Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. november 5. 07:09 Élet

Némileg nőtt a mélyszegénységben élők aránya, de tíz éves távlatban harmadára csökkent

A mai hírlevélben lesz szó kárpátaljai cigány menekültekről, az egyiptomi klímacsúcsról, a visszaszoruló szegénységről, egy ingázó bányamérnökről és az iráni tüntetésekről.

A hírlevélre ide kattintva lehet feliratkozni. A email-fiókokba érkező eredeti verziót ide kattintva lehet megnézni, az egyszerűsített pedig így néz ki:

G7 Reggel

2022. november 5. | Gazdasági sztorik öt percben

A mai részben lesz szó kárpátaljai cigány menekültekről, az egyiptomi klímacsúcsról, a visszaszoruló szegénységről, egy ingázó bányamérnökről és az iráni tüntetésekről.

1. Napi G7: Elzárt sátrak

Az Ukrajnából Magyarországra érkező cigányok – akik nagy többségében magyar nyelvűek – kívülről alig láthatóak és látványosan más intézményes gyakorlatokkal kénytelenek találkozni, mint a többség.

Általános helyzetük: szinte biztosan nem adnak ki nekik albérletet, súlyosan információhiányos helyzetben vannak, és ha egyáltalán foglalkozik velük az ellátórendszer, jellemzően elkülönítve, a leginkább szegregált helyekre kerülnek.

  • Az albérletpiacon akkor is teljesen általános az elutasítás, ha nem nagycsaládok jelentkeznek, hanem csak egy anya a gyerekével.

Alunézet: egy mintegy 300 roma menekültet szállító vonat Záhonyba érkeztével a polgármester elrendelte az önkormányzat és a Református Szeretetszolgálat által működtetett sátrak lezárását – idéz egy esetet egy kutatói jelentés.

Mi történt velük? Mivel a menekültek fogadására kijelölt BOK-csarnokba érkező romákat jóval kevesebben akarták befogadni, őket államilag kijelölt menekültszállásokra szállították.

  • Ezek részben vidéki befogadóállomások, amelyekben nagyrészt kárpátaljai romákat helyeztek el, távol a munka- vagy bármiféle egyéb lehetőségektől.
  • A romák 70 százaléka menekültszállóra, kisebb része magánlakásba került egy kismintás, nem reprezentatív felmérés szerint.

Ellátás: átmeneti szálláslehetőség és egészségügyi ellátás mellett létfenntartási támogatásként menekültként havi 22800 forint, gyermekenként pedig további 13700 forint jár.

Mit mondanak ők? Az idézett kutatás szerint a kárpátaljai romák többnyire még a legrosszabb szállásokról is pozitívan nyilatkoztak.

  • “Még ezek is előrelépést jelentettek az otthoni, Kárpátalján cigánytábornak nevezett telepek életkörülményeihez képest” – mondta Eredics Lilla, az akciókutatás egyik vezetője.
  • Az egészségüggyel kapcsolatban ugyanakkor megalázó helyzetekről és kommunikációról számoltak be, és többen elcsodálkoztak a várólistákon.

2. Erre odafigyeltünk: Egyiptomi klímacsúcs

Vasárnap kezdődik és szűk két hétig tart az ENSZ klímakonferenciája az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, és várhatóan élezni fogja a legnagyobb szennyező, iparosodott országok és a fejlődő országok közötti szembenállást.

Miről fog szólni? A találkozó egyik legfontosabb célja az lesz, hogy megállapodjanak arról, hogy a fejlett országok – mint az USA, az EU-tagok vagy Japán – hogyan és mennyi pénzt adjanak a fejlődő országoknak a klímaváltozásra való felkészülésben.

Miért fontos ez? A klímaváltozást előidéző károsanyagokat legnagyobb részben az iparosodott országok bocsájtják ki – vagy az ott fogyasztott termékek gyártása -, a változó éghajlatnak azonban leginkább szegény és vétlen országok vannak kitéve.

  • Afrika mintegy 3 százalékban járult hozzá a klímaváltozást előidéző szén-dioxod-kibocsátáshoz, míg az USA és az EU összesen 43 százalékban.
  • Pakisztán egy főre jutó kibocsátása ötöde a világátlagnak és fele a fenntartható szintnek, mégis a klímaváltozásnak leginkább kitett országok között van, az idei brutális áradás után az ország harmada került víz alá.

Mit mond a Nyugat? A téma több mint húsz éve terítéken van, ígéretek is születtek, érdemi lépések azonban nem. Az USA és EU most is nyitottnak mondja magát a tárgyalásokra, de konkrét elképzelésekről nem lehet tudni.

Tágabb kontextus: a klímacsúcs előtt jelent meg egy összesítés, amely a világ 2000 legnagyobb cégét vizsgálta klímaszempontból. Harmadrészüknél szerepel célként a zéró-kibocsátás, de az ilyen cégek mindössze hét százaléka halad terv szerint.

  • A jelentés ugyanakkor nem jellemzi ezt zöldre mosásként, mert a zéró-kibocsátást célzó cégek nagyobb mértékben csökkentik szennyezésüket, mint akiknek nincs ilyen terve.

