Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. december 25. 14:10 Élet

Helyettesítheti az emberi érintés jótékony hatását egy háziállat?

Az emberek közötti érintés bizonyítottan jótékony hatással van a mentális egészségre. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem megoldható, hogy az emberek mindennapjainak része legyen más emberekkel a fizikai kontaktus – erre kiváló példa volt a koronavírus-járvány.  

A fizikai kontakt elhanyagolása könnyen a mentális betegségek felerősödéséhez vagy egyéb problémákhoz vezethet. Janette Young és szerzőtársai egy kvalitatív kutatásban jártak annak utána, hogy vajon helyettesíthető-e ez a fajta érintkezés a háziállatok érintésével.  

Bizonyos becslések szerint ma már nagyjából az emberiség felének van legalább egy háziállata. Bár a kutya és a macska a legnépszerűbbek, ezen túl számos emlős, madár, hüllő vagy akár hal is a házikedvencek listáját bővíti. A koronavírus járvány alatt világszerte megnövekedett a háziállatok örökbefogadása vagy vásárlása.  Youngék 32 ember interjúvoltak meg a háziállatukkal kapcsolatban, ők az idősebb generációból kerültek ki, átlagosan 70 évesek voltak.

Szinte mindenki beszámolt arról, hogy jobban érzik magukat attól, hogy van fizikai kontaktusa a háziállatával, már attól is, ha csak simogatják őket.  

De ezen kívül fontos az is, hogy ez az ember és állat közötti érintkezés kölcsönös legyen. Az is hozzájárul az érintés jótékony hatásához, hogy egyértelmű az állatokkal élőknek, hogy a háziállatok is igénylik és élvezik a fizikai közelséget.  

Többen beszámoltak arról, hogy úgy gondolják kifejezetten megérzi kiskedvencük, ha rossz kedvük van és akkor különösen bújósak lesznek. Az egyik megkérdezettnek még a krónikus fájdalmain is segít a háziállatai közelsége. Cserébe az állatok is igényt tartanak rá, sőt néha követelik is a fizikai törődést, amikor szükségük van rá.  

Az tehát a kvalitatív eredményeken látszik, hogy mindkét félnek fontos a fizikai érintkezés és az elbeszélések alapján valóban jótékony hatással van a háziállatokkal együtt élőkre, hogy van kivel érintkezniük akkor is, ha ezt esetleg emberekkel nem tudják megtenni valamilyen okból.  

Ezt a hatást pedig nem csak a hagyományos értelemben vett bújós állatok érték el, volt a megkérdezettek között, akinek madár raja volt és ő is úgy érezte, hogy jótékony hatással van rá, ha meg tudja őket simogatni. De még olyan is volt, akinek egy krokodil a háziállata (itt érdemes megjegyezni, hogy a kutatás Ausztráliában zajlott).  

A szerzők a pozitív eredményekre támaszkodva felvetik, hogy mivel az állatok sikeresek a magányosság és a mentális problémák leküzdésében, érdemes lenne integrált szerepek kapniuk a betegellátásban és az idősotthonokban. A mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásukkal segítenék a betegek gyógyulását és az idősebbeknek könnyebbé tenné a mindennapjait.  

Viszont ezek mellett fontos az is, hogy mivel ennyire részeivé váltak a mindennapjainknak, ráadásul ilyen nagy segítséget jelentenek a gazdáknak, kiemelten figyelni kell a jogaikra, hogy ne kerülhessenek olyan helyzetbe, hogy az ő igényeikkel nem törődnek a gazdáik vagy akár még rosszul is bánnak velük.  

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet háziállatok járvány koronavírus mentális egészség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Fontos

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?