Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. április 24. 12:10 Adat, Élet

Egy látványos ábra arról, hogyan lett világrekorder Magyarország a koronavírus-halálozásban

Bár Magyarországon a fertőzöttek számához viszonyítva a kezdetektől nagyon magas a koronavírus-halálozás, a sikeresen kezelt első hullám eredményeként tavaly ősszel nemzetközi összevetésben még nem volt sok magyar áldozata a járványnak. Október elején egymillió lakosra 81 haláleset jutott, aminél több mint hetven országban magasabb volt ez a mutató.

Kevesebb mint hét hónappal később Magyarország (a törpeállamok nélkül) az első helyre ugrott ezen a szomorú listán egymillió lakosra vetítve közel 2700 elhunyttal.

Az elmúlt hetekben – miután a kormány a járványügyi védekezést ért kritikák elhárítása érdekében elég méltatlanul statisztika-módszertani kérdést csinált az elhunytak számából – élénk vita folyt szakértői és politikai körökben, hogyan is áll Magyarország Covid halálozásban. Több cikkben is írtunk róla, hogy ezek az adatok az egyes országokban alkalmazott eltérő gyakorlatok miatt valóban nem összehasonlíthatóak.

Ám így is legfeljebb néhány olyan ország lehet, ahol nagyobb pusztítást végzett a járvány, mint Magyarországon.

Csehország, amely egészen csütörtökig vezette a hivatalos halálozási listát egyáltalán nem biztos, hogy ezek között van. Valószínűbb, hogy abban a balkáni régióban lehetett a magyarországihoz hasonló, vagy akár annál is súlyosabb a helyzet, ahol a hazaihoz mérhetően rossz az emberek általános egészségügyi állapota. Emellett vélhetően Szlovákiában és Lengyelországban is rosszabb volt a járványhelyzet, mint amit a hivatalos Covid halálozási statisztikák mutatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdeje elgondolkodni, miért hal meg járvány nélkül is ilyen sok magyarJárvány nélkül is rendkívül magas a halálozások száma Magyarországon, és még régiós összevetésben is indokolatlanul sok magyar hal meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA globális járvány harmadik leghalálosabb napja volt kedden MagyarországonA hivatalos adatok alapján, amelyek viszont a kormány szerint nem összehasonlíthatóak. Megvizsgáltuk, hogy valóban így van-e.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet covid halálozás koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.