Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 26. 09:54 Élet

A G7 újságírója nyerte a Minőségi Újságírásért Díjat

Bucsky Péter kollégánknak ítélte a decemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma. Ahogy a zsűri írta, háromrészes, hiánypótló cikksorozata az uniós támogatásokat nyert cégeket és a támogatásnak a teljesítményükre gyakorolt hatásukat elemezte makrogazdasági dimenziókban.

A sorozat első része azt mutatta be, hogy az ígértnél valójában kevesebb forráshoz jutottak a magyarországi cégek az uniós támogatások keretében, ezen belül azonban kedvezőnek mondható a magyar tulajdonú kkv-k aránya.

A második rész azt a közkeletű vélekedést támasztotta alá adatokkal, hogy van a hazai vállalkozásoknak egy viszonylag jól körülhatárolható része, amely járadékvadászatra rendezkedett be, azaz működésének fő célja nem a piaci alapú előrejutás, hanem az újabb és újabb támogatások megszerzése.

Még ennek tudatában is nagyon elgondolkoztató az utolsó rész megállapítása, miszerint az uniós támogatásban részesülő magyarországi vállalkozások átlagosan csak lassabb növekedésre képesek, mint amelyek nem kaptak ilyen forrást. Ez olyan súlyos hiányosságot mutat, hogy alapjaiban kellene újragondolni az elvileg a cégek fejlesztését szolgáló támogatási rendszert.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrije ezen kívül hagyományosan három cikket szokott kiemelni. E hónapban ezeket:

  • Panyi Szabolcs Direkt36-os Pegazus-sorozatának egy újabb érdekes darabja, amely ezúttal a Köztársasági Elnöki Őrség tagjainak megfigyelését tárta fel.
  • Janecskó Kata a Telex.hu-n megjelent, az albérletkeresésben megnyilvánuló, romákat sújtó diszkriminációról szóló riportja.
  • A Szabad Pécs-en publikált, Balogh Róbert által jegyzett riport a baranyai sváb falvak elnéptelenedéséről.

Az utóbbi egyébként a Helyközi Járat együttműködés keretében készült el, amelyben a G7 is részt vesz. Épp tegnap írtunk cikket a Szabad Pécs cikke nyomán készített Partizán-videó alapján, demográfiai adatokkal is bemutatva a jelenséget.

A nyertes írások szerzői havonta összesen 200 ezer forint jutalomban részesülnek. A Minőségi Újságírásért Díjat a Hírkereső támogatja. A zsűri tagjai Weyer Balázs, Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Dudás Gergely, Varró Szilvia, Neizer Anita és Both Vilmos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevesebb uniós pénzhez jutnak a magyar cégek, mint elsőre látszikAz ígértnél kevesebb pénzt kaptak a vállalkozások az uniós forrásokból. Azon belül viszont a magyar tulajdonú kisebb-közepes cégek nem panaszkodhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozniA számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassabban növekednek azok a magyar cégek, amelyek uniós támogatásokat kapnakAzt várnánk, hogy a támogatás megdobja egy-egy vállalkozás növekedését, de pont fordítva történt az elmúlt években, ami rendszerhibára utal.

Élet állami támogatás eu támogatás Európai Unió hatékonyság járadékvadászat kkv-k Minőségi Újságírásért díj támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. május 10. 11:41 Élet, Vállalat

Olyan jól keresett a futár, hogy a finn hatóságok inkább nem adtak neki letelepedési engedélyt

Minden papírja rendben volt, azonban gyanúsnak találták, hogy futárként ilyen sokat keres. Jogi útra tereli az ügyet.

Katona Hajnalka
2022. május 7. 12:45 Élet

A városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontos

A zöldövezetben felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki mentális betegség felnőtt korban.

Torontáli Zoltán
2022. május 4. 17:08 Élet

Közel 8 milliárd forintért indulhat a Giro Budapestről, de mit hoz Magyarországnak?

Mint minden hasonló nagy versenynek, a Giro d’Italiának is nagy az egyszeri közvetlen költsége, a haszna pedig közvetett. A magyar biciklisport viszont nagyot léphet vele előre.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.