Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 21. 12:38 Élet

A könyvesboltból eltűnnek a „csak nézelődők”, de a piac megy előre

Tízéves könyvkiadási csúcs dölt meg 2020-ban, a pandémia begyűrűzésének és a boltzárak évében: az elmúlt tíz évben tavaly adták ki a legtöbb címet, az összpéldányszám azonban 31,6 millió kiadótt példányról 28 millióra csökkent – írta meg a Világgazdaság. Egyre nagyobb szeletet hasít ki a forgalomból az online értékesítés.

A kijárási korlátozások bevezetése után, tavaly márciusban ennél jóval sötétebbnek látszott a helyzet: boltok zártak be, az eladások drasztikus bezuhanásáról beszéltek nekünk a meghatározó könyvpiaci szereplők. Az internetes eladások az ezt követő hetekben kezdtek felpörögni, majd a könyvpiacon hagyományosan erős őszi és karácsonyi időszak kiemelkedő bolti és internetes forgalma helyrebillentette az évet. A Líra boltjaiban az értékesítés így is 2 százalékot esett vissza.

Az 56 bolttal rendelkező Libri-Bookline Zrt. az általában 50-55 milliárdosra becsült magyar könyvpiacon 25-25 milliárd forintos forgalmat produkált 2019-ben és 2020-ban. 

Emelkedett tavaly óta az átlagos költés, vagyis a vásárlói kosárérték: a Líránál ez jellemzően 5 ezer, a Librinél pedig 5700 forint volt. Ez 500, illetve 400 forintos növekedést jelent, ennek oka elsősorban a papír és az üzemanyag drágulása, valamint a minimálbér emelkedése. 

Állami támogatás nélkül

Tehát a kezdeti pánik után 2020-ban egyértelműen talpra állt a könyvpiac, de ehhez rekordmennyiségű művet kellett a kiadóknak piacra dobni – a Librinél az átlagos költés növekedése mellett értek el azonos éves forgalmat, a Líránál szintén nagyobb átlagos vásárlói kosár mellett csökkent a teljes éves bevétel pár százalékkal.  

A kilátások ugyanakkor pozitívak, a Libri 2021 első feléről azt írta a Világgazdaságnak, hogy az meghaladta a tavalyi és a tavalyelőtti év első felének forgalmát. A nyárra tervezett ünnepi könyvhetet végül ősszel meg tudta tartani a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, bár kétségtelenül érzékenyen érinti a kiadókat, hogy a novemberre meghirdetett – és a Millenárisról az Eiffel-Műhelyházba áthelyezett – könyvfesztivált pár nappal ezelőtt fújták le a járvány miatt. 

A szektort egyébként az állam a válság alatt célzottan nem segítette, de az MKKE és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös kampányában két körben 200-200 millió forintért vásárolt fel az állam kiadói készleteket. A könyveket a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. terítette szét, ezzel elsősorban az iskolai és közkönyvtárkészeleteket fejlesztették.

A tétova beleolvasás alkonya

A boltzár miatti forgalomvisszaesés, a kis könyvesboltok vergődése, majd az online könyvértékesítés berobbanása tavaly az angolszász könyvpiacokra is jellemző volt: általános tapasztalat, hogy bár rengeteg könyves eseményt, bemutatót, nemzetközi fesztivált fújtak le, a pandémia sújtotta hónapokban, a könyvolvasás népszerű tevékenység maradt – valószínűleg a színházak és mozik hosszabb korlátozásától sem függetlenül. 

A New York Times áttekintése szerint ezek a pandémia utáni könyvpiaci trendek abba az irányba mutatnak, hogy a könyvesbolti téblábolás-nézelődés helyett a vásárlók célzottabban vásárolnak könyveket, vagyis gyakoribb, hogy konkrét címre, szerzőre keresnek, és utána döntenek a vásárlás mellett. Így inkább választanak olyan könyveket, amelyekhez sztárszerzők, celebek köthetők, és a webshopok algoritmusai is jóval nagyobb szerepet követelhetnek maguknak abban, hogy mit olvasunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lehet a kormány célja, ha betrappol a könyvpiacra?Arra számítanak a könyvesek, hogy egy kormányközeli vállalkozó megveszi valamelyik piacvezető könyvesbolt-hálózatot. Mi lehet a cél?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet járvány könyvpiac kultúra Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.