3. További tartalmak: Nolhtaced és egy inspiráló nigériai tudós

  • Teljesítmény alapján béreznék az orvosokat, praxisokat szüntetnének meg és koncentrálnák az ellátást az egészségügy átalakításáról szóló, véglegesként jellemzett terv szerint (Népszava)
  • A 2008 utáni években pangott legutoljára annyira a magyar ingatlanpiac, mint most októberben a tranzakciószámok alapján. Az újonnan kihelyezett lakáshitelek száma is visszaesett (G7)
  • Hiába volt Jellinek Dániel szerint érvényes, aláírt szerződése a régió legnagyobb mezőgazdasági cége, a Fortenova 43 százalékos megvásárlására, mégis egy egyesült arab emírségekbeli befektető lett a vevő (24.hu)
  • Indulhat az aláírásgyűjtés a kínai CATL debreceni akkumulátorgyárról szóló népszavazásért, miután az LMP által benyújtott kezdeményezést a törvényi határidő lejártáig senki sem támadta meg (Debreciner)
  • Három belga Decathlon áruház megfordította a nevét egy hónapra Nolhtacedre, hogy a fordított irányú vásárlást promotálja, azaz a vásárlók által behozott és helyrepofozott használt termékek értékesítését (NRGreport)
  • Inspiráló történet egy nigériai tudósról, aki az olajipar miatt a világ egyik leginkább szennyezett részén, a Niger-deltánál próbálja felszámolni az olajszennyezést célzottan ültetett növényekkel (BBC)

4. Napi chart: Visszaszoruló szegénység

Jelentősen mértékben szorult vissza a szegénység Magyarországon az elmúlt tíz évben a KSH adatai alapján. A héten publikált adat alapján 2020-ban 8,3 százalék volt a súlyos deprivációban élők aránya.

  • Ez azt jelenti, hogy az alábbi 9 tételből legalább 4 vonatkozik rájuk: fizetési hátralék, fűtés hiánya, évi egyhetes nyaralás hiánya, illetve anyagi okból nincs autója, tv-je, mosógép, telefonja és nem tud kétnaponta húst enni.

5. Személyes perspektíva: Ingázó bányamérnök

A Veszprémben élő Jánossal ezen az úton találkoztunk, amint éppen cigizett a hosszú hétvégén, de képet nem szeretett volna magáról.

Mivel foglalkozik? A 60 éves bányamérnök heti négy napot a Mátrában tölt, ahol egy ércbánya rekultivációján dolgozik öt éve. Először ingázik – egy panzióban alszik -, korábban egy hivatalban dolgozott, de “ez egész más pénzben és kultúrában”.

  • “A hivatalban nem az lényeg, hogy megoldjuk a problémát, hanem hogy betartsuk a jogszabályt” – írta le tömören a különbséget.
  • A hétvégén hobbijának, egyben másodállásának hódol: bányaipari gépeket tervez és programoz.

Politika: áprilisban a Fideszre szavazott, de most mérges “a Viktorra”, mert “a választások előtt sokat ígért, de kiderült, hogy nem mondott igazat”. Nem tetszik neki, hogy “beállt Oroszország mögé”, ahogy a “pénzpolitikája” sem.

  • Szerinte az ársapkák miatt magasabb nálunk az infláció más országoknál, ez személyes tapasztalat, mivel nemrég Ausztriában és Németországban járt.

6. Külső szemlélő: Hadjárat a klímapánik ellen

Balásy Zsolt a Hold Alapkezelő elemzője, a Holdblog szerzője.

Milyen tartalom volt rá nagy hatással a héten? Az Economist cikke, amely szerint a globális felmelegedést nem lehet 1,5 fok alatt tartani, a bolygó veszedelmesen meleg lesz és ezért többet kell áldozni az alkalmazkodásra.

Miért? „2019-ben egy Economist különkiadás hatására kezdtem el egy ‘keresztes hadjáratot‘ a klímapánik ellen, mivel sehol nem volt benne leírva, hogy a CO2 kibocsátás elleni hadakozásnak milyen irgalmatlan költségei lennének és mennyivel hatékonyabb módszerek létezhetnek. Most könnyes szemmel olvastam az Economist (én olvasatomban) “mea culpa”-ját, mivel kimondták, hogy a felmelegedés elkerülhetetlen, de a világvége nem, és érdemesebb lehet az adaptációval foglalkozni kezdetleges CO2 kímélő technológiák költséges erőltötésénél.”

7. Múltidéző: Tömegtüntetések Iránban

Mikor jelent meg? Magyar Ifjúság, a kommunista ifjúsági szövetség központi lapjának 1978. szeptember 3-i számában.

Mi jelent meg? “Iránból már a tavasszal is utcai tüntetésekről, erőszakos cselekményekről tudósítottak a hírügynökségek. Az összetűzések központja a Teherántól kb. 100 kilométerre levő Kum városa volt. A zavargások hevességét jellemzi, hogy a kormány a hadsereg páncélosait vetette be rendcsinálás céljából, s az uralkodó pár kénytelen volt elhalasztani néhány nappal előzetesen tervbe vett külföldi utazását. A tüntetések a katonaság bevetése ellenére sem szűntek meg. Sőt, mind hevesebbekké váltak, s átterjedtek Irán minden nagyvárosára, Teheránra is. A síita vezetők fő célja ma a vallás befolyásának visszaállítása a rohamosan kapitalizálódó Iránban.” (Arcanum Adatbázis)

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hírlevél Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.