Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. január 25. 12:26 Világ

Lengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenére

Akár 20 ezer vendéglátóhely is kinyithatott Lengyelországban múlt hétfő óta, miután meghosszabbították a kijárási korlátozásokat – írta az egyik legnagyobb lengyel hírportál, az Onet.pl a vendéglátósok érdekvédelmi szervezetére hivatozva.

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is csak házhoz szállíthatnak vagy elvitelre adhatnak ki ételt a vendéglátóhelyek. Miután január első felében bejelentették, hogy az eredetileg január 17-ig tartó korlátozásokat meghosszabbítják februárig, számos vendéglátó bejelentette, hogy a tiltás ellenére kinyit.

Az ellenszegülést a vendéglátósok érdekvédelmi szervezete is támogatja. Közleményükben azt írták, hogy különösen azoknak a helyeknek támogatják az újranyitását, amelyeket kihagytak az állami támogatási programokból. Lengyelországban nem iparági alapon, hanem egyedi kérelmekre adtak állami támogatást kis- és középvállalkozásoknak, és sokan maradtak segítség nélkül.

Nemrég nyílt étteremként sajnos nem számíthatunk kormányzati segítségre. Tisztában vagyunk a felelősségünkkel, hogy maximális biztonságot nyújtsuk a vendégeinknek és az alkalmazottainknak. Fel vagyunk erre készülve, nagyon fontos ez nekünk, ahogy az is, hogy megtartsuk az alkalmazottaink állását

nyilatkozta egy poznani étteremtulajdonos.

A zakopanei étterem a nyitás után.

Egy zakopanei étterem előtt hosszú sor alakult ki, miután újranyitott a múlt héten.

Nagyjából 40 embernek adok munkát. Mindennap sír valaki közülük, hogy nem tudja fizetni az albérletet, a számlákat, és az ilyen emberi tényezők miatt döntöttünk az újranyitás mellett. Nem akarom, hogy bármi az én lelkemen száradjon

mondta az étterem tulajdonosa.

Április és szeptember között több mint kétezer vendéglátóhely zárt be véglegesen Lengyelországban, és egy kutatás szerint minden ötödik helynek legfeljebb egy hónapra van elég tartaléka. “Így számos étteremnek az egyetlen megoldás a kinyitás, megkockáztatva a büntetéseket” – írta az Onet.pl.

Lengyel étterem a Tátrában, amely a korlátozások ellenére kinyitott egy hete. Fotó: AFP

A vendéglátósok érdekvédelmi szervezete szerint az elmúlt héten előfordult, hogy a lengyel közegészségügyi szervezet egy nap alatt több mint 1300 ellenőrzést tartott rendőrökkel közösen az újranyitott helyeken. A büntetés felső határa 30 ezer zloty (2,4 millió forint).

Európa több országban is hasonló mozgalmak indultak, és Magyarországon is több étterem bejelentette, hogy a tiltás ellenére ki fog nyitni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kijárási korlátozás Lengyelország vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.