Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. december 25. 14:10 Élet

Helyettesítheti az emberi érintés jótékony hatását egy háziállat?

Az emberek közötti érintés bizonyítottan jótékony hatással van a mentális egészségre. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem megoldható, hogy az emberek mindennapjainak része legyen más emberekkel a fizikai kontaktus – erre kiváló példa volt a koronavírus-járvány.  

A fizikai kontakt elhanyagolása könnyen a mentális betegségek felerősödéséhez vagy egyéb problémákhoz vezethet. Janette Young és szerzőtársai egy kvalitatív kutatásban jártak annak utána, hogy vajon helyettesíthető-e ez a fajta érintkezés a háziállatok érintésével.  

Bizonyos becslések szerint ma már nagyjából az emberiség felének van legalább egy háziállata. Bár a kutya és a macska a legnépszerűbbek, ezen túl számos emlős, madár, hüllő vagy akár hal is a házikedvencek listáját bővíti. A koronavírus járvány alatt világszerte megnövekedett a háziállatok örökbefogadása vagy vásárlása.  Youngék 32 ember interjúvoltak meg a háziállatukkal kapcsolatban, ők az idősebb generációból kerültek ki, átlagosan 70 évesek voltak.

Szinte mindenki beszámolt arról, hogy jobban érzik magukat attól, hogy van fizikai kontaktusa a háziállatával, már attól is, ha csak simogatják őket.  

De ezen kívül fontos az is, hogy ez az ember és állat közötti érintkezés kölcsönös legyen. Az is hozzájárul az érintés jótékony hatásához, hogy egyértelmű az állatokkal élőknek, hogy a háziállatok is igénylik és élvezik a fizikai közelséget.  

Többen beszámoltak arról, hogy úgy gondolják kifejezetten megérzi kiskedvencük, ha rossz kedvük van és akkor különösen bújósak lesznek. Az egyik megkérdezettnek még a krónikus fájdalmain is segít a háziállatai közelsége. Cserébe az állatok is igényt tartanak rá, sőt néha követelik is a fizikai törődést, amikor szükségük van rá.  

Az tehát a kvalitatív eredményeken látszik, hogy mindkét félnek fontos a fizikai érintkezés és az elbeszélések alapján valóban jótékony hatással van a háziállatokkal együtt élőkre, hogy van kivel érintkezniük akkor is, ha ezt esetleg emberekkel nem tudják megtenni valamilyen okból.  

Ezt a hatást pedig nem csak a hagyományos értelemben vett bújós állatok érték el, volt a megkérdezettek között, akinek madár raja volt és ő is úgy érezte, hogy jótékony hatással van rá, ha meg tudja őket simogatni. De még olyan is volt, akinek egy krokodil a háziállata (itt érdemes megjegyezni, hogy a kutatás Ausztráliában zajlott).  

A szerzők a pozitív eredményekre támaszkodva felvetik, hogy mivel az állatok sikeresek a magányosság és a mentális problémák leküzdésében, érdemes lenne integrált szerepek kapniuk a betegellátásban és az idősotthonokban. A mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásukkal segítenék a betegek gyógyulását és az idősebbeknek könnyebbé tenné a mindennapjait.  

Viszont ezek mellett fontos az is, hogy mivel ennyire részeivé váltak a mindennapjainknak, ráadásul ilyen nagy segítséget jelentenek a gazdáknak, kiemelten figyelni kell a jogaikra, hogy ne kerülhessenek olyan helyzetbe, hogy az ő igényeikkel nem törődnek a gazdáik vagy akár még rosszul is bánnak velük.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet háziállatok járvány koronavírus mentális egészség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.