Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. december 24. 16:48 Élet

Ha elhiszik a szülők, hogy hatással vannak a gyerekek fejlődésére, az már fél siker

Azt már sok kutatás megmutatta, hogy a szülők végzettsége erősen hatással van a gyerekek teljesítményére, egészen óvodától kezdve a középiskola végéig. A Chicagoi Egyetem közgazdászai azonban mélyére ástak a jelenségnek, két kísérletben vizsgálták meg, hogy mi történik, ha megváltoztatják a szülők véleményét arról, hogy mennyire fontos, hogy időt és energiát fektessenek a gyerekeik fejlődésébe. Kifejezetten hátrányos helyzetű Chicagóban élő szülőket vontak be a kutatásban. 

Az egyik kísérlet egyszerű motiválás volt arra, hogy többet foglalkozzanak a gyerekekkel a szülők. Videókat vetítettek a védőnői várószobában, ahova a gyerekkel mindenképp be kellett mennie a szülőknek a gyerekek 1, 2, 4, és 6 hónapos korában. Ezeket ugyan nem volt kötelező végignézni, de a szülők nagy része mégis megnézte őket.  

A videók egyik témája az volt, hogy milyen fontos a korai foglalkozás a gyerekekkel, mert ez fejleszti a babák agyát és képességeiket. A másik része a videóknak tippeket adott arra, hogyan tudják a szülők segíteni a gyerekük fejlődését a gyakorlatban. Mivel korábbi kutatások már megmutatták, hogy  

a nyelvi fejlődés szoros kapcsolatban van a gyerekek általános fejlődésével,

ezért főleg erre a területre fókuszáltak.  

Egy ennél komplexebb és tovább tartó megoldást alkalmaztak a másik kísérletben. Ennél a programnál kicsit nagyobb – 24 és 30 hónapos – gyerekek szüleit keresték meg. Őket fél év alatt 12-szer látogatták meg az otthonukban, és minden látogatás más téma köré csoportosult. Foglalkoztak esetükben is nyelvi fejlesztéssel, de ezen kívül olyan témákat is érintettek, mint például a gyerekek bátorítása vagy akár a matematikai készségek fejlesztése. A látogatásokat szintén egy videó megnézésével kezdték, de itt együtt próbálták ki a gyakorlatban a fejlesztő foglalkozásokat, amiket aztán a szülők egyedül is végezhettek.  

Arra mindkét program jó volt, hogy a szülők megértsék és hosszú távon is megváltoztassák a vélekedésüket arról, hogy mennyire fontos a gyerekekkel foglalkozni a megfelelő fejlődéshez. Korábbi kutatásokból tudható, hogy  

az alacsonyabb végzettségű szülők hajlamosabbak azt gondolni, hogy ők nincsenek olyan nagy hatással a gyerekek fejlődésére,  

ezért már az is jó eredmény, ha ezen sikerült változtatni.  

A gyerekkel töltött idő minősége viszont csak a második programban résztvevőknél nőtt igazán, ők jelentősen több időt és energiát fektettek a gyerekek fejlesztésébe. A kontrollcsoport bevonása lehetővé tette az ok-okozati vizsgálatot, és ez alapján egyértelműen azért töltöttek ők több időt a gyerekekkel, mert megváltozott a véleményük arról, hogy mennyit számít ez a fejlődésben.  

A gyerekek képességein is meglátszott a nagyobb törődés, de ez is csak a második kísérletben.

Jobbak lettek a kontroll csoport gyerekeihez képest a nyelvi készségeik, a kiejtésük, de fejlődtek a matematikai készségeikben és az érzelmi intelligenciájukban is. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek fontosak az iskolaérettség eléréséhez, így kijelenthető, hogy a program segített a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradását csökkenteni az iskolakezdés előtt.  

Hosszabb időtávú adatok vizsgálatával arra jutottak, hogy a szülők véleménye arról, hogy mennyire vannak befolyással a gyerek fejlődésére, nagyon sokat megmagyaráz abból, hogy a gyerekek mennyire teljesítenek jól. Mindkét kísérlet viszonylag egyszerű és költséghatékony módját választotta annak, hogy ráébresszék a szülőket a korai fejlesztés és a minőségi interakció fontosságára, bár a második teszt egyértelműen jobban működött, mint az első – valószínűleg a magasabb intenzitásnak és a hosszabb időtartamnak köszönhetően.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyereknevelés korai fejlesztés lemaradás oktatási egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.