Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. október 13. 12:16 Adat

Miért ugrik meg minden kedden a fertőzöttek aránya Magyarországon?

Kedden újabb rekordot döntött Magyarországon a járványszakértők által talán leginkább követett mutató, az elvégzett tesztek és az új fertőzöttek aránya. A mai adatközlés szerint az előző 24 órában nagyjából minden hetedik mintavétel hozott pozitív eredményt. Ez egy hajszállal magasabb a korábbi rekordnál, amit múlt hét kedden mértek, de már az ezt megelőző két kedd is az addigi legmagasabb értéket hozta.

 

Nem a valós adatokat látjuk

Az új fertőzöttek, illetve az elvégzett tesztek arányának emelkedése egyáltalán nem új keletű dolog, hetek óta megfigyelhető folyamat, aminek a hátterében az áll, hogy nem tudjuk a járvány terjedését a mintavételekkel lekövetni. Az elmúlt hetekben járványügyi szakértők többször felhívták a figyelmet, hogy az esetszám látszólagos kontroll alatt tartását nem az okozza, hogy a koronavírus lassabban terjedne, mint korábban, hanem hogy a PCR-teszteknél elértük a kapacitáskorlátot. Ezt erősítették meg korábban a lapunknak nyilatkozó laboratóriumok és magánegészségügyi intézmények is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJóval kevesebb tesztet végeztetnek az emberek, amióta nem lehet vele szabadulni a karanténbólSzeptember közepén a rendszert szinte szétfeszítették a lakossági igények, de mivel már nem lehet negatív teszttel szabadulni a karanténból, az érdeklődés alábbhagyott.

Megfelelő mennyiségű mintavétel elvégzése nélkül az esetszám logikusan csak bizonyos keretek között tud emelkedni, és a járvány terjedését ilyenkor az mutatja, hogy ugyanannyi tesztből mindig egy kicsit több lesz pozitív. Az elmúlt hetekben itthon még ezt a növekedést is részben ellensúlyozta, hogy a magánszolgáltatóknál elvégzett tesztek száma csökkent. Azaz jelenleg úgy van itthon szinte napról-napra több fertőzött, hogy közben a mintavételek száma csökken vagy jobb esetben stagnál.

 

Hétvégén alig működnek magánszolgáltatók

A fent említett hét eleji kiugrásokat is a tesztelési gyakorlat okozza. Ahogy egy korábbi cikkünkben bemutattuk, az operatív törzs által közölt adatokban nemcsak a központilag elvégzett mintavételek vannak benne, hanem azok is, amiket az emberek saját zsebből fizettek magánszolgáltatónál. Szeptember elején ez hajtotta fel a tesztelést: a külföldről hazatérők és a karanténból szabadulni vágyó kontaktszemélyek viszonylag nagy számban végeztettek el magukon önfinanszírozású PCR-tesztet.

Igen ám, de a magánegészségügyi szolgáltatók többségénél hétvégén nem nyújtanak ilyen szolgáltatást.

Az általunk megkeresett tíz intézményből hatnál szombat-vasárnap egyáltalán nem végeztek mintavételt,

illetve további egynél mondták azt, hogy bizonyos esetekben, kijelölt időpontokban ugyan van ilyen szolgáltatás, de jelenleg nincs kijelölt hétvégi időpont. A maradék három szolgáltatóból egy helyszíni kiszállással, egy a rendelőben vállalt tesztelést mindkét nap, a harmadik helyen azonban csak szombaton volt mintavétel.

Bár a magánszférában a leletkiadást a legtöbb helyen még most is csak két napra (48 órára) vállalják, ráadásul – mivel a laborok közül sem mindegyik működik hétvégén – mindezt munkanapban kell érteni, az eredmény ennél korábban is bekerülhet a rendszerbe. Egy teszt átfutási ideje a minta levétele után egy-két nap, ami azt jelenti, hogy a hétvégén kieső kapacitás a hétfő-keddi adatokban jelenik meg.

 

Ez elég jól lekövethető az elmúlt hetek számain is: a hét elején rendre kevés mintavételről adott hírt az operatív törzs, és a számok mindig a hét második felére futottak fel. Mindez azt jelenti, hogy

a szokottnál kevesebb hétfő-keddi tesztből arányaiban sokkal többet végeztetnek központilag. Márpedig állami szinten ugye azokat tesztelik, akik tüneteket produkálnak,

így sokkal nagyobb eséllyel fertőzöttek annál, aki csak úgy betéved egy magánrendelőbe, vagy mondjuk a munkáltatója teszteli le.

Máshol is így van, de nálunk valami nem stimmel

Ez egyébként véletlenül sem csak magyar jelenség, igaz, a globális adatok inkább egy nappal előbb, vasárnap, illetve hétfőn mutatnak látványos visszaesést az új fertőzöttek számában*Ebben szerepet játszhat, hogy a magyar adatot rendre a közlés napjához rögzítik, miközben azok elvileg az előző 24 óra számait mutatják, de a napoknál vélhetően máshol is van kavarodás.. A régiós országokban is hasonló a helyzet: a tesztek száma hétvégén  Csehországban és Szlovákiában is a felére esik vissza. Más kérdés, hogy ez náluk nem törvényszerűen jár a fertőzött/teszt arány kiugrásával, ami arra utalhat, hogy ezekben az országokban hétköznap is más arányban tesztelhetnek tüneteseket, mint itthon.

A ténylegesen betegek tesztelésében egyébként nálunk – ahogy ezt korábban bemutattuk – a jelenlegi protokoll jelent nagyon kemény korlátot. A magukon tüneteket észlelőkhöz ugyanis a háziorvos kezdeményezésére az Országos Mentőszolgálat megy ki mintát venni, de a mentősök kapacitásai erősen lehatároltak, a korábbi válaszaik alapján napi néhány ezer mintavétel elvégzésére lehetnek képesek a rendelkezésükre álló egységek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy tűnik, mintha tömegesen kerülnének kórházba a magyar koronavírus fertőzöttek, de nincs ígyA hivatalos adatok szerint három nap alatt annyival nőtt a kórházban kezelt betegek száma, mint előtte egy hónap alatt összesen, a háttérben azonban adminisztrációs hiányosságok állhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAusztria helyett most már sajnos Csehországot tekinthetnénk koronavírus labornakA régiós adatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország egy-két hét csúszással a cseh járványlefutást követi, és nem az osztrákot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTúl sikeresen terhelte rá a kormány a tesztelési költségeket az állampolgárokraAz év középső harmadában alig egymilliárd forinttal költött többet az állam PCR tesztelésre, mint tavaly, amikor nem volt koronavírus-járvány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma koronavírus tesztelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.