Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 15. 12:41 Adat

Van a hétnek egy napja, amikor sokkal kevesebb a koronavírus-áldozat

Kedden reggel 107 koronavírushoz köthető halálozásról adott hírt az operatív törzs, ami több mint három hete a legalacsonyabb, utoljára november 23-án volt ennél kevesebb áldozat. Ez a mai adat azonban nagyon látványosan kilóg a sorból, és ez nem először fordul elő. Az elmúlt időszakban minden héten volt egy-egy olyan nap, amikor sokkal kevesebb elhunytról számoltak be. Az eltérések érdekes sémát követnek, és nem csak Magyarországon.

A mai adat annyiban furcsa, hogy ezúttal nem ugyanazon a napon történt a visszaesés, mint az előző néhány hétben. November eleje óta ugyanis Magyarországon rendre hétfőn érkeztek a legkevésbé tragikus covid-halálozási számok – most egy nappal később. A háttérben azonban minden bizonnyal ezúttal is ugyanaz a magyarázat áll.

A jelenség ugyanis nem Magyarország-specifikus. Sőt, világszinten a járvány kezdetétől megfigyelhető, hogy egy-egy héten belül hullámzik az áldozatok száma, és a legalacsonyabb adat rendre vasárnaponként jelentkezik. Ezt követően hétfőn még mindig elmarad az átlagtól, majd hét közepén felfut, szombaton pedig ismét jelentősen visszaesik. A különbségek tényleg elég látványosak: a második hullám kezdete óta globálisan vasárnaponként nagyjából harmadával maradt el a halálozás a hét többi napjának átlagától.

A magyarázat egészen biztosan nem az, hogy a vírus bizonyos napokon radikálisan több áldozatot szed, mint másokon, a háttérben sokkal inkább adatközlési anomáliák állhatnak. Ezeket pedig akárcsak a teszt/fertőzés arány keddi tetőzésénél, most is a hétvége okozza. Mivel a szombat és a vasárnap nem munkanap, ezért az országok többségében ilyenkor jó eséllyel a covid-adatokat közlő intézményekben is kevesebben dolgoznak, így megcsúszik az adatok rögzítése és közzététele. Ezeket aztán a következő hét elején pótolhatják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért ugrik meg minden kedden a fertőzöttek aránya Magyarországon?Hétvégén a magánszektorban nem igazán végeznek teszteket, így a keddi adat mutatja leginkább, hogy a tünetesek között mennyien lehetnek covidosok.

A folyamat láthatóan több napot érint, és nem csak azért, mert kétnapos a hétvége, hanem azért is, mert az egyes országok a nap különböző szakaszában közlik az adatokat. A magyar számok például reggel jelennek meg, és ekkor is kerülnek be a globális adatokat gyűjtő oldalakra. Pedig nyilván ezek nem az adott napra vonatkoznak, hanem jobb esetben az előzőre. Azonban még ez sem biztos, hogy mindig igaz.

Az operatív törzs tájékoztatóin egy ideig elég bevett szófordulat volt „az elmúlt 24 órára” hivatkozni, amikor a reggel közzétett adatokról beszéltek, ez azonban mostanában egyre ritkábban fordul elő. Az ezen a héten egy nap késéssel érkező visszaesés is arra utal, hogy mivel most sokkal több az áldozat, mint korábban volt, az adatközlés is többet csúszik.

A lényeg, hogy Magyarországon a hétvége hatása általában a hétfői adatokon látszik, és más országokban is hasonló a helyzet. Sok helyen azonban nincs ez a plusz egy napos csúszás, ezért lóg ki három nap is rendre a sorból.

Az eltérések egyébként nagyon különbözőek országonként, és jellemzően a fejlett országokban nagyobbak.

Az Egyesült Államokban például augusztus vége óta átlagosan kevesebb, mint feleannyi halálos áldozatot jelentettek vasárnaponként, mint a hét többi napján. Európában ugyanez az arány valamivel több mint 60 százalék, de itt kontinensen belül is van különbség, az EU-s országok gyakorlata ugyanis inkább az amerikaihoz van közelebb. Ezzel szemben Indiában és a Távol-Keleten csak 10-15 százalék az eltérés.

Mindenesetre ez a furcsa ingadozás elég jól megmutatja, hogy a napi adatokkal óvatosan kell bánni, érdemesebb inkább a heti átlagokat, vagy a mozgóátlagot vizsgálni, ha a trendekre vagyunk kíváncsiak.

Adat halálozás koronavírus vasárnap Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. július 27. 06:45 Adat, Vállalat

A negyedik hullám árnyékában épp csak lábadozik a magyar szállodaipar

Katasztrofális volt a legnagyobb hotelcégeknek 2020, és most is csak egy hajszállal jobbak a kilátások. Nagy a bizonytalanság, a korábbi nyereségre még éveket kell várni.

Váczi István
2021. július 23. 17:00 Adat, Közélet

Török csellel üti helyre a Sinopharm-fiaskót a kormány

Augusztus elején akár 700 ezer ember is megrohamozhatná az orvosokat harmadik oltásért, de attól nem kell tartani, hogy gyorsan elfogy a Pfizer.

Stubnya Bence
2021. július 23. 10:23 Adat

A harmadik leginkább túlsúlyos uniós tagállam vagyunk, a csehekkel holtversenyben

A felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka számít túlsúlyosnak. Máltán a legrosszabb a helyzet, Olaszországban a legjobb.

Fontos

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.