Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 26. 16:54 Élet

Veszélyben az európai szőlőtermés az extrém időjárás miatt, a magyar borexport viszont nőhet

Hőhullámok, aszályok, tüzek nehezítik a mezőgazdasági termelők életét szerte Európában, a borászok több kiemelt európai borvidéken attól tartanak, hogy az idei termés csak a háromnegyede lesz a többéves átlagnak. Ráadásul a jövőben még extrémebb és kiszámíthatatlanabb időjárási körülményekre kell felkészülniük. 

Európa a globális átlagnál gyorsabban melegedik, egyre gyakoribbak a rekord magas hőmérsékletek, aszályok. Így az erdő- és bozóttüzek szezonja hamarabb kezdődik Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is.

Hamuíz és csepegtetés

Bordeaux-ban július közepén kétszer is lángra kaptak területek, még a városban is füstszag érződött. Előfordult, hogy a tűz miatt neves borászatot is evakuálni kelett, de a szőlő végül megmenekült, a szél az utolsó pillanatban megfordult. A bordeaux-i termelők mégsem lehetnek teljesen nyugodtak, ugyanis a forró napok az előrejelzések szerint folytatódnak. 

A szőlőt nemcsak a lángok, hanem a füst is károsíthatja: ha a tőkék fölött lebeg több napig, a bor hamus bukét kaphat. Erre viszont senki sem vevő.

Ha nem fenyeget tűz, nincs füst a közelben, az aszállyal kezd küzdeni: az extrém forróságban a nap megégeti a növényt, a szárazabb föld miatt pedig lassabban termel cukrot, a szőlőszemek kisebbek lesznek. Mindez kevesebb termést és gyengébb minőséget jelent. Egy innovatív bordeaux-i borászat árnyékot adó fákat ültet a szőlő közé, hogy csökkentse a tőkéket sújtó hatásokat. 

Portugáliában az utóbbi napokban tíz tüzet jelentettek, de egyelőre szőlőben nem keletkezett kár. A termelők inkább az extrém forrósággal küzdenek: nemrég 47 fokot mértek, ilyen meleg utoljára 1941-ben volt a területen. A mindig optimista gazdák lehűlésben és némi esőben reménykednek a következő pár hétre.

Spanyolországban szőlőtőkék is elégtek Galíciában, és az egész országban tombol a forróság. A katalóniai Torres pincészet jelentése szerint a tűz eddig elkerülte a dűlőit, inkább az elhúzódó hőhullámok okozta károkat igyekeznek enyhíteni. A csepegtetőrendszerek ebben alapvető fontosságúnak bizonyultak. 

Olaszország északi részén, Piemontban aszályvészhelyzet van, 50 százalékkal kevesebb eső esett idén, mint az előző években, és háromszor annyi tüzet jelentettek. Azok a borászok a legnyugodtabbak, akiknek a szőlője valamivel magasabb és hűvösebb lankákon fekszik, Dél-Olaszországban viszont a hőség miatt 25 százalékos termésvisszaesésre számítanak. 

Nálunk átlagos termést várnak

Az extrém forróság a Sussexben, Kentben és Hampshire-ben termelő brit borászoknak viszont nincs ellenére, egyikük például korai szüretelést és olyan gyümölcsösebb ízt vár a habzó borában, ami korábban elérhetetlen volt ezeken a területeken. 

A szakmai várakozások szerint a magyar bortermés a mediterrán országokéhoz képest jobb helyzetben van, inkább az ország keleti felében okozhat problémákat a kevés csapadék. Minden összevetve átlagos termésre van kilátás, nagyobb területi különbségekkel.

A balatonboglári borvidéken gazdálkodó Légli Ottó szerint a nagy nyári meleget a gazdák a megfelelő talajműveléssel kompenzálhatták, hogy ne terheljék túl a növényeket. Ebben a melegben reggel már nincs harmat, a környékbeli patakok kiszáradtak.

A kisebb európai termés miatt a magyar borra nőhet a kereslet. Az év első négy hónapjában is több volt a tavalyinál a magyar borexport mértéke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegsemmisülés fenyegeti a világ egyik leghíresebb borvidékétÉszak-Kalifornia borai a legmagasabban jegyzettek között vannak a világon, idénre azonban egyértelművé vált, hogy egyre inkább veszélyben van az előállításuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlen, hogy Magyarország nem rúg labdába a borpiaconA boripar standardizált nagyipari üzletté vált, a szektort nagy kereskedőcégek és hipermarketek irányítják, a felsőbb árkategóriák kivételével pedig Európa nem áll jól a versenyben az újvilági kihívókkal szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új munkahely 813 millió forintba került a villányi borászatok támogatásainálHat villányi borászat 2,7 milliárd forint uniós pénzt kapott, de a nem támogatott helyi termelők gyorsabban növekedtek.

Élet aszály borászat bozóttűz erdőtűz hőhullám szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 18:03 Élet

Nem tanul jobban a gyerek, ha a szülő segíti a házi feladat megírásában

Sem pozitív, sem negatív irányba nem befolyásolja az otthoni szülői segítség az általános iskolás gyerekek tanulmányi teljesítményét.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.