Hírlevél feliratkozás
Pénzügyek Másképpen
2021. november 11. 09:18 Élet, Fizetett hirdetés

Hogyan előzhetjük meg a betegségeket egészségbiztosítással?

Szív- és érrendszeri problémák, daganatos, vagy légzőszervi betegségek… csak néhány a magyar lakosság körében vezető halálokok közül. Pedig nem kellene, hogy így legyen. Cikkünkben áttekintjük, hogyan előzhetjük meg a leggyakoribb betegségeket egészségbiztosítás segítségével. 

Sajnos rengetegen halnak meg Magyarországon olyan betegségekben, amelyek gyógyíthatóak, megelőzhetőek lennének – és ebben bizony az Európai Unión belül is az élen járunk. 

Ennek egyik oka, hogy a hazai prevenció még nem tart az optimális szinten, és nem csak a szűrőprogramok számáról van szó. Sajnos a lakosság nagy része még a kötelező szűréseken sem vesz részt. Nem került még be a köztudatba a szűrővizsgálatok fontossága, tehát egyéni szinten is jelentős az elmaradásunk e téren. 

Másrészt jellemző a hazai társadalomra, hogy nem szeretjük felkeresni az orvost, főleg ha csak enyhe tüneteket produkálunk. Akkor teszünk csupán lépéseket, ha a helyzet már meglehetősen súlyos. Ennek oka, hogy inkább elkerülnénk az állami egészségügy hosszú sorait, és nem szeretnénk kitenni magunkat a vizitnek egy fáradt, leterhelt egészségügyi dolgozó, orvos kezei között. 

Másik lehetőségünk a magánegészségügy, ám ott egy vizsgálat meglehetősen drága. Manapság 20-30 ezer forint alatt nem fogadnak a magánorvosok. Így érthető, hogy egy kisebb tünettel, amiről még magunk sem tudjuk, hogy vélt vagy valós, inkább kivárunk. 

Nézzük meg, hogy miért döntünk mégis helytelenül. 

A magyar halálozási statisztika arról árulkodik, hogy a vezető halálokok között számos olyan van, amelyet korán észlelve meg lehet előzni. Nem érdemes tehát várni az orvos meglátogatására, hiszen számos betegség a kezdeti stádiumban sokkal könnyebben orvosolható. 

Összesen 129 ezren vesztették életüket Magyarországon a KSH 2019-es adatai szerint, az alábbi betegségek voltak a vezető halálokok: 

  • a legtöbben a rosszindulatú daganatok miatt hunytak el (az összes halál 24,7%-a)
  • ezt követték az egyéb ischaemiás szívbetegségek (az összes halál 20%-a)
  • az agyér-betegség (az összes halál 8,9%-a)
  • majd a hörghurut, a tüdőtágulat és az asztma (az összes halál 4,8%-a),
  • a heveny szívizomelhalás (az összes halál 4,4%-a),
  • végül a májbetegségek (az összes halál 2,5%-a).

Látható, hogy a legtöbben olyan betegségekben halnak meg, amelyek gyógyíthatóak, vagy megelőzhetőek volnának. Ilyenek többek között a daganatok különböző típusai (például a tüdőrák, vastagbélrák, és a mellrák), az ischaemiás szívbetegségek vagy a stroke. 

Az orvos felkeresése a kezdeti tünetekkel, illetve a rendszeres szűrővizsgálatok látogatása tehát elengedhetetlen a megelőzés szempontjából. Azt azonban be kell látnunk, hogy sajnos a jelenlegi helyzetben az állami egészségügyi rendszer olyannyira leterhelt, hogy egész egyszerűen nincs kapacitás CT-, MRI-, illetve ultrahangos vizsgálatokra, csak akkor, ha már nagy a baj.

Szerencsére létezik olyan biztosítás, amellyel kényelmetlenség és várakozás nélkül vehetjük igénybe ezeket a szolgáltatásokat: ez pedig a magánorvosi egészségbiztosítás. Nézzük meg, hogyan előzhetjük meg ennek segítségével a súlyos betegségeket.

kép forrása: freepik

Hogyan előzhetjük meg a betegségeket magánorvosi egészségbiztosítással?

Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy ne tulajdonítsunk jelentőséget a kisebb tüneteknek, és gyakran elodázzuk az orvosi vizsgálatokat, akkor érdemes elgondolkodnunk az egészségbiztosításon. 

A magánorvosi egészségbiztosítás egy szolgáltatásfinanszírozó biztosítási forma, amelynek keretében a havidíjért cserébe szakorvosi ellátást kapunk. 

Mindegyik biztosítási csomag tartalmaz egy 24 órában hívható orvosi ügyeleti vonalat, így ha bármilyen panaszunk van, nem kell azonnal a háziorvosunkhoz fordulni vele, elég ha a “forró drótot” hívjuk. 

A biztosító call centerében eligazítanak minket, és megszervezik számunkra a legkorábbi szakorvosi vizsgálatot egy magánrendelőben. A vizsgálat vagy kezelés költségeit pedig a biztosító fizeti meg közvetlenül a szolgáltatónak, vagyis nekünk nem keletkezik extra kiadásunk.

A biztosítás tehát lehetővé teszi számunkra, hogy enyhe tünetek esetén is szakemberhez forduljunk, anélkül, hogy ez plusz kiadást jelentene. Ha pedig nem vagyunk biztosak abban, melyik orvoshoz forduljunk, az ügyeleti vonalon elérhető orvos segítséget nyújt. Ez különösen nagy előnyt jelent járvány idején, amikor az állami egészségügyi intézményekben információhoz jutni egyáltalán nem egyszerű. 

A biztosítással tehát növekszik a hajlandóságunk arra, hogy baj esetén felkeressük az orvost. A segítőkész ügyeletes orvos, illetve a komfortos magánrendelői környezet ugyanis nem ijeszt el minket a vizsgálatoktól, és várakoznunk sem kell hónapokat a vizitre. És így szinte azonnal kiderülhet, hogy komoly betegség van kialakulóban, ami a gyógyulási esélyeinket jelentősen megnöveli. 

De nem csak emiatt jelent biztonságot a magánorvosi biztosítás. A csomag általában tartalmaz különböző szűrővizsgálatokat is. És ha már kifizettük a biztosítási összeget, általában el is megyünk a vizsgálatokra érthető módon. 

Tehát ez egyfajta nyomást helyez ránk személyesen is, hogy igénybe vegyük a már kifizetett prevenciós szolgáltatást. Hozzá kell tenni, ezek a szűrővizsgálatok magánorvosi környezetben egyáltalán nem kellemetlenek: a megadott időpontban szólítanak minket, tehát nem kell órákat várakoznunk, és lelkileg sem jelentenek megterhelést. 

A rendszeres szűrővizsgálatokkal pedig még időben el lehet csípni a komolyabb betegségeket, és el lehet kezdeni a kezelést, így sokkal nagyobb esély van a gyógyulásra is.

Milyen vizsgálatokat fed le egy magánorvosi biztosítás?

Az már biztosítási csomagonként változó, hogy milyen szolgáltatásokat, és mekkora értékben vehetünk igénybe. Ki kell emelni, hogy az alapcsomagok nem terjednek ki minden vizsgálatra, míg a prémium kategóriás egészségbiztosítással jóval több a lehetőségünk. Az alábbi vizsgálatokat azonban általában lefedik a biztosítások:

  • járóbeteg-ellátás: fül-, orr, gégészet, szemészet, nőgyógyászat, urológia, bőrgyógyászat
  • laborvizsgálatok: vér- és vizeletvizsgálat, prosztatarák-szűrés
  • diagnosztikai vizsgálatok: ultrahang, röntgen, mammográfia, EKG, allergiatesztek
  • egynapos sebészet
  • szűrővizsgálatok

Egy alapszintű magánorvosi egészségbiztosítás általában havi 8-10 ezer forinttól kezdődik, és a komolyabb csomagok 35-40 ezer forinttól érhetőek el. 

