Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 26. 09:54 Élet

A G7 újságírója nyerte a Minőségi Újságírásért Díjat

Bucsky Péter kollégánknak ítélte a decemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma. Ahogy a zsűri írta, háromrészes, hiánypótló cikksorozata az uniós támogatásokat nyert cégeket és a támogatásnak a teljesítményükre gyakorolt hatásukat elemezte makrogazdasági dimenziókban.

A sorozat első része azt mutatta be, hogy az ígértnél valójában kevesebb forráshoz jutottak a magyarországi cégek az uniós támogatások keretében, ezen belül azonban kedvezőnek mondható a magyar tulajdonú kkv-k aránya.

A második rész azt a közkeletű vélekedést támasztotta alá adatokkal, hogy van a hazai vállalkozásoknak egy viszonylag jól körülhatárolható része, amely járadékvadászatra rendezkedett be, azaz működésének fő célja nem a piaci alapú előrejutás, hanem az újabb és újabb támogatások megszerzése.

Még ennek tudatában is nagyon elgondolkoztató az utolsó rész megállapítása, miszerint az uniós támogatásban részesülő magyarországi vállalkozások átlagosan csak lassabb növekedésre képesek, mint amelyek nem kaptak ilyen forrást. Ez olyan súlyos hiányosságot mutat, hogy alapjaiban kellene újragondolni az elvileg a cégek fejlesztését szolgáló támogatási rendszert.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrije ezen kívül hagyományosan három cikket szokott kiemelni. E hónapban ezeket:

  • Panyi Szabolcs Direkt36-os Pegazus-sorozatának egy újabb érdekes darabja, amely ezúttal a Köztársasági Elnöki Őrség tagjainak megfigyelését tárta fel.
  • Janecskó Kata a Telex.hu-n megjelent, az albérletkeresésben megnyilvánuló, romákat sújtó diszkriminációról szóló riportja.
  • A Szabad Pécs-en publikált, Balogh Róbert által jegyzett riport a baranyai sváb falvak elnéptelenedéséről.

Az utóbbi egyébként a Helyközi Járat együttműködés keretében készült el, amelyben a G7 is részt vesz. Épp tegnap írtunk cikket a Szabad Pécs cikke nyomán készített Partizán-videó alapján, demográfiai adatokkal is bemutatva a jelenséget.

A nyertes írások szerzői havonta összesen 200 ezer forint jutalomban részesülnek. A Minőségi Újságírásért Díjat a Hírkereső támogatja. A zsűri tagjai Weyer Balázs, Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Dudás Gergely, Varró Szilvia, Neizer Anita és Both Vilmos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevesebb uniós pénzhez jutnak a magyar cégek, mint elsőre látszikAz ígértnél kevesebb pénzt kaptak a vállalkozások az uniós forrásokból. Azon belül viszont a magyar tulajdonú kisebb-közepes cégek nem panaszkodhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozniA számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassabban növekednek azok a magyar cégek, amelyek uniós támogatásokat kapnakAzt várnánk, hogy a támogatás megdobja egy-egy vállalkozás növekedését, de pont fordítva történt az elmúlt években, ami rendszerhibára utal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet állami támogatás eu támogatás Európai Unió hatékonyság járadékvadászat kkv-k Minőségi Újságírásért díj támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.