Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. január 13. 11:55 Világ

Spanyol szellemfalvak az ingatlanpiac új sztárjai

Gwyneth Paltrow amerikai színésznő szektás hangulatú életmódmagazinja, a Goop szabadjára engedte a fantáziáját, amikor karácsonyi ajándéktippekkel látta el olvasóit. A gazdag, fehér nőkből álló célközönségnek félig meghámozott banánt formáló lámpát, Aston Martint, zsiráfokkal való reggelizést vagy az ökotudatos milliárdosokat célzó elektromos jachtot is ajánlottak, valamint egy elhagyatott falut Spanyolországban.

A falu – amely inkább egy néhány épületből álló tanya -, ha nem is lett végül karácsonyi ajándék, viszonylag gyorsan megtalálta a vevőjét. Egy holland házaspár készül aláírni a szerződést, amely szerint kevesebb mint 150 ezer euróért (50 millió forintért) szerzi meg a tanyát.

Elhagyatott épületek Spanyolországban. Fotó: AFP

Az urbanizáció következtében az elmúlt hetven évben mintegy háromezer falu vált lakatlanná Spanyolországban az El País szerint. Úgy tűnik azonban, hogy a trend kezd megfordulni, mivel az elmúlt években egyre többen vásároltak meg elhagyatott falvakat a holland párhoz hasonlóan. Egyre többen vágynak vissza a természet közelébe, leginkább a nyugdíjas éveikre készülők, ami felpörgette az elhagyatott falvak piacát.

Eleinte lényegében kizárólag külföldiek vásároltak Spanyolországban ilyeneket, főleg britek, belgák és franciák, a spanyolok a vevők mindössze egy százalékát tették ki. Mostanra azonban a spanyolok is masszívan megjelentek a vásárlók között, a kereslet 30-40 százaléka tőlük származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrónfelvétel: több millió elhagyatott spanyol ingatlan hever romokbanA 2007-ben kitörő ingatlanválság során több millió újonnan épült ingatlan vált elhagyatottá Spanyolországban, és a romok a mai napig láthatóak.

Az El País bemutat egy málagai 51 éves bankárt és feleségét, akik az ország északnyugati tartományában, Galíciában akartak venni egy nyaralót. Miután egy tv-showban hallottak egy eladó szellemfaluról, úgy döntöttek, megveszik. Így jutottak hozzá egy hat házból álló településhez 60 ezer euróért (19 millió forintért). A helyi kormányzattól és az EU-tól 200 ezer euró (64 millió forint) támogatást kaptak, hogy szálláshellyé alakítsák át a romos épületeket.

Ez viszonylag alacsony összeg, a több házból álló falvak felújítása 500-600 ezer euró (160-190 millió forint) is lehet. A növekvő érdeklődés az árakat is felverte. Pár éve akár 12 ezer euróért (3,9 millió forint) is lehetett elhagyatott tanyát venni, most viszont 50 ezer euró (15 millió forint) alatt nem igazán lehet ilyet találni. A szellemfalvak átlagára 200 ezer és 450 ezer euró (64 és 145 millió forint) között mozog.

Ez az elhagyatott ház Galíciában Fidel Castro volt kubai diktátor apjáé volt. Fotó: AFP

A nyugati nyugdíjasok mellett intézményi befektetők is érdeklődnek a szellemfalvak iránt, leginkább Oroszországból és a Közel-Keletről. A magánbefektetők azért többen vannak, és néha többen is összeállnak, például egy komplett kanadai baráti társaság is keres egy szellemfalut.

A felpezsdült piac miatt egyre többen próbálják eladni korábban értéktelennek tartott tulajdonukat. Az egyik ügynökség szerint havonta mintegy húszan keresik fel őket azzal, hogy a megnövekedett kereslet miatt eladnák a tanyájukat. Ezek főleg olyan 35 és 45 év közöttiek, akiknek már nincs igazán kötődésük családjuk egykori lakhelyéhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ingatlanpiac Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.