Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 9. 10:51 Élet

A városiak, a nők és a tinédzserek dolgozták fel nehezebben a lezárásokat

A járvány alatt sokak tapasztalhatták meg a stressz és a bezártság miatt kialakuló mentális problémák enyhébb vagy komolyabb formáit, és nem csak látszólag lett több a megszokottnál az ilyen eset: egy új tanulmány norvég adatok alapján mutatta meg, hogy 2020-ban jelentősen megugrott a pszichológushoz járók száma.

Hans Hvide és Julian Vedeler Johnsen a norvég egészségügyi rendszer adatait vizsgálva azt nézték meg, hogy 2020-ban hány háziorvosi vizit után kaptak a páciensek beutalót pszichológushoz. A 2017 és 2019 közötti évek átlagához képest 2020 júniusában és ősszel is többen mentek pszichológushoz, júliusban és augusztusban viszont közeledtek a 2020-as számok a korábbi átlaghoz.

Olyan háziorvosi vizitek száma, ami után pszichológushoz kaptak beutalót a páciensek

A kutatók szerint a lényeges trend ezen belül a beutalók számának őszi megugrása volt, ami kitartott az év végéig. A becslésük szerint a heti beutalók száma átlagosan 17 százalékkal haladta meg a 2017 és 2019 közötti szintet. Ez Hvide és Johnsen szerint arra utal, hogy a járvánnyal szemben kialakított megküzdési stratégiák eddig tartottak ki, innentől kezdve vált egyre többek számára elviselhetetlenné a stressz. Mivel Norvégiában ebben az időszakban nem voltak magasak az esetszámok, a stressz inkább a korábbi lezárások és kijárási korlátozások késleltetett hatása, mint a konkrét félelemé a megfertőződéstől.

A kutatásban azt is megvizsgálták, hogy milyen társadalmi csoportok szenvedték meg leginkább a járvány mentális hatásait. Az derült ki, hogy szeptember és december között a városiak körében jóval nagyobb volt az egy főre eső beutalók megugrása, mint a vidékiek körében, és a nőket jobban megviselte a járvány, mint a férfiakat. Szintén a kevésbé szerencsés csoportok közé tartoztak a tinédzserek. A kutatók azt is megjegyzik, hogy habár más országokban a járvány miatt visszaesést is lehetett tapasztalni a beutalók számában, mivel Norvégiában gyorsan átálltak online megoldásokra, ez a hatás ott nem volt jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

Élet adat covid-19 mentális egészség pszichológia stressz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Pálos Máté
2021. november 30. 14:12 Élet

Karikó Katalin a Szegedi Egyetem professzora lett, és induló kutatására fordítja az egyik legrangosabb díja után járó 53 millió forintot

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német kutatók megosztva kapjták.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Stubnya Bence
2021. december 3. 16:17 Vállalat

A világ legnagyobb ételkiszállító cégei küzdenek egymással a magyar piacon

Az amerikai piac csaknem 60 százalékát uraló cég veszi meg a Woltot, így már a világ harmadik és negyedik legnagyobb szereplői állnak a két vezető hazai szolgáltató mögött.

Bucsky Péter
2021. december 3. 06:05 Vállalat

Halsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közé

Ha minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.