Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 24. 15:07 Élet

Egymás után jönnek ki Orbán-kritikus szövegekkel a legfelkapottabb magyar zenészek

Múlt héten jelent meg az egyik legfelkapottabb magyar együttes, a Carson Coma új száma, amelyben nyíltan kritizálják az Orbán-rendszert, Fekete Giorgio frontember spriccelő gyűlöletről és pálinkagőzös hedonizmusról énekel.

Miért fontos ez? Egy olyan vonulathoz csatlakozott ezzel a Carson Coma, amely teljesen újszerű a magyar könnyűzenében: számos top előadó egymás után jön ki Orbán-kritikus számokkal az elmúlt fél-egy évben.

Előzmények: a jelenleg talán első számú magyar előadó, a Spotify-on leghallgatottabb Azariah pár hete kijött számában énekli, hogy „konzervatív módon ereszkedhettek majd térdre, hogy a pokolban kijárat nem lesz – reszkethettek végre”.

Tágabb kontextus: a jelenség erős generációs törést is jelez, mivel a 60-as, 70-es években feltűnt pop-rock nemzedék jelentős része felsorakozott Orbán és a Fidesz mögött, ahogy a 24.hu korábban összefoglalta.

  • Míg a Fidesz mögé beálló zenészek „nem is maradtak ellentételezés nélkül”, az említett fiatalabb együttesek politizált szövegeiben annak is lehet szerepe, hogy piaci alapon sikeresek, nem függenek az államtól.
  • Ahogy Fekete Giorgio is mondta a Partizán videóban: sikerült eljutniuk odáig, hogy csak a zenével foglalkozhatnak, és egyre kevésbé érdekli, hogy milyen következményei lehetnek a hasonló szövegeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍgy emelkedett fel Orbán Viktor a rendszerváltás előttKorabeli újságcikkek alapján Orbán mára korántsem fordult ki magából annyira, mint elterjedt. Kockázatvállaló képessége és pragmatizmusa már akkor megkülönböztette riválisaitól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Orbán Viktor popzene Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2023. május 30. 14:28 Élet

Az alkotóknak óriási siker, a Nemzeti Filmintézetnek kudarc az Arany Pálma

Kategóriájában a világ egyik legrangosabb elismerését kapta meg Buda Flóra Anna rövidfilmje, de szinte rögtön utána kirobbant a vita, hogy mit jelent ebben a kontextusban a „magyar siker”.

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. május 31. 18:17 Vállalat

Lehet óránként 35 millió forint bevételt csinálni az építőiparban

A Market Zrt. két év alatt több mint 50 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki tulajdonosainak, köztük Orbán Viktor túravezetőjének.

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Jól lőtte be a kormány, hogy meddig vághatja vissza a rezsicsökkentést

Jelentősen drágult a gáz és az áram, de a jövedelmekhez viszonyítva volt már rosszabb is a helyzet a lakosság számára. A vállalatok sokkal kevésbé szerencsések.