Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 26. 09:54 Élet

A G7 újságírója nyerte a Minőségi Újságírásért Díjat

Bucsky Péter kollégánknak ítélte a decemberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma. Ahogy a zsűri írta, háromrészes, hiánypótló cikksorozata az uniós támogatásokat nyert cégeket és a támogatásnak a teljesítményükre gyakorolt hatásukat elemezte makrogazdasági dimenziókban.

A sorozat első része azt mutatta be, hogy az ígértnél valójában kevesebb forráshoz jutottak a magyarországi cégek az uniós támogatások keretében, ezen belül azonban kedvezőnek mondható a magyar tulajdonú kkv-k aránya.

A második rész azt a közkeletű vélekedést támasztotta alá adatokkal, hogy van a hazai vállalkozásoknak egy viszonylag jól körülhatárolható része, amely járadékvadászatra rendezkedett be, azaz működésének fő célja nem a piaci alapú előrejutás, hanem az újabb és újabb támogatások megszerzése.

Még ennek tudatában is nagyon elgondolkoztató az utolsó rész megállapítása, miszerint az uniós támogatásban részesülő magyarországi vállalkozások átlagosan csak lassabb növekedésre képesek, mint amelyek nem kaptak ilyen forrást. Ez olyan súlyos hiányosságot mutat, hogy alapjaiban kellene újragondolni az elvileg a cégek fejlesztését szolgáló támogatási rendszert.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrije ezen kívül hagyományosan három cikket szokott kiemelni. E hónapban ezeket:

  • Panyi Szabolcs Direkt36-os Pegazus-sorozatának egy újabb érdekes darabja, amely ezúttal a Köztársasági Elnöki Őrség tagjainak megfigyelését tárta fel.
  • Janecskó Kata a Telex.hu-n megjelent, az albérletkeresésben megnyilvánuló, romákat sújtó diszkriminációról szóló riportja.
  • A Szabad Pécs-en publikált, Balogh Róbert által jegyzett riport a baranyai sváb falvak elnéptelenedéséről.

Az utóbbi egyébként a Helyközi Járat együttműködés keretében készült el, amelyben a G7 is részt vesz. Épp tegnap írtunk cikket a Szabad Pécs cikke nyomán készített Partizán-videó alapján, demográfiai adatokkal is bemutatva a jelenséget.

A nyertes írások szerzői havonta összesen 200 ezer forint jutalomban részesülnek. A Minőségi Újságírásért Díjat a Hírkereső támogatja. A zsűri tagjai Weyer Balázs, Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Dudás Gergely, Varró Szilvia, Neizer Anita és Both Vilmos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevesebb uniós pénzhez jutnak a magyar cégek, mint elsőre látszikAz ígértnél kevesebb pénzt kaptak a vállalkozások az uniós forrásokból. Azon belül viszont a magyar tulajdonú kisebb-közepes cégek nem panaszkodhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl sok magyar cég szokott rá az uniós pénzre ahelyett, hogy jobban akarna dolgozniA számok azt mutatják, hogy a járadékvadászat a magyar üzleti élet kedvelt, de most már elég káros sportja lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLassabban növekednek azok a magyar cégek, amelyek uniós támogatásokat kapnakAzt várnánk, hogy a támogatás megdobja egy-egy vállalkozás növekedését, de pont fordítva történt az elmúlt években, ami rendszerhibára utal.

Élet állami támogatás eu támogatás Európai Unió hatékonyság járadékvadászat kkv-k Minőségi Újságírásért díj támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.