Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 24. 15:07 Élet

Egymás után jönnek ki Orbán-kritikus szövegekkel a legfelkapottabb magyar zenészek

Múlt héten jelent meg az egyik legfelkapottabb magyar együttes, a Carson Coma új száma, amelyben nyíltan kritizálják az Orbán-rendszert, Fekete Giorgio frontember spriccelő gyűlöletről és pálinkagőzös hedonizmusról énekel.

Miért fontos ez? Egy olyan vonulathoz csatlakozott ezzel a Carson Coma, amely teljesen újszerű a magyar könnyűzenében: számos top előadó egymás után jön ki Orbán-kritikus számokkal az elmúlt fél-egy évben.

Előzmények: a jelenleg talán első számú magyar előadó, a Spotify-on leghallgatottabb Azariah pár hete kijött számában énekli, hogy „konzervatív módon ereszkedhettek majd térdre, hogy a pokolban kijárat nem lesz – reszkethettek végre”.

Tágabb kontextus: a jelenség erős generációs törést is jelez, mivel a 60-as, 70-es években feltűnt pop-rock nemzedék jelentős része felsorakozott Orbán és a Fidesz mögött, ahogy a 24.hu korábban összefoglalta.

  • Míg a Fidesz mögé beálló zenészek „nem is maradtak ellentételezés nélkül”, az említett fiatalabb együttesek politizált szövegeiben annak is lehet szerepe, hogy piaci alapon sikeresek, nem függenek az államtól.
  • Ahogy Fekete Giorgio is mondta a Partizán videóban: sikerült eljutniuk odáig, hogy csak a zenével foglalkozhatnak, és egyre kevésbé érdekli, hogy milyen következményei lehetnek a hasonló szövegeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy emelkedett fel Orbán Viktor a rendszerváltás előttKorabeli újságcikkek alapján Orbán mára korántsem fordult ki magából annyira, mint elterjedt. Kockázatvállaló képessége és pragmatizmusa már akkor megkülönböztette riválisaitól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Orbán Viktor popzene Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.