Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 3. 10:32 Élet

Az éttermek után az edzőtermek is fellázadtak a zárva tartás ellen Lengyelországban

Az ágazati szövetség szerint a továbbra is érvényben lévő tiltás ellenére a lengyel edzőtermek fele, mintegy 1600 létesítmény kinyitott hétfőn. A szövetség képviselője erről egy rádióműsorban nyilatkozott, hozzátéve, hogy ezt a használatba vett bérletek adatai alapján látják.

A szövetség ugyanakkor arra figyelmeztette a tagjait, hogy számolniuk kell a hatóságok fellépésével, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megsértéséért akár 30 ezer zlotyra (közel 2,4 millió forint) is megbírságolhatják őket.

Nem ez az egyetlen szektor, amely széles körűen fellázadt a korlátozások fenntartása ellen, hasonlóan tettek már korábban a vendéglátósok is. Igaz, kialakult némi számháború azzal kapcsolatban, hogy ennek mekkora a valós mértéke. A fejlesztési miniszter helyettese szerint a hétvégén a hírekben szereplő ezernél is több helyett mindössze 50-60 étterem, szálloda és edzőterem volt nyitva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

Igaz, a fitnesztermek eleve csak hétfőre hirdették meg a nyitást, de a felek által közölt számok már korábban is hasonló távolságra voltak egymástól. Egy hete a miniszterhelyettes 70-80 működő étteremről beszélt, miközben a lengyel gasztronómiai kamara szerint akár 20 ezer étterem is kinyithatott január 18. után, és volt olyan nap, amikor 1300-at ellenőriztek a hatóságok.

A vállalkozók egyrészt azért kockáztatják meg a megnyitást, mert elfogytak a tartalékaik, másrészt a hírek szerint sok esetben a bíróságok megsemmisítik a kiszabott büntetéseket a nem megfelelő jogszabályi megalapozás miatt. Emellett – a magyarországi helyzethez hasonlóan – sokakat frusztrál az egyenlőtlennek érzett bánásmód. Lengyelországban ugyan a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk egy időre, de hétfőn ismét kinyithattak.

A már említett rádióműsorban nyilatkozva a lengyel egészségügyi miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az éttermekben, kávézókban sokkal nagyobb a fertőzésveszély a fizikai közelség és a maszkhasználat evés-ivás közbeni mellőzése miatt. Ami pedig a fitnesztermeket illeti, maszkban ugyan lehet edzeni, de a ki- és belégzés mindenképpen sokkal erőteljesebb, ami ugyancsak elősegíti a vírus terjedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fitneszterem járvány koronavírus Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.