Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 9. 10:51 Élet

A városiak, a nők és a tinédzserek dolgozták fel nehezebben a lezárásokat

A járvány alatt sokak tapasztalhatták meg a stressz és a bezártság miatt kialakuló mentális problémák enyhébb vagy komolyabb formáit, és nem csak látszólag lett több a megszokottnál az ilyen eset: egy új tanulmány norvég adatok alapján mutatta meg, hogy 2020-ban jelentősen megugrott a pszichológushoz járók száma.

Hans Hvide és Julian Vedeler Johnsen a norvég egészségügyi rendszer adatait vizsgálva azt nézték meg, hogy 2020-ban hány háziorvosi vizit után kaptak a páciensek beutalót pszichológushoz. A 2017 és 2019 közötti évek átlagához képest 2020 júniusában és ősszel is többen mentek pszichológushoz, júliusban és augusztusban viszont közeledtek a 2020-as számok a korábbi átlaghoz.

Olyan háziorvosi vizitek száma, ami után pszichológushoz kaptak beutalót a páciensek

A kutatók szerint a lényeges trend ezen belül a beutalók számának őszi megugrása volt, ami kitartott az év végéig. A becslésük szerint a heti beutalók száma átlagosan 17 százalékkal haladta meg a 2017 és 2019 közötti szintet. Ez Hvide és Johnsen szerint arra utal, hogy a járvánnyal szemben kialakított megküzdési stratégiák eddig tartottak ki, innentől kezdve vált egyre többek számára elviselhetetlenné a stressz. Mivel Norvégiában ebben az időszakban nem voltak magasak az esetszámok, a stressz inkább a korábbi lezárások és kijárási korlátozások késleltetett hatása, mint a konkrét félelemé a megfertőződéstől.

A kutatásban azt is megvizsgálták, hogy milyen társadalmi csoportok szenvedték meg leginkább a járvány mentális hatásait. Az derült ki, hogy szeptember és december között a városiak körében jóval nagyobb volt az egy főre eső beutalók megugrása, mint a vidékiek körében, és a nőket jobban megviselte a járvány, mint a férfiakat. Szintén a kevésbé szerencsés csoportok közé tartoztak a tinédzserek. A kutatók azt is megjegyzik, hogy habár más országokban a járvány miatt visszaesést is lehetett tapasztalni a beutalók számában, mivel Norvégiában gyorsan átálltak online megoldásokra, ez a hatás ott nem volt jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adat covid-19 mentális egészség pszichológia stressz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.