Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 15. 12:41 Adat

Van a hétnek egy napja, amikor sokkal kevesebb a koronavírus-áldozat

Kedden reggel 107 koronavírushoz köthető halálozásról adott hírt az operatív törzs, ami több mint három hete a legalacsonyabb, utoljára november 23-án volt ennél kevesebb áldozat. Ez a mai adat azonban nagyon látványosan kilóg a sorból, és ez nem először fordul elő. Az elmúlt időszakban minden héten volt egy-egy olyan nap, amikor sokkal kevesebb elhunytról számoltak be. Az eltérések érdekes sémát követnek, és nem csak Magyarországon.

A mai adat annyiban furcsa, hogy ezúttal nem ugyanazon a napon történt a visszaesés, mint az előző néhány hétben. November eleje óta ugyanis Magyarországon rendre hétfőn érkeztek a legkevésbé tragikus covid-halálozási számok – most egy nappal később. A háttérben azonban minden bizonnyal ezúttal is ugyanaz a magyarázat áll.

A jelenség ugyanis nem Magyarország-specifikus. Sőt, világszinten a járvány kezdetétől megfigyelhető, hogy egy-egy héten belül hullámzik az áldozatok száma, és a legalacsonyabb adat rendre vasárnaponként jelentkezik. Ezt követően hétfőn még mindig elmarad az átlagtól, majd hét közepén felfut, szombaton pedig ismét jelentősen visszaesik. A különbségek tényleg elég látványosak: a második hullám kezdete óta globálisan vasárnaponként nagyjából harmadával maradt el a halálozás a hét többi napjának átlagától.

A magyarázat egészen biztosan nem az, hogy a vírus bizonyos napokon radikálisan több áldozatot szed, mint másokon, a háttérben sokkal inkább adatközlési anomáliák állhatnak. Ezeket pedig akárcsak a teszt/fertőzés arány keddi tetőzésénél, most is a hétvége okozza. Mivel a szombat és a vasárnap nem munkanap, ezért az országok többségében ilyenkor jó eséllyel a covid-adatokat közlő intézményekben is kevesebben dolgoznak, így megcsúszik az adatok rögzítése és közzététele. Ezeket aztán a következő hét elején pótolhatják.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért ugrik meg minden kedden a fertőzöttek aránya Magyarországon?Hétvégén a magánszektorban nem igazán végeznek teszteket, így a keddi adat mutatja leginkább, hogy a tünetesek között mennyien lehetnek covidosok.

A folyamat láthatóan több napot érint, és nem csak azért, mert kétnapos a hétvége, hanem azért is, mert az egyes országok a nap különböző szakaszában közlik az adatokat. A magyar számok például reggel jelennek meg, és ekkor is kerülnek be a globális adatokat gyűjtő oldalakra. Pedig nyilván ezek nem az adott napra vonatkoznak, hanem jobb esetben az előzőre. Azonban még ez sem biztos, hogy mindig igaz.

Az operatív törzs tájékoztatóin egy ideig elég bevett szófordulat volt „az elmúlt 24 órára” hivatkozni, amikor a reggel közzétett adatokról beszéltek, ez azonban mostanában egyre ritkábban fordul elő. Az ezen a héten egy nap késéssel érkező visszaesés is arra utal, hogy mivel most sokkal több az áldozat, mint korábban volt, az adatközlés is többet csúszik.

A lényeg, hogy Magyarországon a hétvége hatása általában a hétfői adatokon látszik, és más országokban is hasonló a helyzet. Sok helyen azonban nincs ez a plusz egy napos csúszás, ezért lóg ki három nap is rendre a sorból.

Az eltérések egyébként nagyon különbözőek országonként, és jellemzően a fejlett országokban nagyobbak.

Az Egyesült Államokban például augusztus vége óta átlagosan kevesebb, mint feleannyi halálos áldozatot jelentettek vasárnaponként, mint a hét többi napján. Európában ugyanez az arány valamivel több mint 60 százalék, de itt kontinensen belül is van különbség, az EU-s országok gyakorlata ugyanis inkább az amerikaihoz van közelebb. Ezzel szemben Indiában és a Távol-Keleten csak 10-15 százalék az eltérés.

Mindenesetre ez a furcsa ingadozás elég jól megmutatja, hogy a napi adatokkal óvatosan kell bánni, érdemesebb inkább a heti átlagokat, vagy a mozgóátlagot vizsgálni, ha a trendekre vagyunk kíváncsiak.

Adat halálozás koronavírus vasárnap Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.

Hajdu Miklós
2021. április 14. 12:30 Adat

Egyszerre állt meg a napi új esetszámok csökkenése minden visegrádi országban

A múlt héten még némi optimizmusra adtak okot a környező országok járványstatisztikái, de a friss tendenciák kevésbé bizalomkeltők.

Fontos

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Jandó Zoltán
2021. április 14. 14:05 Vállalat

A magyar Lidl felépítőjével hódítaná meg Mészáros Lőrinc az ásványvízpiacot

Az Aqua Lorenzo számára a legnagyobb kihívás, hogy termékeivel nagy mennyiségben visszakerüljön az élelmiszerláncokba. Az új ügyvezetőt is ezért igazolhatták.

Váczi István
2021. április 14. 06:46 Vállalat

A pékség, amely akkor is több kenyeret adott el, amikor mindenki otthon sütött

Ludwig Klára, a Jókenyér tulajdonosa már nagyon várja a járvány végét, azt viszont nem bánja, hogy egyre több a kézműves konkurens.