Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. július 26. 16:54 Élet

Veszélyben az európai szőlőtermés az extrém időjárás miatt, a magyar borexport viszont nőhet

Hőhullámok, aszályok, tüzek nehezítik a mezőgazdasági termelők életét szerte Európában, a borászok több kiemelt európai borvidéken attól tartanak, hogy az idei termés csak a háromnegyede lesz a többéves átlagnak. Ráadásul a jövőben még extrémebb és kiszámíthatatlanabb időjárási körülményekre kell felkészülniük. 

Európa a globális átlagnál gyorsabban melegedik, egyre gyakoribbak a rekord magas hőmérsékletek, aszályok. Így az erdő- és bozóttüzek szezonja hamarabb kezdődik Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is.

Hamuíz és csepegtetés

Bordeaux-ban július közepén kétszer is lángra kaptak területek, még a városban is füstszag érződött. Előfordult, hogy a tűz miatt neves borászatot is evakuálni kelett, de a szőlő végül megmenekült, a szél az utolsó pillanatban megfordult. A bordeaux-i termelők mégsem lehetnek teljesen nyugodtak, ugyanis a forró napok az előrejelzések szerint folytatódnak. 

A szőlőt nemcsak a lángok, hanem a füst is károsíthatja: ha a tőkék fölött lebeg több napig, a bor hamus bukét kaphat. Erre viszont senki sem vevő.

Ha nem fenyeget tűz, nincs füst a közelben, az aszállyal kezd küzdeni: az extrém forróságban a nap megégeti a növényt, a szárazabb föld miatt pedig lassabban termel cukrot, a szőlőszemek kisebbek lesznek. Mindez kevesebb termést és gyengébb minőséget jelent. Egy innovatív bordeaux-i borászat árnyékot adó fákat ültet a szőlő közé, hogy csökkentse a tőkéket sújtó hatásokat. 

Portugáliában az utóbbi napokban tíz tüzet jelentettek, de egyelőre szőlőben nem keletkezett kár. A termelők inkább az extrém forrósággal küzdenek: nemrég 47 fokot mértek, ilyen meleg utoljára 1941-ben volt a területen. A mindig optimista gazdák lehűlésben és némi esőben reménykednek a következő pár hétre.

Spanyolországban szőlőtőkék is elégtek Galíciában, és az egész országban tombol a forróság. A katalóniai Torres pincészet jelentése szerint a tűz eddig elkerülte a dűlőit, inkább az elhúzódó hőhullámok okozta károkat igyekeznek enyhíteni. A csepegtetőrendszerek ebben alapvető fontosságúnak bizonyultak. 

Olaszország északi részén, Piemontban aszályvészhelyzet van, 50 százalékkal kevesebb eső esett idén, mint az előző években, és háromszor annyi tüzet jelentettek. Azok a borászok a legnyugodtabbak, akiknek a szőlője valamivel magasabb és hűvösebb lankákon fekszik, Dél-Olaszországban viszont a hőség miatt 25 százalékos termésvisszaesésre számítanak. 

Nálunk átlagos termést várnak

Az extrém forróság a Sussexben, Kentben és Hampshire-ben termelő brit borászoknak viszont nincs ellenére, egyikük például korai szüretelést és olyan gyümölcsösebb ízt vár a habzó borában, ami korábban elérhetetlen volt ezeken a területeken. 

A szakmai várakozások szerint a magyar bortermés a mediterrán országokéhoz képest jobb helyzetben van, inkább az ország keleti felében okozhat problémákat a kevés csapadék. Minden összevetve átlagos termésre van kilátás, nagyobb területi különbségekkel.

A balatonboglári borvidéken gazdálkodó Légli Ottó szerint a nagy nyári meleget a gazdák a megfelelő talajműveléssel kompenzálhatták, hogy ne terheljék túl a növényeket. Ebben a melegben reggel már nincs harmat, a környékbeli patakok kiszáradtak.

A kisebb európai termés miatt a magyar borra nőhet a kereslet. Az év első négy hónapjában is több volt a tavalyinál a magyar borexport mértéke.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegsemmisülés fenyegeti a világ egyik leghíresebb borvidékétÉszak-Kalifornia borai a legmagasabban jegyzettek között vannak a világon, idénre azonban egyértelművé vált, hogy egyre inkább veszélyben van az előállításuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlen, hogy Magyarország nem rúg labdába a borpiaconA boripar standardizált nagyipari üzletté vált, a szektort nagy kereskedőcégek és hipermarketek irányítják, a felsőbb árkategóriák kivételével pedig Európa nem áll jól a versenyben az újvilági kihívókkal szemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új munkahely 813 millió forintba került a villányi borászatok támogatásainálHat villányi borászat 2,7 milliárd forint uniós pénzt kapott, de a nem támogatott helyi termelők gyorsabban növekedtek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aszály borászat bozóttűz erdőtűz hőhullám szőlő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.