Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 20. 13:02 Élet

A távoktatás csak rontott a gyerekek szövegértésén

10 évvel ezelőtti szintre estek vissza a magyar ötödik osztályosok szövegértési képességei az elmúlt években egy nemzetközi oktatási felmérés, a PIRLS nemrég közzétett, 2021-re vonatkozó eredményei szerint.

Számokban: a Progress in International Reading nevű felmérésben a magyar diákok átlagos eredménye 2021-ben 539 pont volt, 15 ponttal kevesebb, mint 2016-ban, és pontosan ugyananyi, mint 2011-ben.

  • Hosszabb időtávon viszont egyértelmű trend nincs, ahogy az a fenti ábrán is látszik.

10 ország ért el Magyarországnál jelentősen jobb eredményeket a mérésben részt vevő 57 ország közül, ebben a mezőnyben a magyar eredmények átlag felettiek.

  • A környező országok eredményei hasonlóak vagy rosszabbak, regionálisan egyedül Horvátország emelkedik ki (557 ponttal).

A jó társadalmi hátterű és a hátrányos helyzetű diákok eredményei között hatalmas volt a különbség (átlagban 582, illetve 462 pontot értek el a teszten).

  • A kiváló teljesítményt elérők aránya hasonló, viszont a leszakadók aránya nagyobb Magyarországon más országokkal összehasonlítva.

A gyengébb eredményeket részben a járvány miatt elrendelt távoktatás magyarázza: 24 országban csökkent a teljesítmény, 13-ban stagnált, de volt 11 ország is, ahol javult.

Miért fontos ez? Ha több diák sajátítaná el az alapkészségeket az iskolában, az jelentős gazdasági előnyökkel járna Magyarország számára – erről beszélt pár hónapja Eric Hanushek, a Stanford Egyetem oktatáskutatója az MTA-n tartott előadásában.

Felülnézet: Sokat számít, hogy a PIRLS-felmérést 4. és 5. osztályban végzik el, a 15 éves korban végzett PISA-felmérés szerint ugyanis szövegértésben Magyarország jóval az OECD-átlag alatti eredményeket szokott elérni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet általános iskola digitális oktatás oktatás PIRLS-teszt szövegértés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.