Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. április 7. 12:18 Adat

Világrekord halálozást hozó napon nyit Magyarország

Folyamatos adatközlés mellett soha sehol nem jelentettek még népességarányosan olyan magas napi Covid halálozást, mint amiről szerdán reggel beszámolt az operatív törzs. Ez több okból sem feltétlenül jelenti azt, hogy egyetlen országban sem követelt még több áldozatot egy napon a járvány, de így is elég jól rámutat, hogy épp a harmadik hullám tetőzésén jelentette be a kormány a nyitást.

Sok a pontatlanság

Korábban már többször írtunk róla, hogy a halálozási adatok, különösen a napiak, csak nagyon korlátozottan összehasonlíthatóak. Az az érvrendszer, amivel a kormányzat magyarázza a magyar áldozatok kiugróan magas számát, nagy általánosságban nem állja meg a helyét, de nem is teljesen alaptalan. Legutóbb Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, hogy az itthoni számok azért ennyire magasak, mert a hazai protokoll alapján mindenkit, aki fertőzöttként elhunyt, Covid-áldozatnak tekintenek, míg máshol ez nincs így.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA globális járvány harmadik leghalálosabb napja volt kedden MagyarországonA hivatalos adatok alapján, amelyek viszont a kormány szerint nem összehasonlíthatóak. Megvizsgáltuk, hogy valóban így van-e.

Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy az uniós országok többségéhez képest itthon sem marad érdemben kevesebb Covid áldozat rejtve, így a miniszter magyarázata erősen sántít. Ugyanakkor valóban van néhány olyan tagállam, ahol szinte biztosan magasabb az áldozatok száma, mint amire a hivatalos számokból következtetni lehet.

Ilyen például Bulgária, annak ellenére is, hogy náluk a közölt halálozási adatok is rendkívül súlyos járványt mutattak tavaly november végén és december elején. A tényleges áldozatok száma azonban valószínűleg a közzétettnél, és a jelenlegi magyarországinál is jóval magasabb lehetett.

Húsvéti torzítás

Ráadásul az is szinte biztos, hogy az operatív törzs által ma jelentett áldozatok sem mind kedden veszítették életüket. Szintén írtunk már róla korábban, hogy a halálozási adatokban nagyon erős heti ciklikusság van, és ez még csak nem is magyar sajátosság. Mivel a szombat és a vasárnap nem munkanap, ezért az országok többségében ilyenkor jó eséllyel a Covid adatokat közlő intézményekben is kevesebben dolgoznak, így megcsúszik az adatok rögzítése és közzététele. Ezeket aztán a következő hét elején pótolhatják.

Fokozottan igaz ez egy olyan négynapos hétvégére, mint amilyen az előző volt. Magyarországon szombattól kezdve olyan halálozási adatokat közölt az operatív törzs, amelyekről a korábbi trendek alapján egyértelműen látszott, hogy nem lehetnek valósak. Kedden például kevesebb áldozatról számoltak be, mint a megelőző három hétben bármikor.

Mindez azt jelenti, hogy most sem ugrott egyik napról a másikra közel duplájára a halálozás,

a mai szám valószínűleg a korábbi pontatlan adatok korrekciója is.

Ez a hatás azonban az országok többségénél szintén érvényesül, sőt van ahol még látványosabb. A már említett bolgároknál például nagyon erős heti ciklikusság van: hétfőn mindig kiugró halálozási adat jelenik meg, vélhetően szintén az adatközlés sajátosságai miatt. Pont ezért használják szinte mindenhol a hétnapos mozgóátlagot a járvány aktuális helyzetének megítélésére ez ugyanis legalább a heti ciklusokat kiszűri.

Az összehasonlíthatóság korlátaitól függetlenül azonban szinte biztos, hogy népességarányosan még sehol nem jelentettek ilyen magas napi halálozást úgy, hogy korábban nem maradt ki egyetlen adatközlés sem. Az Our World in Data több mint kétszáz ország Covid trendjeit gyűjti a járvány tavalyi kirobbanása óta. Az adatbázisban ugyan szerepel néhány, a mai magyarországinál magasabb halálozási adat, de ezeknél vagy nem egyeznek a számok a hivatalos nemzeti Covid tájékoztató oldalak adataival, vagy korábban teljesen kimaradt napok korrekciója torzítja azokat. Utóbbira Svédország és Szlovákia lehet példa: utóbbiban például kétszer is 200 körüli elhunytról számoltak be, de mind a két alkalommal kimaradt korábban egy-egy napnyi adatközlés.

Ha ezeket, illetve a törpeállamokat kiszűrjük, akkor a világjárványban az eddigi legmagasabb népességarányos halálozást hozó nap Bulgáriában volt november végén egy hétfőn.

A ma közölt magyar adat azonban ezt is meghaladta.

A rekord halálozási adat egyébként nem mond ellent annak, hogy a statisztikák minden visegrádi országban a tetőzés jeleit mutatják, vagyis a trendforduló a következő időszakban egyáltalán nem kizárt, ebben az esetben a számok arra utalnak, hogy a tetőt sajnos borzasztóan magasan fogta meg Magyarország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTetőzik a járvány, lassan fellélegezhet a visegrádi régióLassan minden visegrádi országban enyhülhet a járvány és felmerül a nyitás lehetősége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat halálozás járvány koronavírus rekord Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.