embert a járvány miatt elhalasztott orvosi vizsgálatok és beavatkozásokTörlésSzerkesztés

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet egészségügy gyógyszerfogyasztás Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.