Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. július 9. 10:51 Élet

A városiak, a nők és a tinédzserek dolgozták fel nehezebben a lezárásokat

A járvány alatt sokak tapasztalhatták meg a stressz és a bezártság miatt kialakuló mentális problémák enyhébb vagy komolyabb formáit, és nem csak látszólag lett több a megszokottnál az ilyen eset: egy új tanulmány norvég adatok alapján mutatta meg, hogy 2020-ban jelentősen megugrott a pszichológushoz járók száma.

Hans Hvide és Julian Vedeler Johnsen a norvég egészségügyi rendszer adatait vizsgálva azt nézték meg, hogy 2020-ban hány háziorvosi vizit után kaptak a páciensek beutalót pszichológushoz. A 2017 és 2019 közötti évek átlagához képest 2020 júniusában és ősszel is többen mentek pszichológushoz, júliusban és augusztusban viszont közeledtek a 2020-as számok a korábbi átlaghoz.

Olyan háziorvosi vizitek száma, ami után pszichológushoz kaptak beutalót a páciensek

A kutatók szerint a lényeges trend ezen belül a beutalók számának őszi megugrása volt, ami kitartott az év végéig. A becslésük szerint a heti beutalók száma átlagosan 17 százalékkal haladta meg a 2017 és 2019 közötti szintet. Ez Hvide és Johnsen szerint arra utal, hogy a járvánnyal szemben kialakított megküzdési stratégiák eddig tartottak ki, innentől kezdve vált egyre többek számára elviselhetetlenné a stressz. Mivel Norvégiában ebben az időszakban nem voltak magasak az esetszámok, a stressz inkább a korábbi lezárások és kijárási korlátozások késleltetett hatása, mint a konkrét félelemé a megfertőződéstől.

A kutatásban azt is megvizsgálták, hogy milyen társadalmi csoportok szenvedték meg leginkább a járvány mentális hatásait. Az derült ki, hogy szeptember és december között a városiak körében jóval nagyobb volt az egy főre eső beutalók megugrása, mint a vidékiek körében, és a nőket jobban megviselte a járvány, mint a férfiakat. Szintén a kevésbé szerencsés csoportok közé tartoztak a tinédzserek. A kutatók azt is megjegyzik, hogy habár más országokban a járvány miatt visszaesést is lehetett tapasztalni a beutalók számában, mivel Norvégiában gyorsan átálltak online megoldásokra, ez a hatás ott nem volt jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKutatás bizonyítja, hogy érdemes lelki támaszként kezelni a háziállatunkatEgyre többet költünk a háziállatainkra, de úgy tűnik megéri: egy jó kutya pont olyan szerepet tölthet be, mint egy ember családtag.

Élet adat covid-19 mentális egészség pszichológia stressz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.