Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2023. január 20. 10:13 Élet

Különdíjat kapott munkatársunk a Fejlesztési Újságíró Díj pályázatán

A Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, a Mérték Médiaelemző Műhellyel partnerségben meghirdetett, negyedszer átadott Fejlesztési Újságíró Díjat. Különdíjat kapott munkatársunk, Pálos Máté, valamint Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), továbbá Czömpöl Bianka (Nyugat).

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat jutalmazza. A díj partnere a Mérték Médiaelemző Műhely, 2022-es támogatója pedig Hollandia és Finnország magyarországi nagykövetsége volt.

Bármely olyan, magyarországi médiumban 2021. december 1. és 2022. december 15. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik, ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet.

A díjra érkezett pályázatokat háromtagú szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, valamint Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője voltak.

A csütörtökön tartott díjkiosztón a zsűri kiemelte, hogy a mostani pályázatok között a szokásosnál is több volt a klasszikus fejlesztési témákkal foglalkozó cikk. A díjazott művek is tükrözik ezt a jelenséget: az energiaszegénységről, a klímaváltozás hazai következményeiről, a bérlakáshiányról és a kisebbségi jogokról szólnak. A riportok szerzői törekedtek a problémák alapos bemutatására, emellett a tágabb, adott esetben regionális vagy országos kontextus felvázolására, sőt, több esetben a megoldási törekvések ábrázolására is. A cikkek láttatják a küzdelmes emberi sorsokat, és ezáltal a problémákat megfoghatóvá, átélhetővé tették az olvasó számára is.

A fődíjat a zsűri a Szabad Európa újságírójának, Báthory Róbertnek adta, a „Ha le kell lőnöm a lovaimat, akkor majd lelövöm, aztán majd jövök én, ennyi” – Aszály és reménytelenség a magyar félsivatagban című cikkéért.

A zsűri értékelése szerint a cikk valóságossá és átélhetővé teszi a klímaválságot, a Homokhátságon élni és dolgozni próbáló emberek életén keresztül. A téma fontossága ellenére nem kap elegendő figyelmet a magyar nyilvánosságban, de a díjazott riport kiváló újságírói eszközökkel hozza azt közel az olvasókhoz.

A zsűri három különdíjat is kiosztott: díjazták Pálos Mátét, a G7 újságíróját, akinek Energiaszegénység élesben: megnéztük a kályhaépítő önkéntesek munkáját című cikke azt mutatta be, hogy az ország egyik legszegényebb településén, a baranyai Ágon kályhaépítő mesterek és önkéntesek szociáliskályha-programmal, a helyi lakosokkal közösen hozott döntések alapján igyekeznek enyhíteni az energiaszegénységet: az elavult vaskályhákat modern hőoszlopokra cserélik. A hazai korszerűtlen, környezetszennyező, egészségkárosító szilárdtüzelés problémájára hívja fel a figyelmet, és a helyi közösségeknek a megoldás felkutatásába való bevonásának eredményességét hangsúlyozza.

Szintén díjat kapott Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), akiknek Egy utolsó fotót szeretett volna az ikrekről, Istvánt és Tamást pedig arra kérte: nagyon szeressék a babákat! című riportja egy szivárványcsalád életét mutatja be. A Telex munkatársai egy évig követték István, Tamás és az örökbe fogadott ikrek mindennapjait. A zsűri értékelése szerint a riport roppant elgondolkodtató, magával ragadó, árnyalt és őszinte történet az elfogadásról, a kisebbségi létről és a szeretetről.

A harmadik különdíjat Czömpöl Bianka, a Nyugat.hu újságírója kapta, Mindenkinek lakni kell valahol – Közvetítő lett a város a bérlők és a bérbeadók között Szombathelyen című cikkéért, amely a nyugat-európai ihletésű közösségi bérlakásrendszer bevezetéséről szól, amelynek lényege, hogy a városi önkormányzat a bérbeadók és a bérlők között közvetítve igyekszik enyhíteni a lakhatási szegénységet. A történet feldolgozási módja a megoldási lehetőségre összpontosít, egyúttal hangsúlyozza a helyi partnerség, együttműködés szerepét a tartós gondok enyhítésében.

Rajtuk kívül a zsűri kiemelte Bihari Ádám „Az izraelinek arab vagyok, az arabnak cigány” és Rettegés, kétségbeesés és fegyverropogás – helyszíni riport a szerb–magyar határról, ahol embercsempészek háborúja dúl, című riportjait, Kálmán Attila (Investigate Europe) Kibírhatatlanul drága a lakhatás, és ehhez csendben a kormány is asszisztált című, valamint Kocsis Árpád (Mérce) Menekültválság a felülről szított migránsgyűlölet országában című cikkét, valamint a Telex és a hvg.hu ukrajnai háborúról szóló helyszíni tudósításait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnergiaszegénység élesben: megnéztük a kályhaépítő önkéntesek munkájátA Baranya megyei Ágon jártunk, ahol a házakban a meleget adó kályha egyáltalán nem hétköznapi látvány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fejlesztés G7 g7.hu újságírás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.