Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 20. 13:02 Élet

A távoktatás csak rontott a gyerekek szövegértésén

10 évvel ezelőtti szintre estek vissza a magyar ötödik osztályosok szövegértési képességei az elmúlt években egy nemzetközi oktatási felmérés, a PIRLS nemrég közzétett, 2021-re vonatkozó eredményei szerint.

Számokban: a Progress in International Reading nevű felmérésben a magyar diákok átlagos eredménye 2021-ben 539 pont volt, 15 ponttal kevesebb, mint 2016-ban, és pontosan ugyananyi, mint 2011-ben.

  • Hosszabb időtávon viszont egyértelmű trend nincs, ahogy az a fenti ábrán is látszik.

10 ország ért el Magyarországnál jelentősen jobb eredményeket a mérésben részt vevő 57 ország közül, ebben a mezőnyben a magyar eredmények átlag felettiek.

  • A környező országok eredményei hasonlóak vagy rosszabbak, regionálisan egyedül Horvátország emelkedik ki (557 ponttal).

A jó társadalmi hátterű és a hátrányos helyzetű diákok eredményei között hatalmas volt a különbség (átlagban 582, illetve 462 pontot értek el a teszten).

  • A kiváló teljesítményt elérők aránya hasonló, viszont a leszakadók aránya nagyobb Magyarországon más országokkal összehasonlítva.

A gyengébb eredményeket részben a járvány miatt elrendelt távoktatás magyarázza: 24 országban csökkent a teljesítmény, 13-ban stagnált, de volt 11 ország is, ahol javult.

Miért fontos ez? Ha több diák sajátítaná el az alapkészségeket az iskolában, az jelentős gazdasági előnyökkel járna Magyarország számára – erről beszélt pár hónapja Eric Hanushek, a Stanford Egyetem oktatáskutatója az MTA-n tartott előadásában.

Felülnézet: Sokat számít, hogy a PIRLS-felmérést 4. és 5. osztályban végzik el, a 15 éves korban végzett PISA-felmérés szerint ugyanis szövegértésben Magyarország jóval az OECD-átlag alatti eredményeket szokott elérni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet általános iskola digitális oktatás oktatás PIRLS-teszt szövegértés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2023. május 30. 14:28 Élet

Az alkotóknak óriási siker, a Nemzeti Filmintézetnek kudarc az Arany Pálma

Kategóriájában a világ egyik legrangosabb elismerését kapta meg Buda Flóra Anna rövidfilmje, de szinte rögtön utána kirobbant a vita, hogy mit jelent ebben a kontextusban a „magyar siker”.

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Hajdu Miklós
2023. május 26. 20:13 Adat, Élet

Olyan sok magyar él rabszolgasorban, mint Sopron vagy Tatabánya teljes lakossága

Változatos formában, de máig sokan süllyednek rabszolgasorsba, Magyarországon főleg a kiszolgáltatott, alacsony státuszú embereket fenyegeti a kényszermunka.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?