Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 9. 10:51 Élet

A városiak, a nők és a tinédzserek dolgozták fel nehezebben a lezárásokat

A járvány alatt sokak tapasztalhatták meg a stressz és a bezártság miatt kialakuló mentális problémák enyhébb vagy komolyabb formáit, és nem csak látszólag lett több a megszokottnál az ilyen eset: egy új tanulmány norvég adatok alapján mutatta meg, hogy 2020-ban jelentősen megugrott a pszichológushoz járók száma.

Hans Hvide és Julian Vedeler Johnsen a norvég egészségügyi rendszer adatait vizsgálva azt nézték meg, hogy 2020-ban hány háziorvosi vizit után kaptak a páciensek beutalót pszichológushoz. A 2017 és 2019 közötti évek átlagához képest 2020 júniusában és ősszel is többen mentek pszichológushoz, júliusban és augusztusban viszont közeledtek a 2020-as számok a korábbi átlaghoz.

Olyan háziorvosi vizitek száma, ami után pszichológushoz kaptak beutalót a páciensek

A kutatók szerint a lényeges trend ezen belül a beutalók számának őszi megugrása volt, ami kitartott az év végéig. A becslésük szerint a heti beutalók száma átlagosan 17 százalékkal haladta meg a 2017 és 2019 közötti szintet. Ez Hvide és Johnsen szerint arra utal, hogy a járvánnyal szemben kialakított megküzdési stratégiák eddig tartottak ki, innentől kezdve vált egyre többek számára elviselhetetlenné a stressz. Mivel Norvégiában ebben az időszakban nem voltak magasak az esetszámok, a stressz inkább a korábbi lezárások és kijárási korlátozások késleltetett hatása, mint a konkrét félelemé a megfertőződéstől.

A kutatásban azt is megvizsgálták, hogy milyen társadalmi csoportok szenvedték meg leginkább a járvány mentális hatásait. Az derült ki, hogy szeptember és december között a városiak körében jóval nagyobb volt az egy főre eső beutalók megugrása, mint a vidékiek körében, és a nőket jobban megviselte a járvány, mint a férfiakat. Szintén a kevésbé szerencsés csoportok közé tartoztak a tinédzserek. A kutatók azt is megjegyzik, hogy habár más országokban a járvány miatt visszaesést is lehetett tapasztalni a beutalók számában, mivel Norvégiában gyorsan átálltak online megoldásokra, ez a hatás ott nem volt jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adat covid-19 mentális egészség pszichológia stressz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.