Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 24. 15:07 Élet

Egymás után jönnek ki Orbán-kritikus szövegekkel a legfelkapottabb magyar zenészek

Múlt héten jelent meg az egyik legfelkapottabb magyar együttes, a Carson Coma új száma, amelyben nyíltan kritizálják az Orbán-rendszert, Fekete Giorgio frontember spriccelő gyűlöletről és pálinkagőzös hedonizmusról énekel.

Miért fontos ez? Egy olyan vonulathoz csatlakozott ezzel a Carson Coma, amely teljesen újszerű a magyar könnyűzenében: számos top előadó egymás után jön ki Orbán-kritikus számokkal az elmúlt fél-egy évben.

Előzmények: a jelenleg talán első számú magyar előadó, a Spotify-on leghallgatottabb Azariah pár hete kijött számában énekli, hogy „konzervatív módon ereszkedhettek majd térdre, hogy a pokolban kijárat nem lesz – reszkethettek végre”.

Tágabb kontextus: a jelenség erős generációs törést is jelez, mivel a 60-as, 70-es években feltűnt pop-rock nemzedék jelentős része felsorakozott Orbán és a Fidesz mögött, ahogy a 24.hu korábban összefoglalta.

  • Míg a Fidesz mögé beálló zenészek „nem is maradtak ellentételezés nélkül”, az említett fiatalabb együttesek politizált szövegeiben annak is lehet szerepe, hogy piaci alapon sikeresek, nem függenek az államtól.
  • Ahogy Fekete Giorgio is mondta a Partizán videóban: sikerült eljutniuk odáig, hogy csak a zenével foglalkozhatnak, és egyre kevésbé érdekli, hogy milyen következményei lehetnek a hasonló szövegeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy emelkedett fel Orbán Viktor a rendszerváltás előttKorabeli újságcikkek alapján Orbán mára korántsem fordult ki magából annyira, mint elterjedt. Kockázatvállaló képessége és pragmatizmusa már akkor megkülönböztette riválisaitól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Orbán Viktor popzene Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.