Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 26. 09:54 Élet

A G7 újságírója nyerte a Minőségi Újságírásért Díjat

Bucsky Péter kollégánknak ítélte a decemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma. Ahogy a zsűri írta, háromrészes, hiánypótló cikksorozata az uniós támogatásokat nyert cégeket és a támogatásnak a teljesítményükre gyakorolt hatásukat elemezte makrogazdasági dimenziókban.

A sorozat első része azt mutatta be, hogy az ígértnél valójában kevesebb forráshoz jutottak a magyarországi cégek az uniós támogatások keretében, ezen belül azonban kedvezőnek mondható a magyar tulajdonú kkv-k aránya.

A második rész azt a közkeletű vélekedést támasztotta alá adatokkal, hogy van a hazai vállalkozásoknak egy viszonylag jól körülhatárolható része, amely járadékvadászatra rendezkedett be, azaz működésének fő célja nem a piaci alapú előrejutás, hanem az újabb és újabb támogatások megszerzése.

Még ennek tudatában is nagyon elgondolkoztató az utolsó rész megállapítása, miszerint az uniós támogatásban részesülő magyarországi vállalkozások átlagosan csak lassabb növekedésre képesek, mint amelyek nem kaptak ilyen forrást. Ez olyan súlyos hiányosságot mutat, hogy alapjaiban kellene újragondolni az elvileg a cégek fejlesztését szolgáló támogatási rendszert.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrije ezen kívül hagyományosan három cikket szokott kiemelni. E hónapban ezeket:

  • Panyi Szabolcs Direkt36-os Pegazus-sorozatának egy újabb érdekes darabja, amely ezúttal a Köztársasági Elnöki Őrség tagjainak megfigyelését tárta fel.
  • Janecskó Kata a Telex.hu-n megjelent, az albérletkeresésben megnyilvánuló, romákat sújtó diszkriminációról szóló riportja.
  • A Szabad Pécs-en publikált, Balogh Róbert által jegyzett riport a baranyai sváb falvak elnéptelenedéséről.

Az utóbbi egyébként a Helyközi Járat együttműködés keretében készült el, amelyben a G7 is részt vesz. Épp tegnap írtunk cikket a Szabad Pécs cikke nyomán készített Partizán-videó alapján, demográfiai adatokkal is bemutatva a jelenséget.

A nyertes írások szerzői havonta összesen 200 ezer forint jutalomban részesülnek. A Minőségi Újságírásért Díjat a Hírkereső támogatja. A zsűri tagjai Weyer Balázs, Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Dudás Gergely, Varró Szilvia, Neizer Anita és Both Vilmos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevesebb uniós pénzhez jutnak a magyar cégek, mint elsőre látszikAz ígértnél kevesebb pénzt kaptak a vállalkozások az uniós forrásokból. Azon belül viszont a magyar tulajdonú kisebb-közepes cégek nem panaszkodhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozniA számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassabban növekednek azok a magyar cégek, amelyek uniós támogatásokat kapnakAzt várnánk, hogy a támogatás megdobja egy-egy vállalkozás növekedését, de pont fordítva történt az elmúlt években, ami rendszerhibára utal.

Élet állami támogatás eu támogatás Európai Unió hatékonyság járadékvadászat kkv-k Minőségi Újságírásért díj támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Pálos Máté
2022. szeptember 19. 11:01 Élet

Ha tényleg fontos a fenntarthatóság, akkor meg kell barátkoznunk a rovarevés gondolatával

A hagyományos állattenyésztésnél sokkal fenntarthatóbb, kiválthatja a lisztet is.

Katona Hajnalka
2022. szeptember 13. 10:37 Élet, Világ

Kitalálták, hogyan kellene átalakítani az egyetemi felvételit, hogy ne legyen ennyire stresszes

Egy elméleti modell szerint jobban járhatnának a felvételizők, ha nem függne annyira a pontszámuktól, hogy melyik egyetemre kerülnek be.

Fontos

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Bucsky Péter
2022. szeptember 25. 04:34 Adat, Közélet

Rogán 446 milliót, a legszegényebb államtitkár 4 milliót keresett tavaly

A miniszterek és az államtitkárok vagyoni helyzete között óriási a különbség. Orbán Viktornál 27-en is többet keresnek. A szja-kedvezményekkel százmilliót spórolnak a miniszterek, de Rogán Antal nem él a kedvezménnyel.

Ne hagyd ki