Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 15. 12:41 Adat

Van a hétnek egy napja, amikor sokkal kevesebb a koronavírus-áldozat

Kedden reggel 107 koronavírushoz köthető halálozásról adott hírt az operatív törzs, ami több mint három hete a legalacsonyabb, utoljára november 23-án volt ennél kevesebb áldozat. Ez a mai adat azonban nagyon látványosan kilóg a sorból, és ez nem először fordul elő. Az elmúlt időszakban minden héten volt egy-egy olyan nap, amikor sokkal kevesebb elhunytról számoltak be. Az eltérések érdekes sémát követnek, és nem csak Magyarországon.

A mai adat annyiban furcsa, hogy ezúttal nem ugyanazon a napon történt a visszaesés, mint az előző néhány hétben. November eleje óta ugyanis Magyarországon rendre hétfőn érkeztek a legkevésbé tragikus covid-halálozási számok – most egy nappal később. A háttérben azonban minden bizonnyal ezúttal is ugyanaz a magyarázat áll.

A jelenség ugyanis nem Magyarország-specifikus. Sőt, világszinten a járvány kezdetétől megfigyelhető, hogy egy-egy héten belül hullámzik az áldozatok száma, és a legalacsonyabb adat rendre vasárnaponként jelentkezik. Ezt követően hétfőn még mindig elmarad az átlagtól, majd hét közepén felfut, szombaton pedig ismét jelentősen visszaesik. A különbségek tényleg elég látványosak: a második hullám kezdete óta globálisan vasárnaponként nagyjából harmadával maradt el a halálozás a hét többi napjának átlagától.

A magyarázat egészen biztosan nem az, hogy a vírus bizonyos napokon radikálisan több áldozatot szed, mint másokon, a háttérben sokkal inkább adatközlési anomáliák állhatnak. Ezeket pedig akárcsak a teszt/fertőzés arány keddi tetőzésénél, most is a hétvége okozza. Mivel a szombat és a vasárnap nem munkanap, ezért az országok többségében ilyenkor jó eséllyel a covid-adatokat közlő intézményekben is kevesebben dolgoznak, így megcsúszik az adatok rögzítése és közzététele. Ezeket aztán a következő hét elején pótolhatják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért ugrik meg minden kedden a fertőzöttek aránya Magyarországon?Hétvégén a magánszektorban nem igazán végeznek teszteket, így a keddi adat mutatja leginkább, hogy a tünetesek között mennyien lehetnek covidosok.

A folyamat láthatóan több napot érint, és nem csak azért, mert kétnapos a hétvége, hanem azért is, mert az egyes országok a nap különböző szakaszában közlik az adatokat. A magyar számok például reggel jelennek meg, és ekkor is kerülnek be a globális adatokat gyűjtő oldalakra. Pedig nyilván ezek nem az adott napra vonatkoznak, hanem jobb esetben az előzőre. Azonban még ez sem biztos, hogy mindig igaz.

Az operatív törzs tájékoztatóin egy ideig elég bevett szófordulat volt „az elmúlt 24 órára” hivatkozni, amikor a reggel közzétett adatokról beszéltek, ez azonban mostanában egyre ritkábban fordul elő. Az ezen a héten egy nap késéssel érkező visszaesés is arra utal, hogy mivel most sokkal több az áldozat, mint korábban volt, az adatközlés is többet csúszik.

A lényeg, hogy Magyarországon a hétvége hatása általában a hétfői adatokon látszik, és más országokban is hasonló a helyzet. Sok helyen azonban nincs ez a plusz egy napos csúszás, ezért lóg ki három nap is rendre a sorból.

Az eltérések egyébként nagyon különbözőek országonként, és jellemzően a fejlett országokban nagyobbak.

Az Egyesült Államokban például augusztus vége óta átlagosan kevesebb, mint feleannyi halálos áldozatot jelentettek vasárnaponként, mint a hét többi napján. Európában ugyanez az arány valamivel több mint 60 százalék, de itt kontinensen belül is van különbség, az EU-s országok gyakorlata ugyanis inkább az amerikaihoz van közelebb. Ezzel szemben Indiában és a Távol-Keleten csak 10-15 százalék az eltérés.

Mindenesetre ez a furcsa ingadozás elég jól megmutatja, hogy a napi adatokkal óvatosan kell bánni, érdemesebb inkább a heti átlagokat, vagy a mozgóátlagot vizsgálni, ha a trendekre vagyunk kíváncsiak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat halálozás koronavírus vasárnap Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.