Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 20. 13:02 Élet

A távoktatás csak rontott a gyerekek szövegértésén

10 évvel ezelőtti szintre estek vissza a magyar ötödik osztályosok szövegértési képességei az elmúlt években egy nemzetközi oktatási felmérés, a PIRLS nemrég közzétett, 2021-re vonatkozó eredményei szerint.

Számokban: a Progress in International Reading nevű felmérésben a magyar diákok átlagos eredménye 2021-ben 539 pont volt, 15 ponttal kevesebb, mint 2016-ban, és pontosan ugyananyi, mint 2011-ben.

  • Hosszabb időtávon viszont egyértelmű trend nincs, ahogy az a fenti ábrán is látszik.

10 ország ért el Magyarországnál jelentősen jobb eredményeket a mérésben részt vevő 57 ország közül, ebben a mezőnyben a magyar eredmények átlag felettiek.

  • A környező országok eredményei hasonlóak vagy rosszabbak, regionálisan egyedül Horvátország emelkedik ki (557 ponttal).

A jó társadalmi hátterű és a hátrányos helyzetű diákok eredményei között hatalmas volt a különbség (átlagban 582, illetve 462 pontot értek el a teszten).

  • A kiváló teljesítményt elérők aránya hasonló, viszont a leszakadók aránya nagyobb Magyarországon más országokkal összehasonlítva.

A gyengébb eredményeket részben a járvány miatt elrendelt távoktatás magyarázza: 24 országban csökkent a teljesítmény, 13-ban stagnált, de volt 11 ország is, ahol javult.

Miért fontos ez? Ha több diák sajátítaná el az alapkészségeket az iskolában, az jelentős gazdasági előnyökkel járna Magyarország számára – erről beszélt pár hónapja Eric Hanushek, a Stanford Egyetem oktatáskutatója az MTA-n tartott előadásában.

Felülnézet: Sokat számít, hogy a PIRLS-felmérést 4. és 5. osztályban végzik el, a 15 éves korban végzett PISA-felmérés szerint ugyanis szövegértésben Magyarország jóval az OECD-átlag alatti eredményeket szokott elérni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet általános iskola digitális oktatás oktatás PIRLS-teszt szövegértés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 05:03 Élet, Vállalat

Versenyhátrányba kerülhetnek a magyar gazdák, mégis nehezen váltanak a talajművelésben

A páréves távlatban sok előnnyel járó talajmegújító módszerek alkalmazása embrionális állapotban van, megnéztük egy helyszínen, hogy miért.

Stubnya Bence
2024. július 5. 05:25 Élet, Közélet

Rekord alacsony születésszámok: tankerhajót fordítana meg a kormány, de csodák nincsenek

A születésszámok és a termékenységi ráta is erősen csökkent az utóbbi hónapokban, miközben a demográfiai folyamatokat nem könnyű gyorsan megváltoztatni.

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.