A különböző szűrő-, illetve preventív jellegű vizsgálatokkal nemcsak felnőttek, hanem gyermekek esetén is rengeteg betegségre, allergiára, ételintoleranciára való hajlamot ki lehet szűrni. A gyermekeket általában családi konstrukció keretében érdemes biztosítani. Hat éves korig például igénybe vehető: 

  • az anyagcserére,
  • az érzékszervek működésére,
  • az értelmi képességre
  • illetve teljes körű fizikális szűrővizsgálat – ebbe beleértve a fogászati felmérést is. 

Most tekintsük át részletesen, mely vizsgálatokat tartalmazza felnőttek részére a legtöbb alapcsomag. 

Alapvető vérvizsgálatok

Az esetleges gyulladásokat, vérszegénységet, véralvadási gondokat tárhatja fel. A HDL- és LDL-koleszterin-szintjére vonatkozó adatok pedig fontosan lehetnek a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében.

Magyarországon az egyik vezető halálokot jelentik a szív-és érrendszeri problémákkal összefüggő betegségek.

Vizelet- és székletvizsgálat

A szűréssel megállapíthatóak az esetleges fertőzések, gyulladások, cukorbetegségre utaló jelek, illetve veseproblémák is.

A gyulladás mindig annak a jele, hogy valami nincs rendben a szervezetben, így fontos marker. A gyulladást okozhatja betegség, fertőzés, allergia, de akár komolyabb bajra is utalhat. A kezeletlen cukorbetegség, és annak szövődményei pedig súlyos betegségekhez, többek között a fent említett szív-és érrendszeri problémákhoz vezethetnek. 

A székletvizsgálat során az esetleges bélgyulladásra utaló jeleket lehet kiszűrni, és probléma esetén további vizsgálatokat igénybe venni.

Bőrgyógyászati szakrendelés

Az anyajegyek vizsgálata és rendszeres ellenőrzése rendkívül fontos a melanoma megelőzése szempontjából. A megrendelt csomagtól függő keretösszegig más, különböző vizsgálatokra is sor kerülhet, például: vírusos, gombás fertőzések, csalánkiütések, allergiás reakciók vizsgálata, vagy pattanásos, aknés arc kezelése.

Nőgyógyászati szakrendelés

A nőgyógyászati vizsgálat magában foglalhatja a manuális vizsgálatot, illetve a hüvelyi ultrahangot is. Ezekkel megállapíthatóak a szexuális úton terjedő fertőzések, valamint időben felismerhetőek az esetleges daganatos megbetegedések is. A korai diagnózis pedig kiemelten fontos ilyen esetekben.

Urológiai vizsgálat, prosztatarák kiszűrése 

Itthon sajnos rendkívül gyakoriak a vastagbél-, valamint a prosztatarák okozta halálesetek, amik rendszeres szűréssel elkerülhetőek lennének.

kép forrása: freepik

Nézzünk utána a lehetőségeknek!

Természetesen a magánorvosi egészségbiztosítás nemcsak preventív jellegű, hanem a biztosítás futamideje alatt kialakuló betegségek esetén is segítséget nyújt. Ezt azért fontos megemlíteni, mert már meglévő betegségek esetén a biztosító nem finanszírozza az egészségügyi szolgáltatást (arról, hogy nincs semmilyen problémánk, egyébként nyilatkozni is kell a szerződés megkötésekor.)

Magánorvosi biztosítást lehetőségünk van céges, vagy családi formában is igénybe venni, ami jelentősen kedvezőbb konstrukció lehet, mint az egyéni jellegű. Ha további részletekről szeretnénk tájékozódni a magánorvosi egészségbiztosítással kapcsolatban, akkor érdemes alaposan utánaolvasni szakértői portálokon, vagy független szakember ingyenes tanácsadását kérni, mielőtt kiválasztjuk a hozzánk illő konstrukciót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Fizetett hirdetés biztosítás egészség egészségbiztosítás magánegészségügy Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.