Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 4. 10:50 Élet

Lemásolták a magyar adót, 40 százalékkal drágult a kóla

Nem indult jól az év az édes üdítőitalok kedvelői számára Lengyelországban: a magyar népegészségügyi termékadóhoz hasonló közteher bevezetése miatt a kólák átlagosan mintegy 40 százalékkal kerülnek többe, és sok más hasonló ital is drágult.

Ahogy a wirtualmedia.pl írja, a „cukoradót” eredetileg már tavaly év közben be akarta vezetni a lengyel kormány, de akkor még a felsőház ellenállásán elbukott a javaslat. Utána viszont változatlan formában ismét elfogadták, így január 1-jétől hatályba lépett.

Az új közteher valójában nemcsak a cukortartalomra vonatkozik, hanem más hozzáadott édesítőszerekre is, valamint az olyan élénkítő anyagokra, mint a koffein és a taurin. Az adónak van egy fix és egy változó része, összesen pedig literenként 1,2 zlotyban (95 forint) maximálták az összegét. A legalább 20 százalékos zöldség- vagy gyümölcslevet tartalmazó, valamint az izotóniás italok mentesülnek az adó fix része alól.

Nem meglepő módon a kólák a leginkább érintett termékek között vannak. Egy lengyel közgazdász megosztotta a Twitteren vasárnapi bevásárlásának blokkját, amelyen látszik, hogy egy 1,75 literes Coca Cola Zero 6,29 zlotyba került az egyik helyi boltláncban, ami majdnem két zlotyval több a korábbinál.

A cikk szerint a hasonló méretű Pepsi arányaiban még jobban drágult, míg az Auchan kétliteres, saját márkás kólájának vásárlói több mint kétszeres áremelkedést kell megemésszenek.

Az új adó bevezetésének indoka szintén ismerős lehet idehaza: a cukorfogyasztást és ezen keresztül az elhízást akarják visszaszorítani az egészségtelennek tartott üdítőitalok kiemelt adóztatásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a pénztárcánk lett vékonyabb a chipsadótólA 2011-ben bevezetett, éppen kiterjeszteni tervezett népegészségügyi termékadó eddig kizárólag a költségvetés számára hozott eredményeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszre sem veszed, és bedobsz 27 milliárd forintot a költségvetésbeEmelkedhet jövőre a neta, de ha egy ízesített dobozos sör ára emiatt ugrik meg 2,5 forinttal, akkor aligha fogsz reklamálni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet adó Coca-Cola cukor elhízás kóla Lengyelország neta pepsi üdítő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.