Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. január 13. 11:55 Világ

Spanyol szellemfalvak az ingatlanpiac új sztárjai

Gwyneth Paltrow amerikai színésznő szektás hangulatú életmódmagazinja, a Goop szabadjára engedte a fantáziáját, amikor karácsonyi ajándéktippekkel látta el olvasóit. A gazdag, fehér nőkből álló célközönségnek félig meghámozott banánt formáló lámpát, Aston Martint, zsiráfokkal való reggelizést vagy az ökotudatos milliárdosokat célzó elektromos jachtot is ajánlottak, valamint egy elhagyatott falut Spanyolországban.

A falu – amely inkább egy néhány épületből álló tanya -, ha nem is lett végül karácsonyi ajándék, viszonylag gyorsan megtalálta a vevőjét. Egy holland házaspár készül aláírni a szerződést, amely szerint kevesebb mint 150 ezer euróért (50 millió forintért) szerzi meg a tanyát.

Elhagyatott épületek Spanyolországban. Fotó: AFP

Az urbanizáció következtében az elmúlt hetven évben mintegy háromezer falu vált lakatlanná Spanyolországban az El País szerint. Úgy tűnik azonban, hogy a trend kezd megfordulni, mivel az elmúlt években egyre többen vásároltak meg elhagyatott falvakat a holland párhoz hasonlóan. Egyre többen vágynak vissza a természet közelébe, leginkább a nyugdíjas éveikre készülők, ami felpörgette az elhagyatott falvak piacát.

Eleinte lényegében kizárólag külföldiek vásároltak Spanyolországban ilyeneket, főleg britek, belgák és franciák, a spanyolok a vevők mindössze egy százalékát tették ki. Mostanra azonban a spanyolok is masszívan megjelentek a vásárlók között, a kereslet 30-40 százaléka tőlük származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrónfelvétel: több millió elhagyatott spanyol ingatlan hever romokbanA 2007-ben kitörő ingatlanválság során több millió újonnan épült ingatlan vált elhagyatottá Spanyolországban, és a romok a mai napig láthatóak.

Az El País bemutat egy málagai 51 éves bankárt és feleségét, akik az ország északnyugati tartományában, Galíciában akartak venni egy nyaralót. Miután egy tv-showban hallottak egy eladó szellemfaluról, úgy döntöttek, megveszik. Így jutottak hozzá egy hat házból álló településhez 60 ezer euróért (19 millió forintért). A helyi kormányzattól és az EU-tól 200 ezer euró (64 millió forint) támogatást kaptak, hogy szálláshellyé alakítsák át a romos épületeket.

Ez viszonylag alacsony összeg, a több házból álló falvak felújítása 500-600 ezer euró (160-190 millió forint) is lehet. A növekvő érdeklődés az árakat is felverte. Pár éve akár 12 ezer euróért (3,9 millió forint) is lehetett elhagyatott tanyát venni, most viszont 50 ezer euró (15 millió forint) alatt nem igazán lehet ilyet találni. A szellemfalvak átlagára 200 ezer és 450 ezer euró (64 és 145 millió forint) között mozog.

Ez az elhagyatott ház Galíciában Fidel Castro volt kubai diktátor apjáé volt. Fotó: AFP

A nyugati nyugdíjasok mellett intézményi befektetők is érdeklődnek a szellemfalvak iránt, leginkább Oroszországból és a Közel-Keletről. A magánbefektetők azért többen vannak, és néha többen is összeállnak, például egy komplett kanadai baráti társaság is keres egy szellemfalut.

A felpezsdült piac miatt egyre többen próbálják eladni korábban értéktelennek tartott tulajdonukat. Az egyik ügynökség szerint havonta mintegy húszan keresik fel őket azzal, hogy a megnövekedett kereslet miatt eladnák a tanyájukat. Ezek főleg olyan 35 és 45 év közöttiek, akiknek már nincs igazán kötődésük családjuk egykori lakhelyéhez.

Világ ingatlanpiac Spanyolország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. február 19. 17:07 Élet, Világ

Olyan, mintha szó szerint a kénköves pokolban lenne a munkahelyed

Az indonéziai kénbányászok joggal pályázhatnának a világ legrosszabb munkahelye címére.

Torontáli Zoltán
2020. február 18. 12:40 Vállalat, Világ

Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőségét

A Rewe és a Spar is bevezeti a tejesüveget márciustól, 75 forintnak megfelelő üvegdíjjal.

Fabók Bálint
2020. február 18. 10:30 Világ

A vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektor

Egy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

Fontos

Bucsky Péter
2020. február 18. 06:55 Közélet

Találtunk egy titkos fideszes kádertemetőt

Valószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.