Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 3. 10:32 Élet

Az éttermek után az edzőtermek is fellázadtak a zárva tartás ellen Lengyelországban

Az ágazati szövetség szerint a továbbra is érvényben lévő tiltás ellenére a lengyel edzőtermek fele, mintegy 1600 létesítmény kinyitott hétfőn. A szövetség képviselője erről egy rádióműsorban nyilatkozott, hozzátéve, hogy ezt a használatba vett bérletek adatai alapján látják.

A szövetség ugyanakkor arra figyelmeztette a tagjait, hogy számolniuk kell a hatóságok fellépésével, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megsértéséért akár 30 ezer zlotyra (közel 2,4 millió forint) is megbírságolhatják őket.

Nem ez az egyetlen szektor, amely széles körűen fellázadt a korlátozások fenntartása ellen, hasonlóan tettek már korábban a vendéglátósok is. Igaz, kialakult némi számháború azzal kapcsolatban, hogy ennek mekkora a valós mértéke. A fejlesztési miniszter helyettese szerint a hétvégén a hírekben szereplő ezernél is több helyett mindössze 50-60 étterem, szálloda és edzőterem volt nyitva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

Igaz, a fitnesztermek eleve csak hétfőre hirdették meg a nyitást, de a felek által közölt számok már korábban is hasonló távolságra voltak egymástól. Egy hete a miniszterhelyettes 70-80 működő étteremről beszélt, miközben a lengyel gasztronómiai kamara szerint akár 20 ezer étterem is kinyithatott január 18. után, és volt olyan nap, amikor 1300-at ellenőriztek a hatóságok.

A vállalkozók egyrészt azért kockáztatják meg a megnyitást, mert elfogytak a tartalékaik, másrészt a hírek szerint sok esetben a bíróságok megsemmisítik a kiszabott büntetéseket a nem megfelelő jogszabályi megalapozás miatt. Emellett – a magyarországi helyzethez hasonlóan – sokakat frusztrál az egyenlőtlennek érzett bánásmód. Lengyelországban ugyan a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk egy időre, de hétfőn ismét kinyithattak.

A már említett rádióműsorban nyilatkozva a lengyel egészségügyi miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az éttermekben, kávézókban sokkal nagyobb a fertőzésveszély a fizikai közelség és a maszkhasználat evés-ivás közbeni mellőzése miatt. Ami pedig a fitnesztermeket illeti, maszkban ugyan lehet edzeni, de a ki- és belégzés mindenképpen sokkal erőteljesebb, ami ugyancsak elősegíti a vírus terjedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fitneszterem járvány koronavírus Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.