Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 14. 11:26 Élet

A magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házak

Az elmúlt években alkalmanként végigfutott a világsajtóban, hogy egy újabb olasz településen lehet egy euróért ingatlant venni. A szimbolikus ár nyilvánvalóan egy (kifejezetten sikeres) reklámfogás, amely az elöregedő, egyre inkább nagyvárosokban élő nyugati társadalmak egyik Magyarországon is ismert problémájára világít rá, a falvak, kisvárosok elnéptelenedésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar városok háromnegyede zsugorodik, és alig tud tenni valamit ez ellenA vezetők gyakran tudomásul sem veszik, a helyiek körében viszont gyakori a történelmi igazságtalanság érzése, amiért kimaradnak a fejlesztésekből. Jelinek Csaba és Virág Tünde a G7 Podcast vendége.

Olaszország mellett számos más országban is megjelentek hírek a pár száz forintért árult házakról. Ilyen például Spanyolország – ahol az elmúlt hetven évben mintegy háromezer település vált lakatlanná – vagy legújabban Horvátország. A világ egyik vezető hírügynöksége, a Reuters pénteken közölt riportot egy horvát faluról, Légrádról, ahol egy kunáért (46 forintért) lehet házhoz jutni.


A magyar határ mentén, a Dráva és Mura találkozásánál fekvő Légrád népessége a trianoni határváltozások után indult csökkenésnek. A település polgármestere, Ivan Szabolics azt mondta a Reutersnek, hogy a határ elszigetelte őket, nehezen megközelíthetővé váltak, emiatt csökkent az elmúlt hetven évben felére a lakosság.

A nagyjából 2250 fős település Nagykanizsától légvonalban nincs sokkal messzebb 20 kilométernél, közúton azonban közel 60 kilométer. A népességcsökkenés miatt kezdték el 2020 végén árulni egy kunáért a település üres ingatlanjait. 

A program gyorsan sikeres lett, a meghirdetett 19 elhagyatott házból 17 már el is kelt. A nemzetközi beszámolók hatására Oroszországból, Ukrajnából, Törökországból, Argentínából és Kolumbiából is érdeklődtek, de a bevándorlási szabályok bonyolultságára hivatkozva csak helyiekkel szerződtek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzicília az egy euróért kapható házak Mekkája lettÚjabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Ahogy a Telex részletesen megírta, hogy az egy euróba kerülő olaszországi házaknak mekkora a valós költsége, Légrádon is számos feltétele van az ingyenes házhoz jutásnak. A beköltözők nem lehetnek 40 évnél idősebbek, stabil anyagi helyzettel kell rendelkezniük, és 15 évig a településen kell maradniuk. A több esetben teljesen romos házak felújításhoz az önkormányzat 20 százalékos (de legfeljebb 1,6 millió forintos) támogatást nyújt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Horvátország ingatlan urbanizáció Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.